Akhisarpress.com - Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi İlçe teşkilatı tarafından düzenlenen dayanışma gününe katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, partilerinin 63 yıldır iktidar olmadığı halde ayakta olduklarını söyledi.

Akhisar’da düzenlenen dayanışma gecesine katılan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin burada partililere yaptığı konuşmasında; “Önceki gün 1 Mart tezkeresinin 10. Yıl dönümüydü. Cumhuriyet Halk Partisinin kararlı tutumuyla, Türkiye’nin bütünlüğü düşünülerek 99 Milletvekilinin desteği ile 1 Mart tezkeresi reddedildi. 1 Mart tezkeresini iyi değerlendiremezsek eski başkanımız Bülent Ecevit’in anayasal görüşünü değerlendiremezsek, bugün ki iktidarı tanıma fırsatı olmayacaktır. 2000 yılında sayın Ecevit Amerika’ya çağırılmıştı. Ortadoğu projesinin eş başkanlığı teklifi daha önce Ecevit’e yapıldığını herkesin bilmesi gerekiyor. Ancak Ecevit gelen teklifi elinin tersiyle reddetmişti. “Ortadoğu’daki hiçbir kardeş ülkeyle benim ülkemi düşman edemezsin” demişti. Manisa’dan 2003 yılında protokolü kabul edenlere sesleniyorum. Hangi koşullarda bunu kabul ettiniz ve bundan ne arzu ettiniz. Eğer bu tezkere geçmiş olsaydı 90 bin yabancı ülke askerleri en kanamalı en sorumsuz şekilde geçmiş olacaktı. Suriye ve Irak’ta operasyonlar yapılacaktı. CHP’nin çabalarıyla bu tezkere TBMM’den geçmeyince bu sefer Irak’ta operasyonlar yapıldı. Hani o din iman sahibi olanların katkısıyla Irak’ta 1 buçuk milyon insan hayatını kaybetti.

Bu protokolde Türkiye ayağı ile ilgili haklı olarak egemen güçlerle bir protokol yapmışsanız, sizde gereğini yapacaksınız. Suriye kısmını Türkiye’ye bıraktılar. 2010 yılında sayın Başbakan, önce kardeşlik ilişkileri ile bir ülkenin düzenini değiştirmeye kalktı. Ama 44 yıllık baba Esed’den kalma otoriter bir sistemle karşı karşıya olduğunu fark edince bu sefer dolaylı yollardan savaşmak kararı aldı. Şimdi gelmiş olduğumuz noktada Türkiye tek başına ve çaresiz kaldı. Bu iktidarın geliş amacını kavrayamazsak, yarın oluşabilecek politikalarda net bir pozisyon koymakta zorlanabiliriz. İktidar bu 1 Mart tezkeresini açıklaması biraz zor görünüyor.”

Türkiye’ye yerleştirilen patriot füzelerinin savaş sebebi olduğunu söyleyen Tekin; “Bugün en kritik coğrafyamızın bir çok bölgesinde patriot füzeleri yerleştirildi. Bu füzelerin aynı zamanda bir ülkede savaş sebebidir. Bizim başka bir ülke ile savaşmamıza gerek yok. Patriotların Türkiye’de olması Ortadoğu’da herhangi bir ülkenin bir başka ülkeyle savaşması Türkiye’yi merkezine alacaktır.

Kamuoyunu son günlerde meşgul eden barış süreci ile ilgili de açıklama yapan Tekin; “Kısa süre önce bir Oslo görüşmesi vardı. Bu görüşme kamuoyuna sızınca sayın Başbakan’ın Kayseri konuşmasında “bunu iddia edenler, bunu söyleyenler ispatlamazlarsa şerefsizdir, haysiyetsizdir, namussuzdur” diyerek ağzına ne gelirse söyledi. Buradan kendisine soruyorum. Şimdi ne düşünüyorsunuz. Sizin görevlendirmiş olduğunuz devletin kurumlarının gözetiminde yapılmış kimi kandırıyorsunuz. Çıkacaksınız bunun cevabını vereceksiniz” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Akhisar İlçe teşkilatı tarafından düzenlenen dayanışma gecesine Manisa merkez ve 14 ilçede bulunan partililerin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel, Sakine Öz, CHP İl Başkanı Cahit Kaplan, CHP Akhisar İlçe Başkanı Vehbi Bakırlıoğlu ve birçok partili katıldı.