Özel Altı Eylül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Mustafa Çetin, implant tedavisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Diş implantı nedir? 

Diş Hekimi Mustafa Çetin “Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir.

İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?

“İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür.”

İmplant tedavisi uzun ömürlü müdür?

“Güvenli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800’lü yılların başından beri sürmektedir. Günümüzde piyasa da mükemmele çok yakın, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar vardır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi dişhekiminiz size verecektir.”

Eksik her diş için ‘bir’ implant gerekir mi?

“Hayır. Eğer eksik diş sayısı ‘1’den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir.”

İmplant tedavisi pahalı mıdır?

“Ne yazıkki, evet. Aslında elde edilen sonuçla kıyaslandığında yapılan masrafın fazla olmadığı söylenebilir. Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulması tedavinin fiyatını belirlemektedir. 350 hastaya implant yerleştirildikten sonra yapılan bir ankette, hastaların yaptıkları yatırımdan memnun kaldıkları ve gerekirse tekrar memnuniyetle yapacakları sonucu ortaya çıkmıştır.”

İmplant tedavisinde gözlenebilecek riskler nelerdir?

“Ağız içi ya da dışı tüm cerrahi işlemlerde gözlenebilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Bunlar erken dönemde enfeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.”

İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?

“İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Vücudun bunlara karşı antijen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.”

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

–  Daha iyi estetik görünüm
–  Daha iyi çiğneyebilme – Her istediğini yiyebilme
–  Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
–  Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme

İmplant uygulamasının uygun olmadığı durumlar nelerdir?

“Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması ya da yetersiz veya anatomik olarak riskli olması durumlarında, kalp rahatsızlığı olan bireylerde, kontrol altında olmayan diabet (şeker) hastalarında, kan pıhtılaşma sorunu yaşayan bireylerde, alkol veya ilaç bağımlılığı olan bireylerde, hastanın cerrahi işleme yatkın olmaması durumunda (aşırı korku,endişe..), hastanın implant sonrası oral hijyenini (ağız temizliğini) tam olarak sağlayamayacağı durumlarda implant uygulanması önerilmemektedir.”