AK Parti Manisa Teşkilatı'nda seçim takvimi belirlendi. İl Başkan Yardımcısı Berk Mersinli, konuyla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. 25. dönemin çok kısa sürdüğünü ve koalisyon çalışmalarından bir sonuç alınamadığını hatırlatan Mersinli, "Cumhurbaşkanının kararıyla da bir seçim tekrarı gündeme geldi. Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan takvime göre 1 Kasım 2015 tarihinde tekrar sandık başına gidilecek." dedi.

İŞTE SON TARİH

Amaçlarının 1 Kasım'da yapılacak seçimde tek başına iktidar olmak olduğunu belirten Mersinli, "Aday adaylığı süreçlerimiz başladı. Genel Merkez'imizin bize ulaştırdığı genelgelerle; milletvekillerimiz, daha önce aday ya da aday adayı olmuş arkadaşlarımız, yani herkesin başvurusu yeniden alınacak ve işlem yapılacak. Bu süreç partinin aldığı karara göre 3 Eylül Perşembe günü saat 19:00'a kadar sürecek. Evraklarla birlikte parti teşkilatına ya da Genel Merkez'in hesabına erkek aday adayları 5 bin TL, kadın aday adayları 2 bin 500 TL yatıracak. Aday adayı olmak isteyen ve engeli yüzde 40 ve daha fazla olan vatandaşlarımız ise herhangi bir ücret ödemeden başvuru yapabilecek." şeklinde konuştu.

TEŞKİLATTAN DA YARIŞA KATILANLAR OLABİLİR

Geçen seçimde MKYK'nın bir karar aldığını, ancak bu kararın 1 Kasım'da yapılacak seçim öncesinde yumuşatıldığını bildiren Mersinli, "Geçen seçimde alınan bir prensip kararımız vardı. MYK'dan çıkan ve uyulması zorunlu bir kararımız vardı. Bu sefer bu karar biraz daha yumuşatılmış bir şekilde olağanüstü durumlarda parti teşkilatımızın içerisinde görevi varsa, il başkanı, meclis üyesi gibi arkadaşlarımızın istifası, Genel Merkez'in uygun görmesi durumunda kabul edilebilecek." diye konuştu.

40-50 KİŞİNİN BAŞVURMASI BEKLENİYOR

AK Parti Manisa Teşkilatı olarak yoğun bir şekilde çalışmalara başladıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Mersinli, şöyle konuştu: "Geçen seçimde yaptığımız çalışmaların kat be kat fazlasını bu seçimde milletimizle buluşmak adına, AK Parti'yi tek başına iktidara getirmek adına yapacağız. Çalışmalara İl Başkanımız Zülfikar Gürcan yönetiminde başladık. İnşallah aday adaylığı süreci de başladıktan sonra ortaya çıkan vekil profiliyle hem Manisa için, hem de Türkiye için milletimizin karşısına çıkacağız. Yaptıklarımızı, yapacaklarımızı anlatacağız. Süreç yeni bitti. Şuan hızlı bir şekilde aday adaylarımız başvuruyor. 40-50 kişilik bir başvuru yapılacağını düşünüyorum."

3 DÖNEM KURALIYLA İLGİLİ KONUŞTU

Ülke genelindeki listelerin tekrar yapılacağını dile getiren Mersinli, bu kararın Genel Merkez tarafından alındığını ve geçtiğimiz günlerde deklare edildiğini hatırlattı. Manisa'daki adaylardan yana sıkıntıları olmadığını belirten Mersinli, "Ancak Genel Merkez bir değişiklik ihtiyacı hisseder mi hissetmez mi bunu da hep birlikte göreceğiz. 12 Eylül'de büyük kongremiz var. Burada tüzüğe eklenecek maddeyle bir yumuşatma olacak. Hem bu 25. dönemde üçüncü dönemini doldurmuş olanlar, hem de daha önce doldurmuş olanlara bir adaylık yolu açılacak. Sayın Bülent Arınç AK Parti bünyesinden çıkarak Meclis Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. Bakanlıklar yaptı. Onun kanaati bizimle istişare edilecek bir konu değil. O Başbakanla ve ilgili MKYK heyetiyle görüşüp kararını verecektir. Dinlenebilir, aktif görev alabilir bunu bilemeyiz. Ama onun siyasette olmasını isteriz ve aday olursa kıvanç duyarız. Aynı sözlerim Hüseyin Tanrıverdi için de geçerli." diye konuştu.

TEMAYÜL YOK, MÜLAKAT VAR

7 Haziran seçimleri öncesinde temayül yapıldığını ve bu seçimde temayül olmayacağının hatırlatılması üzerine konuşan Mersinli, "Temayül yapılmayacak. Hızlı bir şekilde kamuoyu yoklaması yapılacak. İlçe başkanları, il başkanları ve belediye başkanlarıyla bir istişare yapılacak. Son olarak da aday adaylarımızla mülakat olacak. Bu şekilde süreç hızlanacak. Daha önce teşkilat temayülü vardı. Hatta son 7 Haziran'da STK yoklaması bile yapılmıştı." dedi.

ARINÇ MANİSA'DAN ADAY OLACAK MI?

Listenin nasıl olacağına yönelik soruya cevap veren Mersinli, "En sağlıklı adayların belirlenmesi için il başkanlığımıza ne sorumluluk düşerse yaparız. Teşkilatlarımızın da bunu yapmasını sağlarız. Ortaya çıkan tabloya göre Genel Merkez takdir buyurur. Sayın Arınç'ın, Sayın Tanrıverdi'nin Manisa'ya tekrar gelmesi gündemde, gelirlerse başımızın üstünde yeri var. Ama onların gelmesi ya da gelmemesi bir şey değiştirmez, biz yine aynı şevkle çalışmaya devam ederiz. Bizim hedefimiz yine 5 vekil. Bu rakamı çıkarmaya yakınız. 6 rakamı belki uzak duruyor ama 5 milletvekili çıkarabiliriz. Türkiye genelinde ise yüzde 44-45 bandını yakalarız ve 300 milletvekilinin üstünde bir rakama ulaşırız. Çalışmalarımızı da bu noktada yapıyoruz. Bütün çalışmalarımız bu noktada." şeklinde konuştu.

KÜRT ADAY YORUMU

Mersinli, son olarak listede kadın ve Kürt aday olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtladı. Mersinli konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "5. sıradan kadın milletvekili, 6. Sıradan da Kürt kökenli adayımız vardı. Kürt kökenli seçmen sayımız Manisa'da çok fazla. Ama biz Türk-Kürt aday ayrımı yapmadan dengeli bir liste yapmak gerekiyor. Seçilebilir bir yerde kadın aday olmasından mutluluk duyarız. Biz bütün kriterleri sağlamaya çalışıp takdiri Genel Merkez'e bırakıyoruz. Yine aynı şekilde davranacağız. İnşallah en sağlıklı listeyle seçime gideriz."