Akhisar Özel Doğuş Hastanesi Fizik Tedavi & Rehabilitasyon Uzmanı Uzm.Dr. Fatma Taşpınar, 7-13  Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, hastalığın ortadan kaldırılması için fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Pulmoner Rehabilitasyon Nedir?

Pulmoner rehabilitasyon, ya da diğer adıyla solunum terapisi, uzun süredir solunum hastalığı olanlar için ilaç tedavilerine ek olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Eğer uzun süreli akciğer hastalığınız ya da başka nedenli solunum probleminiz varsa, nefes darlığını fazla hissettirmiyor olsanız bile giderek hareket etmeniz veya normal günlük aktivitelerinizi yapmanız güçleşir. Çok kolay yorulur ve sıklıkla dinlenmek zorunda hissedersiniz. Nefesin yetmemesi hissi çok korkutucu olabilir, bu durumda hastada panik ve gerginlik başlar, çok gerekmedikçe hareket etmemeyi tercih eder. Bu da hastalığın ağırlaşmasına neden olabilir.

Pulmoner rehabilitasyonun amaçları da hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak, hastalığın ilerlemesini önlemek ve yaşam kalitesini arttırmaktır.

Peki pulmoner rehabilitasyon hangi tedavileri kapsar;
Hastanın en uygun şekilde nefes almasını sağlama amacıyla solunum eğitimi, doğru nefes için uygun pozisyonlar, etkili öksürme ve solunuma yardımcı kasların kuvvetlendirilmesi ve balgam çıkarma, hastanın hareket kabiliyetini arttırmak ve nefes darlığıyla başa çıkması için egzersiz eğitimini içerir. 

Nefes darlığı, KOAH, astım, kistik fibrozis, bronsektazi, cerrahi girişim sonrası gelişen solunum yetmezlikleri, nörolojik kas hastalıklarına bağlı  solunum yetmezliklerinde uygulanır.

Pulmoner rehabilitasyon ile doğru nefes alma tekniklerini öğrenir, aldığınızla başa çıkabilri ve kontrollü egzersiz tedavileri ile aynı zamanda kendinizi daha güçlü ve sağlıklı hissedebilirsiniz.