Özel doğuş hastanesinde görev yapan Uzman Psikolog Fatih Eyi, öğrencilerin yaklaşan sınav takvimi nedeniyle oldukça stresli ve yoğun bir dönemden geçtiklerini, ancak bu kadar emek verilmesine rağmen bazı öğrencilerin sınav esnasında kaygı yaşamalarından dolayı hak ettikleri sonucu alamadıklarını belirtmiştir.

Bu dönemin geleceğe dair ümitsizlik yaratmaması ve sınav kaygısı ile baş etmek için ailelere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Gençlerin gerçek başarısını düşüren bu rahatsızlık “El freni çekik bir halde gitmeye çalışan bir arabanın performansı gibidir. Amacınız el frenini indirmek ve gerçek performansı görmektir.”

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav esnasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun bir kaygıdır. 

Sınav Kaygısında, Kaygıyı Yaratan Nedir? 

Yüksek düzeyde akademik başarı beklentisiyle öğrenciler üzerinde ilkokuldan itibaren bir baskı oluşturulmaktadır. Bu baskı, çevrenin artan beklentileri, ailenin çocuğa yaptıkları maddi manevi yatırımlar ile iyice artar. Başarısızlık, arkadaşlarına rezil olma, ailesini hayal kırıklığına uğratma, geleceğini mahvetme gibi olumsuz inançlarla yükü ağırlaşan öğrenci için sınavda başarılı olmak bir “ölüm-kalım” meselesi haline gelir.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

√ Sınav sırasında çok aşırı heyecanlanıp, bildiğiniz ve çok iyi çalışmış olduğunuz halde, sınav heyecanı yüzünden başarısız oluyorsanız
√ Sınav sırasında midenizde, karın bölgenizde gerilme ya da rahatsızlık oluyorsa, soğuk terleme ve baş ağrıları çekiyor, sınavdan bir önceki gece uyuyamıyorsanız
√ Sınav sırasında zihninizin donduğunu, bulanıklaştığını ve tam olarak düşünemediğinizi hissediyorsanız
√ Sınav sırasında, daha önce öğrenmiş olduğunuz ve hatırlamış olduğunuz şeyleri hatırlayamıyorsanız
√ Sınavda soruları fazlaca analiz edip, karmaşık ve zor gibi görüyorsanız ama aslında basit olan cevapları kaçırıyorsanız
√ Hiç ummadığınız halde sınav sonrasında çok kötü notlar alıyor ve kendinize güveninizi yitiriyorsanız
√ Sınavı düşündüğünüzde bile kalp çarpıntısı, ellerde titreme, avucunuzda terleme ve yoğun bir heyecan hissediyorsanız

Yukarıdaki durumların birkaçına EVET diyorsanız, sınav kaygısı yaşıyor olabilirsiniz.

Sınav Kaygısının Çözümü Nedir?

Kaygıyı kontrol edebilmek için kişinin öncelikle kaygı hakkında bilgilendirilmesi ve ardından kendi kaygı biçimini tanıması gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki, kaygıyı yaratan sınavın kendisi değil, sınavın kişi için taşıdığı anlamdır. O halde, sınavın kendisi için ne anlama geldiğini anlaması, kişinin sınava ilişkin kaygısını kontrol etme yolunda atabileceği en önemli adımdır. Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlığa, tespit edildikten sonra biran önce profesyonel bir meslek elemanından destek alınarak müdahale edilmelidir. Sağlıklı günler dilerim.