“MENİSKÜS YIRTIKLARI VE ARTROSKOPİK ONARIM”

 Diz, anatomik yapısı, dış etkenlere açık olması ve birçok işlevi olması nedeniyle önemli eklemlerden  biridir.

 Diz içi menisküslerin ve çapraz bağların birçok görevi vardır. Bunlar, eklem sıvısının dağılımı, beslenme, eklemin stabilizasyonu, yük ve ağırlık taşımaktır.

 Diz yaralanmaları, trafik kazası, spor yaralanmaları sonucu direkt travmalarla oluşabildiği gibi, yaşla birlikte menisküs elastikiyetinin kaybı sonucunda gelişebilir.

 Menisküs yırtıklarında hastaların diz hareketleri sırasında tutulma, atlama, klik, ağrı ve eklemde şişlik, boşalma ve kilitlenme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

 Menisküs yaralanmaları değerlendirmede hikaye, fizik muayene ve yardımcı tetkikler (X-Ray – MR) kullanılır. Menisküs yırtıkları konservatif ya da cerrahi tedavi edilebilir.

 Bazı menisküs yırtıkları kendiliğinden ya da konservatif tedavi işe iyileşirken bazı yırtıklar ise cerrahi tedavi gerektirir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve oldukça non-invaziv bir yöntem olan artroskopik cerrahi yöntem ile küçük kesilerle diz içine kamera ile girilip diz içindeki bağları ve menisküsleri görebilme, tedavi edebilme şansı doğmaktadır.

 Cerrahi tedavide ise hasarlı dokuyu (menisküsü) çıkarmak ya da onun onarılmasıdır.

Sonuç olarak menisküslerin diz fonksiyonunda çok önemli bir yere sahip olması ve korunması gerektiğinin altı çizilerek, artroskopik onarımın menisküs yırtıklarında çok iyi klinik sonuç veren bir tedavi olduğu bilinmelidir.

DENİZ GÖZCÜ KİMDİR?

 Op.Dr. Deniz Gözcü,28 Ağustos 1988’de Gaziantep’te doğdu. Tıp eğitimini 2006-2012 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde alıp tamamlayan Gözcü, 2015’te Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimine başladı ve 2020 yılında bu eğitimi tamamladı. Deniz Gözcü, Malatya Devlet Hastanesi ve İdil Devlet Hastanesi’nde geçirdiği başarılı yılların ardından Akhisar’da hizmet veren Mavi Hospital’de hasta kabulüne başladı.