‘’Zatürre akciğerleri etkileyen, çoğunlukla bakteri yada virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

 Zatürre konusunda toplumun dikkatini çekmek, hastalıktan korunmak ve hastaların tedavi olmasını sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2009 yılından beri 12 Kasım gününü kabul etmiştir.

Hastalık açısından 2 önemli riskli yaş grubu 65 yaş üstü yaşlılar ve 5 yaş altı çocuklardır. Bunun dışında kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, şeker hastalığı, dalağın alınmış olması, bağışıklığın baskılanmasına neden olan durumlar, yutma bozukluğunun olması, inme gibi hastalıklar da risk gruplarını oluşturur.

 Alkol ve sigara kullanımı da hastalık riskini arttıran nedenler arasında sayılabilir. Hastalık oluşumunda bulaşmadan çok vücut direncini kuran faktörler rol oynar. Hasta kişiden sağlam kişiye solunum yoluyla bulaşma riski sık değildir.

Hastalığın Başlıca Nedenleri;

-    Yüksek ateş
-    Üşütme – titreme
-    Öksürük , balgam
-    Göğüs ağrısı , baş ağrısı
-    Halsizlik gibi belirtilerdir.
Hastaların bir kısmı evde tedavi edilebilir. Bazı ağır şekillerde ise hastanede , yoğun bakımda tedavi gerekebilir. Klinik değerlendirme ile hastanın evde mi yoksa hastanede mi tedavi edilmesi gerektiğine karar verilir.

 Tanı fizik muayene ve akciğer filmi ile konur. Balgam ve kan kültürü kan tetkikleri , akciğer tomografisi takip amacıyla yapılabilir. Erken tanı ve tedaviye gecikmeden başlanması önemlidir.

Hastalığın Önlenmesinde;
-    Kronik hastalıkların kontrolü
-    Grip ve zatürre aşılarının yapılması
-    Sigaranın bırakılması
-    Yeterli ve dengeli beslenme
-    Yeterli sıvı alımının sağlanması çok önemlidir.
-    Bağışıklığı zayıf yada ileri yaştaki kişilerin özellikle salgın dönemlerinde kalabalıktan kaçınmalı ve maske kullanılmalıdır.

Hastalığın tedavisinde uygun antibiyotik kullanımı, istirahat ve yeterli sıvı alımının sağlanması önemlidir. Hastaneye yatması gereken hastalarda farklı tedaviler uygulanabilir. Çok ağır hastalarda yoğun bakımda yatış ve solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.’’ 
Detaylı Bilgi ve Randevu için 0236 404 0 404