Özel Akhisar Hastanesi  Uzman Klinik Psikolog  Merve Akdeniz Bilgilendiriyor;

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı hepimizin yaşamın bir döneminde karşımıza çıkan bir gerçektir. Her aile sınava hazırlanan çocuklarının başarılı olabilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktadır. Sınav, sadece kaygıyı yaşayan çocuğu değil tüm aileyi etkilemektedir.  Çocuklarımızın girdiği sınavda başarılı olması, sınava hazır olması kadar psikolojisi ile de yakından ilgilidir. Sınav kaygısı, özgüven eksikliği, motivasyon azlığı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, depresyon, özgül öğrenme güçlüğü, sosyal fobi, takıntılar, ergenlik dönemi sorunları çocuğun başarısını etkilemektedir.

Sınav kaygısı yaşayan kişi kendisi ve sınavla ilgili olumsuz düşünceler ve deyim yerindeyse senaryolar peşindedir.  “Mutlaka kötü bir şey olacak, süre yetmeyecek, elim terleyecek, sınavda herşeyi unutacağım, karnım ağrıyacak, migrenim tutacak…” gibi sürekli olumsuz otomatik düşünceler aklına gelir.

Anne Baba Tutumları

Kaygı bulaşıcı bir duygudur. Bu nedenle anne-babada çocukları kadar kaygı yaşarlar. Çocuğumuzun kaygısını sadece sözel ifadelerle tetiklemeyiz. Beden dilimiz, ses tonumuz, yüz ifademiz olumsuz ise bu durum çocuğumuza yansır ve kaygı oluşturur. Çok fazla sorumluluk duygusu yüklenen çocuk kendini daha da kaygılı hisseder. Bu nedenle sonuca değil sürece odaklanmak “Elinden geleni yaptığına inanıyoruz, biz de senin yanındayız elimizden geleni yapmaya hazırız” demek çocuk için rahatlatıcı olacaktır. 

Başarı İçin Çocuklarımızın Motivasyona İhtiyacı Vardır

Çocuklarınıza onları ne kadar sevdiğinizi her zaman hissettirin. Çocuklar en çok anne-babalarından övgü aldıklarında mutlu olurlar. Çocuklar anne-babalarında hayal kırıklığı yaşattığını hissetmeye başlarlarsa içe dönme ve yetersizlik duygusu ortaya çıkar. 

Gereğinden fazla fedakarlıktan kaçının, negatif motivasyondan uzak durun, çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın ve örnek göstermeyin ve çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın.

Öğrenci Neler Yapmalı ?

Sınavın sonucuna değil sürecine odaklanın; sonucu düşünmek emeğimizi ve zamanımızı başa harcamanıza neden olur. Olumsuz düşüncelerden uzak durun, karamsar düşünceler ile vaktinizi boşa harcamayın. Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın.

Sınav Kaygısını Normalleştiren Düşünceler

-    Sonunda herkes kaygılanır.
-    Kaygı evrensel bir duygudur.
-    Kaygı benim tetikte olduğumu gösterir.
-    Sınav kaygısından dolayı vücudumda oluşan gerginlik ile başa çıkabilirim.
-    Sınav kaygısı nedeniyle vücudumda hissettiğim hislerim bana hiçbir zarar veremez ve tehlikesi yoktur. 
-    Sınav esnasında kontrol bende ama tamamen kontrollü olmak zorunda değilim.


Sınav Kaygısını Kabullenen Düşünceler

-    Sınav kaygımı yaşamak için kendime izin veriyorum.
-    Sınav kaygım arttığında bedenimdeki gerginliğin ve hislerin artıp azalmasını kabul ediyorum.
-    Sınav kaygım arttığında bedenimdeki hislerin artıp azalmasını gözlemleyip düşüncelerimi inceleyebilirim.
-    Sınav kaygım nedeniyle ağlayabilirim bu konuda kendime izin veriyorum.
-    Sınav kaygım nedeniyle ağlama dürtüsü ortaya çıkarsa ağlayabilirim.
-    

Sınav Kaygısını Uzaklaştıran Düşünceler

-    Sınav kaygısı diğer duygular gibi gelip geçicidir kaygı geçer gider.
-    Ben sınavda kaygılansam da ihtiyaç duyduğum puana sahip olabilirim.



Sınav Öncesinde Sınav Kaygısı Yönetimi İçin;

-    Sınav öncesi yapılacak sporun önemli olduğu olumlu duygular yaratmaktadır. Sınav yerinin önceden görülmesi, sevdikleri insanlarla iyi vakit geçirmeleri, iyi uyuyup iyi beslenmeleri ve bir gün önceden ders çalışmayı bırakmaları kendilerine güven duymaları, telaşlanmamak için sınava erken gitmelerini tavsiye ediyorum. 
-    Sınava başlarken soru yönergelerini iyi okumalarının zaman zaman duruş değiştirmenin, sınıf arkadaşlarının sınav karşısındaki tutumundan dolayı panik olmamanın faydalı olabileceği, sınav esnasında ise en çok bildiği soruları cevaplamalarını, oyalayan soruları yanına işaret koyarak sonraya bırakmalarını ve sonrasında cevaplamalarını öneriyorum.
-    Sınav bittikten sonra kendilerini ödüllendirmelerini, başarısız olunan konuların tespitini yaparak yanlışların doğrularına odaklanmaları gerekmektedir.

Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum…