Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi’nde çiçeklerle karşılandı.
Geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na eklenen madde ile Soma AŞ’ye ait kapanmış olan maden ocağında işten çıkarılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatları ve diğer tazminat alacaklarını almaları yönündeki maddenin kabul edilmesi, Somalı madencileri sevindirdi. Olumlu tablo TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber’in, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi’ne yaptığı ziyarete de yansıdı. Recai Berber, sendikada çiçekle karşılandı. Yaşanan süreçte Berber ile sık sık görüştüklerini anlatan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Recep Satır, “Kendilerine her görüşmemizde işçi arkadaşlarımızın kıdem tazminatı, ihbar tazminatları, çektikleri krediler konusundaki sıkıntılarını aktardık. Bu görüşmelerimiz sonucu neticeye ulaştık. Sayın başkanımızın bunda çok büyük emekleri var. İnşallah bundan sonraki günlerde de vekilimiz, Soma’da işe giremeyen arkadaşlarımızın iş imkanı sağlanması konusunda destek olacaktır.” dedi.
Soma’yı düşünmedikleri bir gün olmadığını belirten Milletvekili Recai Berber de ziyarette şöyle konuştu:“Böyle çözüme çok yaklaştığımız zamanlarda bir aksilik olduğu zaman inanın ‘bundan sonra ne yapacağız’ diye o gece uyku uyuyamıyorum. Yani bu mesele mutlaka çözülmesi gereken bir mesele. Türkiye’de ilk defa yeraltı maden işçilerine yönelik olarak asgari ücret farklılaştırıldı. Türkiye’de bu 30 yıldır tartışılır. Sektörlere göre, bölgelere göre asgari ücreti farklılaştıralım diye. İlk defa bu sektörde farklılaştırıldı. Ne dedik; ‘Yer altında çalışan maden işçilerinin asgari ücreti, yürürlükteki asgari ücretin iki katından az olamaz’ bitti. En az iki kat olacak. Biz bunu sağladık.”
“BİRKAÇ AY İÇİNDE SANTRAL DE DAHİL OLMAK ÜZERE YENİ İŞ İMKANLARI OLUŞTURACAĞIZ”
Muhalefet partilerinin kendilerine yönelik yaptığı, ‘bu insanlar işsiz, ne olacak bu insanların işi?’ eleştirilerine de Yırca’da yapılması planlanan ancak Greenpeace tarafından açılan dava sonrası Danıştay tarafından iptal edilen termik santral üzerinden yanıt veren Recai Berber, “Bize bu sözleri söyleyenler, bir senedir orada Greenpeace’yi toplayıp, getirip eylem yaparken düşünecekti. Eğer o santral de bugün başlamış olsaydı, temeli atılan santral inşa ediliyor olsaydı, şuan en az bin, bin 500 kişi orada çalışıyor olacaktı. Onlara tahsis ettiğimiz maden sahasında da faaliyetleri başlayacaktı. Yüzlerce şoför kamyonuyla üretime katılacaktı. Santral yapımı bitmeden üretime başlayacaklardı. Açık sahada üretim yapacaklardı. Şurada birkaç ay için de santral de dahil olmak üzere yeni iş imkanları oluşturacağız. Bu konuda sonuna kadar çalışıyoruz. Sadece madene bağımlı kalmak burada olmuyor. Alternatif sahalar oluşturacağız. Soma’nın organize sanayisi diğer ilçelerden çok daha hızlı büyüyecek. 5 sene sonra Soma’nın organize sanayisi Manisa merkezden sonra en büyük organize sanayi bölgesi olacak.” dedi.