Özel Doğuş Hastanesi Üroloji uzmanı bilgilendiriyor.Özel Doğuş Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Ömür Erdem AKKAYA Taş Kırma (ESWL) hakkında bilgilendirmede bulundu.

Op.Dr.Ömür Erdem Akkaya yaptığı açıklamada Taş Kırma (ESWL) yöntemi ile Akhisar ve çevre ilçelerden gelen hastalara hizmet verdiklerini, bu işlemin Özel Doğuş Hastanesi’nde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Vücut Dışından Ses Dalgaları ile Taş Kırma (ESWL )

Taş Kırma (ESWL) yöntem böbrek taşlarının kırılmasında en çok kullanılan yöntemdir. Vücut dışından ses dalgalarıyla taşları kırma olarak da tanımlanabilir. Vücut dışından gönderilen ses dalgalar taşa çarparak kırılmasını sağlar. Açık cerrahide dokulara zarar verilebilmektedir. Bu yöntemde ise dokuların zarar görmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. ESWL cerrahi müdahaleye gerek kalmadan taşın kırılmasını ve küçük parçalara dönüştüğü için de idrarla atılmasını sağlamaktadır. Nekahet dönemi de açık yönteme göre bir hayli kısadır.

ESWL (Taş Kırma) işleminde cihaz yüksek basınçta ses dalgaları meydana getirmektedir. Dalgalar dokular zarar vermemektedir. Dalgalar böbreği de geçtikten sonra belirlenen taşlara çarpar ve taşı kırar. Açığa çıkan enerji taş kenarların çatlatmaktadır. Tekrarlanan bu durum ardından taşlar kırılır ve idrarla atılabilecek boyuta gelir. Bu işlem birey hastaneye yatmadan da gerçekleştirilebilmektedir. Çocuklar haricinde anestezi bu yöntemde pek de uygulanmaz.

Taş kırılma işleminin ardından taşı idrar yolu ile atmak için bol miktarda sıvı tüketmek gerekmektedir.

ÖZEL DOĞUŞ HASTANESİNDE (ESWL) TAŞ KIRMA UYGULAMASI NASILDIR?

Taş şikayeti olan hastalar direkt olarak veya tedavilerini isteyen bir doktor aracılığı ile başvurabilirler. Öncelikle Röntgen,Ultrasonografi ve laboratuvar tahlilleri değerlendilen hastalar eğer taşları Taş Kırma ile tedaviye uygunsa Taş Kırma programına alınırlar.

Taşların kırılmasında başarı oranı taşın bulunduğu yer, yapısına, büyüklüğüne göre değişim gösterir. İdrar yollarında önemli bir tıkanıklık var ve idrar akımı çok rahat değilse veya kırılacak taş çok büyükse (genellikle 1,5 cm üzerinde ise) çoğunlukla genel anestezi altında idrar yoluna mesaneden girilerek DJ kateter denilen bir ince tüp idrar akımını garanti altına almak için konulabilir.

Bütün olan taş adeta rende ile parçalanmış gibi olur ve küçük kum taneleri halinde idrar yolu ile dışarı atılır.

Bu arada gerekli röntgen,ultarasonografik kontroller ve gerekirse kan ve idrar tahlilleri yapılır. Seanslar sonunda taş tamamen temizlendikten sonra son bir kontrol filmi çekilerek tedavi sonlandırılır. Bundan sonra hastalarımıza yeni taş oluşumunu engellemek için TAŞ OLUŞUMUNU ENGELLEME PROGRAMI nı önermekteyiz. Taşı biten hastalarımızın 6 ayda bir kontrol için Merkezimize gelmeleri konusunu da her fırsatta tekrarlamaktayız.

Taş Kırma öncesinde idrar yolunda tıkanma yaratan ve düşmeyen taşlar açık ameliyat gerektirirken günümüzde Taş Kırma ile taşlar küçük parçalara ayrılmakta ve idrar yolundan atılmaktadır. ESWL (Taş Kırma) girişimsel olmadığı gibi anestezi gerektirmeyen ve kişinin günlük yaşantısını etkilemeden yapılabilen bir işlemdir. Üreter taşları ve 2 cm e kadar olan böbrek taşalarında ilk tedavi seçeneği ESWL (Taş Kırma) olarak önerilmektedir. ESWL( Taş Kırma) ortalama 20-45 dakika sürmektedir.

BÖBREK TAŞLARININ NEDENLERİ?

Taşın günümüz de tam olarak oluş nedeni bilinmemektedir. Taşın oluşmasında idrarın süperstüre (doygun) olup kristalize olması, idrarda inhibitör maddelerinin (kristallerin bir araya gelmesini engelleyen maddeler: sitrat, pirofosfat..gibi) miktarının az olması ve idrarda yoğunlaşan kristallerin birleşerek çökmesi etkilidir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Böbrek taşlarının %90'nı 4 mm'nin altındadır. Hafif ya da şiddetli ağrıyla veya hiç belirti vermeden kendiliğinden düşebilir. Tedavi gerektiren taşlar, bütün taş olguları içinde sadece % 10'dur. Bunlar klinik şikayetlerle ortaya çıkabileceği gibi, tesadüfen muayene esnasında da ortaya çıkabilir.

• Şiddetli belden başlayıp kasıklara yayılan ağrı
• Bulantı kusma
• Karında gaz, şişkinlik
• idrarda kanama, sık idrar yapma isteği

TANI NASIL KONUR?

Böbrek içinde kalikslerde duran taşlar klinik belirti vermez. Böbrek çıkışına veüretere (idrar yoluna) taş düşerse idrar yolunu tıkar. Ani yan ağrısı ve kanamaya neden olur. Tanı genelde radyolojik muayene ile konulmaktadır ( Röntgen, ultrasonografi).

Bazen bilgisayarlı kesityazar ya da Tomografi de gerekebilir.