Diyabetli her 2 kişiden birinin tanı almadığını dile getiren Uzm. Dr. Nedret AKCAN, bunun kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirdiğini dile getirdi. "Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir. Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite (ayak-bacak) ampütasyonunun (kayıp) en önemli nedenidir. Optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta; diyabet komplikasyonlarının taranmasıdır. Diyabet ve komplikasyonlarının tedavisi birinci basamak sağlık hizmetlerinde başlamalıdır ve bu hizmetler diyabetik retinopati taramasını içermelidir. İyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı görme bozukluğu önlenebilir" ifadelerini kullandı. 

Diyabet hastalığının bu kadar çok artmasındaki en önemli sorunun harcayabileceğimizden çok daha fazlasını tüketmek ve hareketsiz bir toplum olduğunu belirten Uzm. Dr. Nedret AKCAN; “Bilinçli tüketimi oluşturmak gerekiyor. Son yıllarda gitgide daha fazla tüketen bir dünya olduk. Vücudumuz harcayabileceğinden daha fazlasını alıyor ve buna alışıyor. Daha fazla tüketince üretim yeterli olmuyor ve GDO’lu yiyeceklerden birçok farklı türdeki farklı yiyeceklere kadar üretim genişliyor. Besin tüketimimiz de fazla olunca diyabet artıyor. Bu yüzden mutlaka bilinçli tüketimi oluşturmak gerekiyor. İşte biz de Özel Doğuş Hastanesi olarak hastalarımıza bunları anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.


Diyabette iyi bir tedavi planlaması ve tarama ile diyabete bağlı gelişen göz hastalıkları ve diğer komplikasyonlar önlenebilir.