Türkiye’de her yıl yaklaşık 100.000 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirmektedir. Tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığın sorumlusudur.

Dr. Gülgün TUNÇAY sigarasız yaşam için önerilerde bulundu;

-SİGARA BİR BAĞIMLILIKTIR
Sigarayı bırakmanızın ilk şartı onu anlamak ve neden içtiğinizi keşfetmektir. Kabul etmeniz gereken gerçek sigaranın bağımlısı olduğunuzdur. “Ben istediğim zaman bırakırım” diye düşündüğünüz sürece bırakamazsınız.
-SİGARA KEYİF VERMEZ!
Sigara tiryakileri sigaranın kendilerini rahatlattığını ve streslerini azalttığını söylerler. Bu tamamen YANLIŞTIR. Ancak içenler kendilerini rahatlamış gibi hissederler. Sigarayı içmediğiniz zaman vücudunuz onu ister. Siz farkında olmasanız da bu sizde bir huzursuzluk hali yaratır. Sigara içinde huzursuzluk hali bir süreliğine geçer. Bu yüzden içiciler sigaranın streslerine iyi geldiğini düşünür. Sigaranın geçirdiği sıkıntı zaten sigara tarafından yaratılmıştır. İlk sigaranızı hatırlayın. Çok rahatladığınızı, çok beğendiğinizi söyleyebilir misiniz? Çoğu kişilerde ilk sigaradan sonra baş dönmesi, öksürme hatta kusma olmuştur. Sigara gerçekten keyif veriyor olsaydı ilk sigaradan sonrada hoş duygular yaşatması gerekmezmiydi?
-SİGARA AZALTILARAK BIRAKILMAZ
Vücudunuza nikotin vermeye devam ederseniz yoksunluk belirtileri yaşamaya devam edersiniz. Sigarayı azaltmak sizi sigaraya daha çok bağlar. Vücudunuzun sigarasız kaldığı dönem daha uzun olduğundan huzursuzluğunuz daha fazla olur. Bu süre sonunda sigara içtiğinizde bu sıkıntı birden geçer, sizde sigaranın sizi rahatlattığını düşünüp ona daha çok bağlanırsınız. Bu sebeple sigarayı birden bırakmalısınız.
-ŞANSLI OLAN SİZSİNİZ, SİGARA İÇENLER DEĞİL
Sigara bırakma kararınız önemli bir karardır. Hayatınızın geri kalanı için çok önemli bir adım attınız. Bunu unutmayın. Artık çayın, kahvenin yediklerinizin tadını eskisinden daha fazla alacaksınız. Sigara içmek için yemeğinizi acele yemeniz gerekmeyecek.
Sigara bırakmayı başardıktan sonra “Nasılsa bırakabiliyorum” diye düşünürseniz bu tek sigara tekrar başlamanıza neden olabilir.
SİGARASIZ, BOL OKSİJENLİ GÜNLER