Haber Merkezi

 

Havalar yavaş yavaş serinliyor ve okulların açılmasına az bir süre kaldı. Parklardan ve güneşli açık havalardan; okul servisleri ve sınıf gibi kapalı alanlara geçilecek. Böylelikle gribe yakalanma riskimiz de maalesef artmış olacak. Sonbaharın kendini hissettirmeye başlayacağı önümüzdeki günler için Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Türkyılmaz bazı uyarılarda bulundu. Türkyılmaz şöyle devam etti;“ Grip influenza virüsünün genellikle solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın yayılmasındaki en önemli faktörler hapşırma veya öksürme esnasında içe kapanmamak, mendil kullanmamak, öpüşmek, sık tokalaşmak ve iyi yıkanmayan ellerdir. Ortak temas noktalarına dokunmak da gribin yayılması üzerinde son derece etkili görünüyor. Kapı kolları, butonlar, telefon ahizesi…vb gibi yerlere dokunduktan sonra ellerimizi yüzümüze, burnumuza, gözlerimize sürmek mikropların daha çabuk bulaşmasına neden oluyor. Bu gibi durumlarda ellerimizi sık sık yıkamak gerekiyor. Ayrıca kapalı ortamlarda fazla vakit geçirmek de gribe yakalanma riskini arttırıyor. Bu yüzden uzun süre kapalı kalınan ortam ya havalandırılmalı ya da açık havaya çıkılmalı.


GRİPTE ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ


Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanış var. Ancak antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili oldukları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar. Üstelik zararlı etkilere de sahip olabilirler. Solunum sistemimiz, bünyesinde yararlı bakterileri de barındırıyor. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler ise zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli olan bu bakterileri yok edebiliyor. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza kolaylıkla girebiliyor ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla, antibiyotikler hiçbir zaman hekim önerisi olmadan alınmamalı. 

Sağlık Müdürü Dr. Murat Türkyılmaz gribin önüne geçmenin en etkili yollarından birisinin aşılanmak olduğunu söyleyerek özellikle bu aylarda aşılanmak kışı rahat geçirmek ve en azından gribin etkilerini daha az hissetmek açısından önemli dedi.


GRİP AŞISININ ÖZELLİĞİ


Grip aşısı inaktive edilmiş influenza virüslerinden veya antijenlerinden yapılıyor. Aşı uygulandıktan sonra bağışıklık sistemi aşıdaki inaktif virüse karşı antikorlar oluşturuyor. Daha sonra, aktif virüsle karşılaşıldığında, önceden oluşmuş antikorlar enfeksiyon oluşumunu önlüyor veya ağır hastalık riskini azaltıyor.


GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI


Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Aşının etkisinin ortaya çıkması için aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman sonbahar, özellikle de Eylül ve Ekim ayları.


KİMLERE GRİP AŞISI YAPILABİLİR?


Aşı, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkese yapılabilir. Ayrıca, 38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde, aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması gerekiyor.


RİSK GRUBUNDAKİLER MUTLAKA YAPTIRSIN


65 yaş ve üstündeki kişiler (özellikle huzur ve bakım evlerinde kalanlar) 

Kronik hastalığı olanlar: Kalp damar sistemi hastaları; akciğer, karaciğer ve böbrek hastaları; romatizma hastaları, diyabet hastaları ve endokrin sisteme ait hastalıkları olanlar 

Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar 

6 aydan büyük çocuklar 

Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuklar ve gençler 

Hamileler (ilk üç aydan sonra) ve emziren anneler

Sağlık personeli (doktorlar, hemşireler vs. ) 

Sık sık özellikle yurtdışına seyahat edenler 

Gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyenler (öğretmenler, iş adamları, sporcular, askerler, üretimde çalışanlar.)