Sağlıklı beslenmeye karar verdiniz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Uygulayacağınız birkaç küçük adımla hem daha sağlıklı beslenebilir hem de fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. İşte sağlıklı beslenmek ve zayıflamak için uygulamanız gereken 10 adım;
 
  1. Güne kahvaltısız başlamayın.
Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Gece boyu aç kalan vücudumuzun temel enerji kaynağı olan kahvaltı gün boyu gerekli olan enerjimizin büyük bir kısmını sağlar ve kan şekerimizin dengelenmesine yardımcı olur.Düzenli olarak yapılan kahvaltı aynı zamanda iş ve okul performansımızı da arttırır.
 
  1. Ara öğün yapma alışkanlığı edinin.
Günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmemiz gerekir.. Yapacağımız ara öğünler bir sonraki öğün için bize porsiyon kontrolü sağlar ve metabolizmamızı hızlandırarak da zayıflamaya yardımcı olur. Ara öğünlerde meyve, kuruyemiş, süt-yoğurt, leblebi, galeta gibi besinler tüketilebilir.
 
  1. Ana öğünlerinizde mutlaka yağsız salata bulundurun.
Salata düşük yağve kalori içeriğine sahiptir. İçerdiği posa sayesinde daha fazla tokluk hissi sağlayarak bir sonraki öğüne kadar acıkmamızı engeller.
 
  1. Yemeklerine koyduğunuz yağ miktarına dikkat edin.
Zayıflama diyetlerinde yemeklere eklenen yağ miktarı çok önemlidir. Et ürünlerini ilave yağ eklemeden kendi yağı ile pişirmemiz gerekir. Sebze yemekleri için ise 1 kg sebze yemeğine 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklememiz yeterli olacaktır.
 
  1. Öğünlerinizde porsiyon kontrolü yapın.
Öğünlerinizde mutlaka kendiniz için bir tabak oluşturun. Bu sayede yediğiniz miktarları daha kolay ayarlayabilir ve fazladan kalori alımının da önüne geçebilirsiniz.
 
  1. Tuz tüketiminizi azaltın.
Gereksinimden fazla tüketilen tuz hipertansiyon riskini arttırır. Aynı zamanda su tutulumuna neden olarak ödeme yol açar. Besinlerde de bir miktar soydum bulunur. Bunun için dışarıdan almamız gereken tuz miktarı ½ çay kaşığıdır.
 
  1. Öğünlerinizi yaklaşık 30 dakika tutun.
Çok hızlı tüketilen yemekler daha az tokluk hissi sağlar ve farkında olmadan daha fazla enerji tüketimimize sebep olur. Tokluk sinyalleri beynimize besin alımından yaklaşık 20 dakika sonra gider. Bunun için daha çokve yavaş çiğneyerek daha az besin alıp ; daha fazla tokluk hissi sağlayabiliriz.
 
  1. Su tüketiminize dikkat edin.
Günde 2.5- 3 litre su tüketmemiz gerekir. İçtiğimiz çay,kahve su tüketimimizi karşılamadığı gibi vücudumuzdan su atımına sebep olur. Bunun için içtiğimiz çay, kahve kadar da ilave su tüketmemiz gerekir.
 
  1. Paketli ve rafine şekerli ürünlerden uzak tutun.
Bu ürünler içerdikleri katkı maddeleri sayesinde bağımlılık yapar ve obezite,şeker hastalığı gibi hastalıklara zemin hazırlar. Bunun için bu tür ürünlerin tüketiminden münkün olduğunca kaçınmamız gerekir.
 
  1. Daha aktif bir yaşam şekline geçin.
      Her gün yapacağımız 30 dakika egzersiz kilo verme sürecimizi hızlandırırve belli hastalıklara yakalanma riskimizide azaltır.
 
Bu adımlar sayesinde daha sağlıklı bir hayata merhaba diyebilirsiniz.
 
Sağlıkla kalın, hoşçakalın..
 
Diyetisyen Betül ANAMAS
 
Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/