Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinin birlikte yürüttüğü organ bağış kampanyaları ilk meyvesini verdi.

Akhisar, Manisa Valiliği'nin başlattığı 'Bağışla Bağlan Hayata' projesi kapsamında, en çok organ bağışı alan ilçe olma unvanı kazanmıştı. Şimdi de geçtiğimiz hafta içinde Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekteyken beyin ölümü gerçekleşen 55 yaşındaki Hayati Aracı’nın organları üç hastaya umut olarak, organ bekleyen hasta ve yakınlarını sevince boğdu. 

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz hastanenin organ nakil koordinatörü Uz Dr Hamza Bambal “13 Haziran 2015 tarihinde Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde trafik kazası geçiren, kazanın ardından hastanemizin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında tutulan Hayati Aracı isimli hastanın,25 Haziran Perşembe günü yapmış olduğumuz değerlendirme neticesinde beyin ölümünün gerçekleştiğini tespit ettik. Beyin ölümü tespiti sonrasında Hayati Aracı’nın yakınları ile temasa geçtik ve organ bağışı konusunda görüşlerini aldık. Hasta yakınları ile yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınca, önce hastane yöneticilerimiz durumdan haberdar edildi ve hemen İzmir (BKM) organ bağışı bölge koordinasyon merkezine haber verildi. Uygun alıcıların tespit edilmesinden sonra, 26 Haziran tarihinde hastanemize gelen organ nakil ekibi ve hastanemiz ameliyathane ekibinin birlikte yürüttüğü bir operasyonla, Hayati Aracı’nın karaciğer ve iki böbreği alınarak hayata tutunmak için organ nakli bekleyen hastalara ulaştırıldı ve aynı gün içinde İzmir’de üç hastaya bu organlar nakil edildi.” dedi.

Hastane Yöneticisi Op Dr Erol Karaca konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Hayatını kaybeden Hayati Aracı’ya Allahtan rahmet ve yakınlarına sabır diliyorum. Merhumun yakınlarına, hassasiyet gösterip üç hastaya umut oldukları için şükranlarımı sunuyorum. Bugün ülkemizde organ nakli bekleyen yaklaşık 30000 hasta bulunmaktadır. 22000 hasta böbrek, 4(dört) bin hasta kornea, 2400 hasta karaciğer ve yaklaşık 600 hasta kalp nakli için sırada beklemektedir. Bu hastaların bir kısmı kendilerine uygun organ bulunamadan hayata veda etmek zorunda kalıyor. Ancak ölen hastaların yerine  organ nakli bekleyen yenileri eklenmeye devam ediyor. Hayati Aracı’nın ölümüne hepimiz üzüldük ancak nakil bekleyenler listesinden üç kişinin eksildiğini bilmek geleceğe daha umutlu bakmamıza neden oluyor.” dedi.