Haber Merkezi


Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği'nin himayesinde, fotoğraf sanatçısı Mehmet Okutan'ın Akhisar-Thyatirea antik kilisesinin arkeolojik kazı fotoğraflarından oluşan "Illuminare" isimli sergisinin galası Roma'da yapıldı.


Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği'nde yapılan serginin galası gerek Türk gerekse İtalyan iş-sanat-diplomasi çevrelerinden pek çok kesimi bir araya getirdi.


Galaya, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, İtalyan senatör Paolo Amato, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, ABD'nin Vatikan nezdindeki büyükelçisi Miguel Humberto Diaz, Akhisarlı yerel yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.


Serginin galasında bir konuşma yapan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, 22 Ağustos'ta açılan ve 17 Eylül'e dek gezilebilecek olan sergide emeği bulunanlara teşekkür etti. Gürsoy, Akhisar'ın sadece günümüze değil antik devirlere de ışık tutacağını ifade etti.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, 9000 yıllık tarihsel geçmiş, 5000 yıllık kent bilincine sahip olan Akhisar toprakları üzerinde dinler tarihi açısından çok önemli bir değeri gün yüzüne çıkardıklarını belirterek, "Özellikle İtalya ve Vatikan'dan dostlarımızı, Akhisar'da görmek istiyoruz. Bu fotoğraflar, bu eserlerin, Akhisarlılar, Türkiye tarafından nasıl korunduğunu, bu emanetlere hıyanet etmediğimizi yerinden herkes görebilir" dedi.


Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden dördüncüsüne Akhisar'ın evsahipliği yaptığını vurgulayan Tanrıverdi, "Bu mukaddes belde Hristiyanlık dini için önemli bir mekandır. İnanıyorum ki, hem İtalyan hem Avrupalı dostlarımız, kendi dilleri ve tarihleri açısından bu önemli yapıyı ziyaret için Akhisar'a gelip yerinde görecekler. Bizde sizleri orada ağırlamaktan onur duyacağız" diye konuştu.


Sergilenenler, buzdağının görünen kısmı"-


"Illuminare" sergisinin mimarı fotoğraf sanatçısı Mehmet Okutan da sergilenen eserleri buzdağına benzeterek, Akhisar'da buzdağının görülmeyen kısımlarının olduğunu söyledi. Sanatçı, Akhisar'ı tanıtma hedefiyle yola çıktıklarını anlatırken, "Bir şekilde, Akhisar'da Thyateira kazıları başlayıp, gelişmeler olunca, İncil'de adı geçen 4. kilise buradaki olunca, bunu Vatikan ile paylaşalım dedik. İlgilenilir diye düşündük ve Roma'ya gelebiliriz diye düşündük" ifadelerini kullandı.


Sergilenen fotoğrafların toplamda 3 aylık bir sürede hazırlandığını, yaz-kış demeden bölgeye çok sık gidip geldiği bilgisini paylaşan Okutan, çalışmaları sırasında Akhisar'daki yetkililerden aldığı desteğe değinerek, "Müze müdürü sağolsun, bazı çıkartılan ürünler daha dünya literatürüne girmeden fotoğraf çekmemize, katalogda kullanmamıza izin verdi. Akhisar'ın bu vizyonunu dünyaya taşımak bizim boynumuzun borcu oldu. Akhisar, bu vizyona sahip güzel bir yer" şeklinde konuştu.


-Akhisar Belediye Başkanı-


Sergi için neden Roma'nın tercih edildiği sorulan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, "Akhisar, İncil'deki ilk 7 kiliseden dördüncüsü olduğu için Vatikan'a yakın Roma'da yapmayı uygun gördük. Sayın büyükelçimiz Kenan Gürsoy'un katkılarıyla bunu burada başardık" dedi.


Başkan Hızlı, Akhisar'ın Hristiyan alemi için önemine vurgu yaparak, "Bunun sadece bizim tarafımızdan değil de o medeniyete sahip olan insanlar tarafından bilinmesini istedik. Bu 7 kiliseden dördü bize emanettir. Bunu gerçek sahiplerine sunmak istiyoruz" diye konuştu.


Akhisar'da kazı çalışmaları devam eden Thyateria kilisesi ve batı Anadolu'daki diğer 6 kiliseye dönük Hristiyanlar için inanç turizmine yönelik olduğunu ifade eden Salih Hızlı, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bergama'dan Akhisar, Sardes ve Efes'e uzanan bir aksın üzerindeyiz. Fakat, gerek bizim reklam çalışmalarındaki eksikliğimiz gerekse fiziki mekanların zenginleştirilmemesi sebebiyle bu potansiyelin çok az kısmı Akhisar'a uğruyordu. Araştırmalarımıza göre, 500 ile 1 milyon kişi her yıl, bizim de içinde bulunduğumuz bu aksa inanç turizmi kapsamında ziyarete geliyor. Biz ise bu sayının sadece 20 binini misafir edebiliyoruz. Yaptığımız kazıyla, açtığımız müzeyle biz bu sayıyı arttırmak istiyoruz. Amacımız buna yöneliktir."