Manisa Valiliği önderliğinde başlatılan "Bağışla Hayata Bağlan!" kampanyası kapsamında, Akhisar’da 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri vesilesiyle, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın eşi Esma Bektaş’ında katıldığı bir söyleyişi gerçekleştirildi.

Organ Bağışı Haftası kapsamında düzenlenen gece, Akhisar Kadın Girişimciler Kurulu, Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü, Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Genç İş Adamları Derneği, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Belediyesi ve Akhisar Genç Girişiciler Kurulu önderlik etti.

Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen söyleyişi saat: 19.30’da başladı. Düzenlenen geceye Manisa Valisi Erdoğan Bektaş beyin eşi Esma Bektaş, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve eşi katılırken, konuşmacılar olarak Akhisar İlçe Sağlık Müdürü Selin Köksal, Akhisar Organ Nakil Koordinatörü Uzm. Dr. Hamza Bambal, Akhisar İlçe Müftüsü Yusuf Eviş ve sürpriz konuk olarak da Turgutlu’dan gelen Emekli Öğretmen Hasan Şahin katıldı. Söyleyişinin Moderatörlüğünü ise Engin Akyüz gerçekleştirdi.

ORGAN NAKİLLERİNİ ÖNEMSİYORUZ

Program ilk olarak saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Akabinde Akhisar Genç İş Adamları Derneği Başkanı Özkan Kalın açılış konuşması gerçekleştirdi. Kalın; “Herkesin bir hayali vardır. Bu hayalleri hayata geçirmek için yolumuzu çizmeliyiz. Sevgili dostlar, insanlar hayallerini hayata geçirebilmesi için sağlık lazım. Organ nakillerini önemsiyoruz. Şimdiye kadar bağış yapan ve organ bağışı konusunda yardımcı olan herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” Dedi.

SAYENİZDE SÖNMEKTE OLAN HAYATLAR TÜTÜYOR

Akhisar Genç Girişimciler Kurulu Temsilcisi Hüseyin Yıldırım, organ bağışını önemsediklerini dile getirerek; “Bu gün yüreği sevgiyle dolu insanlarla bir aradayız. Manisa’da başlatılan organ bağışında Akhisar olarak ilçeler arasında 1. sıradayız. Sayenizde sönmekte olan hayatlar tütüyor. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” Dedi.

26 BİN ORGAN BEKLEYEN VATANDAŞLAR ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Akhisar Kadın Girişimciler Kurulu Temsilcisi Nefize Şükran Füzün, organ bağışının Akhisar ve Manisa genelinde ciddi bir seviyeye geldiğini dile getirerek; “En büyük hayalimiz, herkese en iyi şekilde katkıda bulunmak istiyoruz. Herkes burada bir vizyon olarak bulunuyor. Kadın Girişimciler olarak faaliyetlerimizde destek veren oda temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Bu sayede bir farkındalık yaratırsak ne mutlu bize, 26 bin organ bekleyen vatandaşlar adına destek veren herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından söyleyişiyi gerçekleştirecek konuşmacılar kendilerini tanıttılar. Aynı zamanda moderatör Engin Akyüz, katılımcılara organ bağışı formunun dağıtılmasını isteyerek, katılan seyircilerinde organ bağışında bulunmalarını rica etti. Seyircilerden gelen soruları cevaplayan ve birçok konuda da bilgilendirmelerde bulunan konuşmacılar, Kimlerin organ bağışı yapabileceği konusunda, Organ naklinin nasıl yapıldığı hakkında, Organ bağışının dinen faydaları ve sakıncaları hakkında, Organ bağışının yaş sınırlamasının olup olmadığı konusunda ve organ bağışının ne zaman yapılması gerektiği konusunda da bilgiler verdiler.

Önemli konulara açıklık getiren Akhisar İlçe Sağlık Müdürü Selin Köksal, Organ bağışının yaş sınırlamasının olmadığını ve yeni doğan bir bebeğin dahi organın naklinin yapılabileceği dile getirdi. Bir kişinin organlarının bağışlanması için vefat etmemiş olması gerektiğini, makineye bağlı olması gerektiğini dile getirerek, vefat ettikten sonra organ naklinin yapılamayacağını söyledi. Eğer bir kişi vefat ettiyse o kişinin 8 saati geçmemek kaydıyla sadece korneo’sunun naklinin yapılabileceğini söyledi.

Bir soru üzerine organ nakillerinde, nakil edilecek kişinin nasıl belirlendiği konusunda açıklamalarda bulunan Selin Köksal, organ nakli kimlerin yaptığını dahi sistem göremedikleri, organ nakilinin kime yapılacağını da sistemin uyumluluğa bakarak belirlediğini dile getirdi. Ölüm esnasında bağış yapan kişinin 21 adet organının nakledile bileceğini de dile getirdi.

Akhisar Organ Nakil Koordinatörü Uzm. Dr. Hamza Bambal, Böbrek yetmezliği hastalarının 5 yıllık tedavi maliyetinin 300 bin doları bulduğunu, nakilde ise 75 bin dolara gerçekleştirildiğini söyleyerek, Akhisar’ın organ bağışı konusundaki hassasiyetinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Seyirciler arasında geceyi düzenleyen kurumların dahi bilmediği sürpriz bir konuk vardı. Turgutlu’dan gelen emekli öğretmen Hasan Şahin, yaşadığı hikayesini seyirciler ile paylaştı. Organ bağışının ne kadar önemli olduğundan bahsederken, hem seyirciler hem de Hasan Şahin gözyaşlarını tutamadı. Duygulu anların yaşandığı gecede birçok organ bağışı gerçekleştirildi.

Gecenin sonunda Manisa Valisi Erdoğan Bektaş beyin eşi, Esma Bektaş konuşmacılara ve gecenin düzenlenmesinde katkısı bulunan kurumlara hediye takdiminde bulundu.