Özel Doğuş Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Baki SATIŞ, Doğuştan Kalça Çıkıkları hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Doğru bilinen birçok yanlış yönetim doğuştan kalça çığını provoke ettiğini belirten Op.Dr. SATIŞ, ailelerin doğumdan sonra en geç bir hafta içerisinde bebeği bir ortopediste göstermelerinin gerekli olduğunu vurguladı.

Op.Dr. Baki SATIŞ'ın ağzından Doğuştan Kalça Çığkığı(DKÇ) ;

Doğuştan kalça çıkığı (DKÇ), ülkemizde sık görülen, çoğunlukla gözden kaçan önemli bir kalıtsal hastalıktır. 

Anne rahminde gelişen hastalığın asıl nedeni bilinmemektedir. Kalıtsal bir yatkınlık vardır ve tanı konulamayıp tedavi edilmediğinde bacakta kısalık, belirgin topallama, fiziksel ve psikolojik sorunlar ortaya çıkarmaktadır.Kızlarda, erkeklere göre 9 kat daha fazla görülmektedir.

Bu hastalıkta kalça eklemi iyi gelişmemekte, kalça eklem yuvası (acetabulum) sığ ve küçük olmaktadır. Çocuk emeklemeye ve yürümeye başladığında uyluk kemiğinin (femur) baş kısmı yukarıya doğru yer değiştirerek tam çıkık haline gelmektedir.

Erken tanı konulması, basit bir kaç önlemle tedavide en iyi sonuçları vermektedir. Bunun için her yeni doğan bebeğin en geç bir hafta içerisinde bir ortopedist tarafından muayenesi, aile geçmişinin araştırılması gerekmektedir. 

En önemli erken tanı bulgusu, çocuğun uyluklarının yanlara açılması sırasında kalça eklem hareketinin sınırlı bulunmasıdır. Ayrıca kalça ultrasonografisi ile de muayene bulguları  desteklenmelidir.

Tanı konulduktan sonra basit bir yastıkçık yada atel uygulanarak kısa sürede tam bir tedavi yapılabilmektedir. Fakat tanı gecikirse tedavide zorlaşmakta, atel veya alçı tedavisi daha uzun süre gerektirmekte, hatta belli bir dönemden sonra ameliyat zorunlu olmaktadır. Özellikle 2,5 - 3 yaşından sonra ise ameliyat dahi iyi sonuç vermemektedir.

Kundak yapma adeti DKÇ'nin oluşumunu provoke etmekte, hızlandırmaktadır. Geçmiş yıllarda ülkemizde kundak adeti çok yaygındı. Ancak günümüzde çocuk hekimlerimizin katkıları ile aileler bu zararlı alışkanlıktan büyük ölçüde uzaklaşmışlardır. Afrika ülkelerinde anneler çocuklarını sırtlarında bacakları açık olarak taşırlar ve bu nedenle o toplumlarda DKÇ hemen hemen hiç görülmez.

Bundan dolayı artık kundak adetinin tamamen bırakılması ve her yeni doğanın ilk bir hafta içinde ortopedi uzmanı tarafından görülüp muayene edilmesi DKÇ ve diğer doğuştan kemik-eklem hastalıklarının tedavisinde çok önem taşımaktadır.