Bel ağrısı dünyada baş ağrısında sonra en sık görülen ağrı tipi olarak kişinin iş ve sosyal yaşamını alt üst ettiği kadar önemli sağlık sorunlarını işaret etmesi bakımından da önemsenmelidir. 

Özel Doğuş Hastanesi  Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr Gönül Aydın;  Bel ağrısı nedenleri korunma ve tedavisi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Bel ağrısı daha çok belin zorlanması ve duruş bozuklukları sonrası ortaya çıkar. Duruş (Postür) bozuklukları bel kaslarına, bağlarına ve eklemlerine hasar verdiğinden dolayı bel ağrılarına neden olur. 

Bel ağrısı şiddetli ya da uzun süreli olduğu zaman kişilerin günlük iş ve yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek, yaşam kalitelerini belirgin derecede düşürebiliyor. Bel ağrısı  Erişkinlerin  % 75- 85’ inde yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez karşılaştıkları önemli bir sağlık sorunudur.

Kişilerin yaşam kalitesini düşüren ve iş gücü kaybına sebep olan bel ağrıları birkaç basit kuralla kolayca çözülebilir;

‘Özellikle belin normal eğriliğini korumaya özen gösterin, Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün, Asla ağır cisimleri tek başınıza kaldırmayın, Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin, Ağırlığı mümkün olduğu kadar belinizden yukarı ve vücudunuza yakın tutun, Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün, Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin ve yukarı doğru kaldırmayın, Koltuğa düzgün oturun, Gerekirse belinizi bel yastığı ile destekleyin, Yatarken orta sertlikte ortopedik yatakları tercih edin, Kilonuza dikkat edin, dengeli beslenin, Günlük gerilim ve streslerinizi azaltın.

Tüm bu söylenenlere dikkat edildiği halde kişinin bel ağrıları devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvurması gerekmektedir. 

Eğer bel ağrıları kalçaya veya bacağa doğru yayılıyorsa, bacakta veya ayakta uyuşma oluyorsa  kişinin bel fıtığı açısından  değerlendirilmesi ve gerekli tetkikler yapılması,  Lomber MR çektirilmesi  gerekir. 
Bel fıtığına bağlı olan ağrılarda sinire bası olduğundan dolayı;  kalçadan ayağa doğru bıçak saplanır tarzda ağrılar olur. Bazen bu ağrıya uyuşma,  karıncalanma ve yanma hissi de eşlik eder. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bu tip bel fıtıkları öncelikle  ilaç ve istirahat verilerek tedavi edilmeye çalışılır. Eğer ağrılar tam geçmediyse bu durumda hastaya  Fizik tedavi uygulanır . 

Tüm tedavi yöntemlerine rağmen hasta rahatlamıyorsa ve Lomber MR ında sinire bası yapan ciddi bel fıtığı varsa mikrocerrahi tekniğiyle ameliyat edilir. Bu ameliyat yöntemi tüm Dünyada en geçerli yöntem olup hastanın ameliyat sonrası çok çabuk ağaya kalkmasına ve yaşamına kaldığı yerden devam etmesine  imkan sağlar.

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle…