Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Nöroloji Uzmanı Doktor Ebru Ergin, farklı bir ilaç yazmadığı gerekçesiyle hastası tarafından darbedildi. Yaşanan olayı Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi doktorları, düzenlenen basın açıklaması ile protesto etti.

Basın açıklamasını Fizik Tedavi Uzm. Dr. Göktuğ Karataş okudu.
Fizik Tedavi Uzm. Dr. Göktuğ; Saygıdeğer ancak hakettiği değeri göremeyen, cefakar, vefakar, tek amacı insanlara şifa dağıtmak olan kutsal mesleğimizin değerleri üyeleri hekim meslektaşlarım ile burada toplanma sebebimizden ne yazık ki utanç duyuyorum. Maalesef sağlıkta şiddet dur durak bilmeden canımızı yakmaya devam ediyor.  

Dün Ankara Eğitim ve Araştırma hastanesinde Nöroloji uzman hekimi değerli meslektaşımız Dr. Ebru ERGİN bir sağlık teröristi tarafından hayatına kastedilerek vahşice darp edildi. Belki de meslek hayatında sadece fiziksel değil geri dönüşü olmayacak psikolojik travmaya da maruz kaldı. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi buradan sizler aracılığıyla tekrar iletmek istiyoruz.
Olayın en acı kısmı da hekimimize saldıran bu sağlık teröristinin eşinin bizleri korumakla görevli olan bir kamu personeli olmasıdır. Hekime şiddet konusunda farkındalığı olması gereken bu sağlık teröristinin insanlığa yakışmayacak davranışta bulunması artık sözün bittiği yerde olduğumuzun göstergesidir.

Bu hastane Dr. Ertan İskender’ in bıçaklı saldırıya uğrayıp hastalara şifa dağıttığı elinin kesildiği hastanedir ve Dr.Ertanın gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını vurguladığı istifa dilekçesinin üzerinden henüz 1 ay dahi geçmemiştir. Biz bunca acıyı göğüslerken sağlığı yönetenlerin ve iş yeri güvenliğini sağlamak ile yükümlü olan idarecilerin kör sağır ve dilsiz yaklaşımları bizleri kahrediyor.
Bugüne kadar maruz kaldığımız bütün şiddet olaylarında failler adalete teslim edilmiş ancak ifadeleri alınır alınmaz caydırıcı bir ceza verilmesi bir yana aynı gün serbest bırakılmışlardır. Meslektaşımız geceyi hastanede müşahade altında fail ise evinde geçirmiştir. Bu nedenle canımız her şiddet olayında 2. Kez yanmıştır.

Bazı yöneticilerin ve malesefki topluma ayna tutma görevi üstlenmesi gereken medyanın hekimleri şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemleri bugün geldiğimiz noktanın en önemli sebeplerinden biridir.
Sağlıkta dönüşüm programı biz hekimlerin canına kasteden bir canavara dönüşmüş durumdadır. Neye hizmet ettiği belli olmayan bu anlamsız program sonucu kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu her gün artan şiddet olayları ile karşı karşıya kalmamıza sebebiyet vermektedir.

Dr. Kamil Furtun, Dr.Aynur Dağdemir, Dr.Ersin Arslan, Dr.Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe ve sayamadığımız nice meslektaşımızı malesefki bu sağlık teröristleri yüzünden kaybettik. Gerekli önlemlerin alınması için daha neyi bekliyorsunuz. Daha ne kadar seyirci kalacaksınız. Kaç meslektaşımızın hayatını kaybetmesi gerekecek!

Savcının kapısına yumruk atan veya savcının arabasının ön camını buraya park etmeyiniz yazan kişi anında tutuklanırken hekimin kendisine yumruk atan, hekimin kaşını yaran, hekimi başını duvarlara vuran boğazını sıkan kişinin Sağlık hizmetleri temel kanununu 12.ek maddesinde açık hükümle belirtilmesine rağmen serbest bırakılmasını anlamıyoruz anlamakta istemiyoruz.
Biz hekimler sağlıkta şiddete maruz kalan hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarının her zaman yanındayız ve onlara sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Özendirici göstermelik değil caydırıcı yasalar acilen çıkartılmalıdır. Ya sağlıkta şiddet duracak ya da bizler can güvenliğimiz sağlanıncaya kadar sağlık sistemini durduracağız. Tekrar ediyorum: Ya sağlıkta şiddet duracak ya da bizler can güvenliğimiz sağlanıncaya kadar sağlık sistemini durduracağız.

Hekim Birliği sendikası olarak hekime karşı şiddet uygulanan sağlık kuruluşlarında hekimlerimizin can güvenliği sağlanıncaya kadar hekimin hizmetten çekilmesi yönünde aldığımız sendikal kararı kamuoyuna buradan yüksek ses ile ilan ediyoruz.
Sorumluları tekrar yüksek ses ile göreve davet ediyoruz. Artık hekimler yalnız değildir. Hekimler Birlik olmuştur. Artık ben yok biz varız. Artık Hekim Birliği var. Hekim Sendikaları var” dedi.

Açıklamanın ardından Sağlık çalışanları, benzer olayların yeniden yaşanmaması için bir süre alkış tutarak protesto etti.