Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde hazırladığı bitkisel kürlerle birçok hastanın şifa bulmasına yardımcı olan ve Türkiye’de de Ege Lokmanı olarak bilinen Herbalist (Otacı) Şevki Güngör, bitkilerin faydaları hakkında bilgi verdi. Güngör, ayrıca, çikolata yerine tercih edebilecek 10 yiyeceği sıraladı.
Ege Lokmanı Şevki Güngör, insan sağlığına faydalı bitkiler konusunda açıklamalarda bulundu. Mevsimi geldiğinde evlerin vazgeçilmezlerinden olan elmanın kabuğu ile birlikte yendiğinde birçok hastalıktan insanı uzak tuttuğunu kaydeden Güngör, şöyle konuştu: “Elma, kan şekeri ve yüksek tansiyonu dengeler. Bağırsaktaki bakterilerin çoğalıp azalmasını engeller. Vücudun savunma sistemini güçlendirir. Kolesterolü düşürür. Nefes darlığına iyi gelir. Cildi yumuşatır. Yine birçok yemek ve salatalarımızı süsleyen havuç da insan sağlığına çok faydalıdır. Havuç, damar sertliği ve trigliseride karşı tam 13 etkin madde içerir. Ayrıca, içindeki heraclenin maddesi kanın pıhtılaşmasına karşı etkin rol oynar. Limonu da sürekli tüketmeliyiz. Limonlu suyun da faydaları saymakla bitmiyor. Başta safra taşının atılması olmak üzere, kabızlığa, hıçkırığa iyi gelir. Limonlu su, yaşlanmayı geciktirir. Doğal bir antiseptiktir. Kırışıklıkların ve siyah noktaların temizlenmesine de yardımcı olur. Kilo vermede etkilidir. Ateş düşürür, kanı temizler.”
ÇİKOLATA YERİNE YENİLEBİLECEK 10 BİTKİYİ SIRALADI
Genç yaşlı her kesimden insanın neredeyse her gün tükettiği çikolataya alternatif yiyecekleri sıralayan Güngör, “Çikolatayı sevmeyenimiz neredeyse yoktur. Günlük hayatımızda çikolatadan aldığımız enerjiyi; çilek, badem, bir kaşık bal, yaban mersini, kuru üzüm, hurma, tarçınlı yoğurt, goji berry ve muzla birlikte bir kaşık yer fıstığı ezmesiyle de karşılayabiliriz" şeklinde konuştu.