Mustafa ÖZDEMİR (APHA)

 

Akhisar’da Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 23.11.2011 tarihli karar ile, Akhisar İlçe Kaymakamı Kamil Köten başta olmak üzere Sağlık Grup Başkanı Dr. Selin Köksal ve diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının önderliğinde başlatılan İlaç toplama kampanyasının ilk altı ayındaki değerlendirilmesi yapıldı. 


Akhisar Halkının büyük ilgi gösterdiği kampanyada ilk altı ayda toplanan ilaçlardan 82.000 TL gelir elde edildiği ve elde edilen gelirin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı bildirildi. halkımız büyük ilgi göstermiştir. 


Kampanya kapsamında Köy Muhtarlıkları, İlk ve ortaöğretime bağlı okullarda ve Aile Sağlığı Merkezlerinde toplanan ilaçlardan miadı geçmiş ve bir başkası tarafından kullanılamayacak durumdaki ilaçlar ayrılarak kayıt altına alındı. Miaadı geçmiş ilaçlar belediye tarafından imha edilirken, miadı geçmemiş ilaçlar ise kampanya ya dahil edilerek geri dönüşüme gönderildi. 


İlk altı aylık dönem itibariyle Proje Hakkında Akhisar Kaymakamı Kamil Köten’e bilgi veren Sağlık Gurup Başkanı Dr. Selin Köksal, “toplamda  altı aylık bir çalışma neticesinde 17.103 kutu ilaç merkezimize ulaşmış bunun 10.100 kutusunun miadı geçmiş veya tüketimi uygun olmadığı belirlendiği için tıbbi atık yönetmeliğine" uygun olarak imhası sağlanmıştır. Böylelikle çevre kirliliğinin önlenmesi adına şehrimiz açısından kayda değer bir kazanım elde edilmiştir.


Ayrıca 7003 kutu ilaç ise Aile Sağlığı Merkezlerinden yönlendirilen 240 ihtiyaç sahibi vatandaşımıza ulaştırılmıştır. Toplanan ilaçların yanı sıra yine ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılmak üzere vatandaşlarımızca merkezimize iletilen 15 paket hasta alt bezi,l adet hava yatağı, 1 adet şeker ölçüm cihazı,742 kutu erişkin hastaya yönelik mama; Akhisar Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesine _ Akhisar Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmetleri Birimine _ Akhisar Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezine Akhisar Rehabilitasyon ve Huzurevi Müdürlüğüne _ Akhisar Verem Savaş Dispanserine Ana ve Çocuk Sağlığı Merkezine Sağlık Meslek Lisesi Müdürlüğüne(Uygulamalı meslek derslerinde kullanılmak üzere miadı geçmiş enjektabl ilaçlar) Gölmarmara Entegre Devlet Hastanesine Ege Uluslar arası Sağlık Federasyonu (ESAFET) aracılığıyla Somali ye gönderilmiştir.


İlaç toplama kampanyasına desteğini esirgemeyen Köy Muhtarlıkları, İlk ve ortaöğretime bağlı okullarımız ve Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ve değerli Akhisar Halkına teşekkür ederiz.” Diyerek sözlerini tamamladı.


Akhisar Kaymakamı Kamil Köten ise konuşmasında projenin anlamını ve amacını açıkladı., Köten, “ Sayın Sağlık Gurup Başkanımızın de dediği gibi projemiz tek yönlü değil çok yönlüdür, ve gerçekten başarıya da ulaşmıştır. Projede emeği geçen, başta Sağlık Grup Başkanımıza, projemize desteklerini esirgemeyen halkımıza ve Projeyi tanıtına değerli basın mensuplarımıza çok teşekkür ediyorum.” Dedi.  Akhisar Kaymakamı Kamil Köten sözlerine son vermeden önce projenin devaö edeceiğinide bildirdi.