Özel Doğuş Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Atila KESKİN çağımızın sorunu kalp yetmezliği hakkında tüm bilinmeyenleri anlattı. 

Kalp yetmezliğinin kronik yani süreklilik arz eden bir hastalık olduğunu vurgulayan Uzm.Dr. KESKİN, kalp yetmezliği bulunan hastaların sürekli hekim kontrolünde yakın takip altında olmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Uzm.Dr. Atila KESKİN'in ağzından Kalp Yetmezliği;

Vücuttaki hücrelere oksijen ve besinlerin ulaştırılması için pompa gibi çalışan kalbin pompalama gücünün azalması Kalp Yetmezliği ile sonuçlanır ki doğal olarak bu durum hücrelerimize oksijen ve besin maddelerinin ulaşımının azalmasına ve tüm vücudumuzu ilgilendiren birçok tıbbi soruna yol açar.

Organizmadaki hücreler kendilerine gelen oksijen ve besinlerin yetersizliğine karşı adaptasyon için böbreklerden sıvı atılımını azaltıp kan volumünün artmasına yol açarak yaptığı kompansasyonda vucutta aşırı sıvı birikimine yol açarak ödem oluşumu ile sonuçlanır.Böylece kalp yetmezliği ile savaşan vücudumuz bir taraftan da kalp yetmezliğinin şiddetlenmesine yol açarak bir kısır döngüye yol açar.

Toplumda çok sık görülen Kalp Yetmezliğinin nedenleri :
- Hipertansiyon
- Kalp Kapak Hastalıkları
- Kalp Damar Hastalıkları
- Alkolizm ve
- Kalp kasını etkileyen hastalıklar şeklinde kısaca özetlenebilir.

Kalp Yetmezliği kendisini en çok nefes darlığı,çabuk yorulma,iştahsızlık,halsizlik-yorgunluk hissi,ayaklarda ödem,çarpıntı belirtileriyle gösterir.

Kalp yetmezliği günümüzde tıp teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması sayesinde kolayca teşhis edilebilmektedir.Kalp yetmezliğinden şüphelenilen durumlarda yapılan Transtorasik Ekokardiografi ile kalp yetmezliği kolayca teşhis edilebilmektedir.

Sıkça rastladığımız bu sağlık probleminin tedavisinde yaşam tarzı değişikliği ve zararlı alışkanlıklardan kurtulmaya öncelik verilmelidir. Tuz kısıtlaması,Sigara ve Alkol kullanımının sonlandırılması,sıvı gıdalarla beslenme,yorucu işlerden kaçınma ve hafif egzersiz yapmasına izin verilmelidir.Kesinlikle ideal kiloya ulaşacak şekilde diyet yapılmalı ve fazla kiloların verilmesi sağlanmalıdır.

Kalp yetmezliğinde kullandığımız ilaçlarla vücudun aşırı su tutması önlenmekte,aritmiler düzeltilmekte ve vücuda giden kan akımını artıracak bazı ilaçlar verilerek hastanın yaşam konforunun artması sağlanmaktadır.

Kalp yetmezliği kronik yani süreklilik arz eden bir hastalıktır.Tedavi ile hastalık tedavi edilmemekte sadece şikayetler geriletilmekte ve hastalığın ilerleyişi durdurulabilmektedir Bu nedenle hastalığın kontrolünde en önemlisi hastanın sürekli hekim kontrolünde yakın takip altında olmasıdır.