CHP Akhisar Belediye Başkanı Aday Adayı Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU 9 Kasım Cumartesi günü, Turgutlu Lisesi Konferans Salonunda Ege Bölgesindeki çevre derneklerinin ve akademik odaların desteğiyle düzenlenen 1. Ege Çevre Kurultayına katıldı. TURÇEP, EGEÇEP, GÖRÇEV, KOYAP, KOZAK, MAYADER, AYVALIK TAB. PLT. ve Manisa Akademik Odalar Birliğinin katılımı ile düzenlenen kurultayda yasalarla doğa katliamı ve çevre mücadeleleri sürecinde görülen eksiklikler bilim insanlarının rehberliğinde masaya yatırıldı.

Özellikle Turgutlu Çaldağı ve Gördes nikel zenginleştirme tesislerinin önümüzdeki süreçte başta Akhisar, Turgutlu ve Gördes olmak üzere tüm Gediz Havzasındaki yaşayan insanların sağlığına, bitki örtüsüne, iklime, tarıma ve dolayısıyla ekonomiye verebileceği zararlara dikkat çeken BAKIRLIOĞLU yaptığı açıklamada “ Doğa, hayat tarzlarımızı değiştirmemiz için sinyaller veriyor. Yapılması gereken, kirletmeden ve az tüketerek yaşamak. Bir yerel yönetici olarak bizlere düşen Akhisar’ımızı çevreci bir şehir haline getirmek.

Çevreci şehir; daha az yayılan, daha az tüketen, geri dönüşümle daha az kirliliğe yol açan, sürdürülebilir şehirdir.

Akhisar’ımızda kişi başına düşen yeşil alan miktarı, olması gerekenin neredeyse yarısı. Şehrin özellikle Efendi ve Cumhuriyet Mahallelerinde gölet benzeri yeşil alan oluşturulması gerekmektedir.

Şehirlerimiz günümüzde konut bölgeleri, ticaret bölgeleri ve hizmet bölgeleri olarak kısımlara ayrılmış. Bu da beraberinde şehrin değişik bölgelerine trafik akışını sağlamakta, trafik yoğunluğu ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır.

Biz çevreci planlama yaklaşımları ile Akhisar’ı kendi içinde yeterli, yürünebilen, bisiklet dostu, konut, ticaret ve farklı kullanım alanlarının bir arada olduğu bir çevre dostu şehir haline getirmek istiyoruz.

Özellikle bisiklet kullanımı için uygun bir coğrafyaya sahip Akhisar’ımızda bisiklet yollarının olmaması bizleri üzüyor. Ayrıca toplu taşıma araçlarının tüm şehri kapsaması, özendirilmesi ve yenilenebilir enerji kullanılması gereklidir. Yıllardır bitirilememiş doğal gaz çalışması sonucu Akhisar’ımızda kalitesiz kömürün kullanılması hava kirliliğine sebep olmaktadır.

Özellikle evlerde ve okullarda verilecek çevre eğitimleri ile atıkların çevremize verebileceği zararlar Akhisarlılarımıza anlatılacak ve bu atıkların ayrı ayrı toplanmasını sağlayacak donatıları şehrin her yanına yaymalıyız. Çöp konteynırlarının temizliği ve yer altına alınması çevre için ayrı bir önem taşımaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevreci Sokaklar projesi kapsamında %50 hibe ile Akhisar’ımızda çevreci sokaklar meydana getirmemiz gerekli” dedi.