Akhisar Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü  nedeniyle Fayton Hotel’de kahvaltı etkinliği düzenledi. 

Düzenlenen etkinliğe CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal’ın yanı sıra, geçtiğimiz dönem CHP Manisa Milletvekili adayları, Akhisar CHP Kadın Kolları yönetimi, Akhisarlı bayan üyelerin çoğunluğu katıldı. 

Öncelikle günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yapan Akhisar CHP Kadın Kolları Başkanı Sevil Ender Büyükyazgan; “Böylesine önemli bir günde CHP Akhisar Örgütümüzün düzenlemiş olduğu 8 Mart kadınlar günü etkinliğine katılmanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Tüm dünya, ülkemiz ve kadın üyelerimizin 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum. Emek veren, acı çeken, özlem duyan, hakkını savunan, analarımız, bacılarımız, hayatımızın yarısı, hatta daha fazla değerlerimizi ifade eden kadınlarımızın günleri kutlu olsun. 

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Dünyadaki işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından görülüyor. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin anca yüzde 10’una sahiptirler. Çok daha ilginç bir başka bilgi, dünyadaki mal varlığı ise sadece yüzde 1’i kadınlara aittir. Kadınlara yapılan şiddet dünyada en yaygın, ancak en az cezalandırılan suçlar arasındadır. Sokak ortasında eski eşi veya artık görmek istemediği sevgilisi tarafından defalarca bıçaklanmak suretiyle vahşice öldürülen kadın haberleri karşılaşmadığımız gün neredeyse yok gibi. Şiddet, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin yüzümüze bir tokat gibi çarptığı konudur. Şiddetin başlıca hedefi kadın ve çocuklardır. Şiddetin, eşitsizliklerin, insan hakları ihlallerinin son bulması dileğiyle 8 Mart emekçi kadınlar gününüzü bir kere daha kutluyorum.” Dedi.

Sonrasında bir konuşma yapan Akhisar CHP İlçe başkanı İsmail Şahin; “Çok değerli kadınlarımız, 1857 yılındaki dokumacı kadınlarımızın sisteme sömürgeye baş kaldırdığı günün üzerinden 160-170 yıl geçmiştir. Ne yazık ki günümüzde kadın cinayetleri gün geçmiyor ki oluyor. Onları saygıyla anıyorum. Onların şehit olduğuna inanıyorum ruhları şad olsun. Ne yazık ki günümüzde en ucuz emek kadınların üzerinden sağlanıyor. Nedeni örgütlü toplum olmayışımızdandır. Bugün ülkeyi yöneten siyasi kadro örgütsüz kadro oluşturmaktır. Bunu da başardılar. Ama burada en son kale CHP’dir. Biz CHP’liler kadınlarımıza emekçilerimize saygı gösteriyoruz. Tüzüğümüzde en başta kadın hakları geliyor. Çünkü örgütlü toplum olmadığımız sürece egemen güçle asla savaşamayız. İşte bugünleri bunun için anıyoruz. Amacımız CHP’nin sömürüye son örgütlü bir insan topluluğu yaratmaktır.” Dedi.

CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal; “Bizler kürsülerden konuşuyoruz. Ne yazık ki kadınlarımız konuşmuyor. Bizim önerilerimiz var yaptıklarımız ve yapacaklarımız var. Ama esas onların sesine kulak vermemiz gerekiyor. Ben buradan eğer format uygunsa kadınlarımızın gelip kürsüden dertlerini anlatmalarını konuşmalarını istiyorum.

Kadınların bugün hala siyasal hayatta istenilen temsil oranına ulaşamadığına vurgu yapan Köksal; “Mesela Manisa’da bu seçimlerde 6 tane Milletvekili aday adayımız varmış. Bunlardan bir tanesi Mecliste, ben isterim ki bu sayı önümüzdeki seçimlerde daha çok olsun. Bu ülkeyi bir zamanlar bir kadın başbakan yönetmişti. İlerde de bunu görmek istiyorum. 

ANAYASAYA EŞİT TEMSİLİYET İLKESİ KOYMALIYIZ

Anayasaya eşit temsiliyet ilkesinin konulması gerektiğini her toplantıda söylüyorum. Seçimle gelinen kamusal görevlerde yüzde 50 kadın yüzde 50 erkek temsiliyetidir. Biz bunu koydurmak zorundayız.

KOTA GEÇİÇİ BİR TEDBİRDİR

Bugün CHP’de yüzde 33 cinsiyet kotası var. Ama arkadaşlar kota geçici bir tedbirdir ve tüzüğe konulmuştur. Yarın bir tüzük değişikliği olduğu zaman bu kota kalktığı zaman, zaten temsiliyet oranımız yeterli seviyede değil kritik eşik olan yüzde 30-35’lere dahi ulaşamamışız. Şimdi birde kota kalkarsa o zaman hiçbir güvencemiz kalmayacak. Fransa’da bu model uygulanıyor. Fransız anayasasında olduğu gibi, seçimle gelinen kamusal görevlerde yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek temsiliyeti esas alınıyor. Bunu seçimle gelinen her türlü görevlerde uygulayabiliriz. Liyakat hariç çünkü yargısal ve bir takım görevlerde liyakat esas alınıyor. Buralarda liyakatin esas alınması gerekiyor. Seçimle gelinen görevlerde anayasada eşit temsiliyet ilkesini koymamız gerekiyor.” Diye ifade etti.