Erkeklerin futbol ve takım çalışmasını iyi bildikleri için siyasette başarılı olduklarını kaydeden KADER’in İzmir Şube Başkanı Sema Övgün kadınların ise yıllardır hanım kız modelleriyle yetiştirildiği için siyasetten uzak kaldığını belirtti. Övgün, “Siyaset onlar için vazgeçilmez ama bizde toplumun yarısıysak, hayatı eşit paylaşıyorsak bizlerin de siyasetin içinde olması gerekiyor.” dedi.
Kadın Adayları Eğitme Destekleme Derneği (KADER) İzmir Şube Başkanı Sema Övgün, CHP Manisa İl Binasında gerçekleşen ziyarette CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Fadime Özçakır, CHP Manisa Milletvekili 3. sıra adayı Dr. Tur Yıldız Biçer, 4. sıra Milletvekili Adayı Mustafa Başgülşen ve kadın kolları üyeleri tarafından ağırlandı.
İzmir olarak üzgün olduklarını ve bu yüzden Manisa’ya moral bulmaya geldiklerini kaydeden KADER İzmir Şube Başkanı Sema Övgün Manisa’daki 6 kadın aday adayından 3’ünün ilk 9 sırada çıkmış olmasının kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi. İzmir’deki ön seçimlerde kadın aday adaylarının ancak 9’uncu sırada kaldığını hatırlatan Övgün, kontenjan adaylarının kadınlardan yana kullanılacak olmasıyla teselli bulduklarını söyledi.
ERKEKLER FUTBOLU BİLDİKLERİ İÇİN SİYASETTE BAŞARILI
Övgün, “Nüfusumuzun yarısı kadın fakat siyasette ne yazık ki yerel ve genel meclislerde kadınlar bildiğiniz gibi yoklar. Olmaları için de gayret sarf ediyoruz, çalışmalar yapıyoruz. Kadınlar çok donanımlı, okumuş, üniversitelerde çok sayıda öğretim görevlisi de var ancak siyasette yoklar. Çünkü siyaset erkek egemen kaygan bir zemin. Kadınlara hep ‘uslu otur, eteğini topla, al şu bebekle hanım kız ol’ muhabbetiyle büyüdük hepimiz. Erkekler futbol ve takım çalışmasını bildikleri için de siyasette çok başarılı oluyorlar. Siyaset onlar için vazgeçilmez ama bizde toplumun yarısıysak, hayatı eşit paylaşıyorsak bizlerin de siyasetin içinde olması gerekiyor. Bu anlamda biz toplumsal cinsiyet eşitliği olarak, KADER olarak karar mekanizmalarında kadınların etkili ve yetkili olması için çalışıyoruz, destekliyoruz.” dedi.
ÖNSEÇİM ÇOK ÖNEMLİYDİ
CHP’de gerçekleştirilen ön seçimlerin kadınlar için ve demokrasi için çok önemli olduğunu kaydeden Övgün, “Ön seçimler kadınlar ve demokrasi için CHP’nin çok büyük bir kazanımıdır. Ben CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kutluyorum. ‘Kontenjanları kadınlardan yana kullanacağım’ demişti. İyi ki de demiş çünkü İzmir’de önseçimde kadınlar 9’uncu sırada kaldılar.” diyerek, Manisa’da CHP’nin 9 milletvekili adayı arasında 3 kadın adayın yer almasının kendilerini son derece memnun ettiğini kaydetti.
SİYASET ÇOK KİRLENDİ
Siyasetin kirlendiğine işaret eden Övgün şunları söyledi:
“Artık ahlaki değerlerin, etik değerlerin öne çıktığı bir dönemde ki bunu ben değil üniversitelerdeki hocalar söylüyor. Bilim araştırıyor, neden böyle oluyoruz? Neden Türk toplumu şiddete bu kadar yakın ve iç içe. Bu söylemlerimizi dilimizi değiştirmemiz gerektiğini söylüyor bilim adamları da. Kadın erkek ayrıştırmadan biz bir bütünüz. 80 yıldır seçiyoruz ama seçilemiyoruz. Bu eşitsizliğin giderilmesi lazım. Bu bir fıtrat falan değil. Evet, biz fizyolojik olarak fiziksel olarak eşit olmayabiliriz güçler tanımında ama toplumsal cinsiyet eşitliği rollerinde biz eşit olmalıyız. Eşitliği istiyoruz, bekliyoruz, eşit değiliz. Biz bunu kabul etmiyoruz kadınlar olarak, kadın hareketi olarak ve de temsildeki sayıda dünya örnekleri olarak. 80 yıl önce Atatürk bu hakkı bize vermiş bugün 127’inci sırada çok gerideyiz. Nerede eşitlik, nerede hak, hukuk, adalet? Bu insan haklarının kadın hakları bağlamında hak ve özgürlükler ihlalidir. Bunun değişmesi içinde siyasi parti seçim yasalarının değişmesi, zihniyetlerin değişmesi gerekiyor. Zihniyet değişikliği içinde mutlaka bizim birlikte hep beraber el ele olmamız gerekiyor.”
BİÇER’DEN İKİ SÖZ BİRDEN
CHP’nin Manisa 3. sıra milletvekili adayı Dr. Tur Yıldız Biçer ise, “7 Haziran’da yine hep birlikte 2015 Haziranının yine 2013 Haziranındaki, direniş haziranındaki gibi güzel bir haziran olmasını, partimizin bu karanlığı yıkan, aydınlık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının haziranı olmasını diliyorum. Kadın mücadelesinin hem Manisa’da hem Türkiye’de sonuna kadar mücadelesini veren tek kişi kalan bile olsam bu mücadeleyi vermeye söz veriyorum. Ankara’da olduğum, yetkilendirildiğim süreden sonrası için hem yerel seçimlerde kaybettiğimiz mevzilerin geri kazanılması ve bu mevziler kazanılırken de mutlaka ve mutlaka en az bir kadın belediye başkan adayının çıkması konusunda çok aktif bir çalışma yürüteceğime ve sonuna kadar da bu adayın arkasında duracağıma huzurlarınızda söz veriyorum.” dedi.
‘KADIN ERKEK KESİNLİKLE EŞİT OLAMAZ’
CHP’nin 4. sıra milletvekili adayı Mustafa Başgülşen ise, “Ben Türkiye’de bugüne kadarki yaşantım içerisinde kadın erkek eşitliğini hiçbir zaman savunmadım. Bunun çok anlamsız ve çok saçma sapan bir şey olduğuna da inandım. Kadın ve erkek kesinlikle eşit olamaz. Ben kadın erkek eşitliğinin saçmalığına inanan bir insanım. Kadınlar her zaman biz erkeklerden bir adım önde, başımızın tacı olmalı. Umarım en kısa zamanda kadın belediye başkanlarımız, kadın milletvekili ve kadın bakan sayılarında artış ve en kısa zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın Cumhurbaşkanını çıkartacağınıza da yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.