Akhisarpress.com

 

Akhisar Değişim tiyatrosunun Halk eğitimi merkezi ile birlikte düzenlediği 30 Ağustos  Zafer Bayaramı özel gösterisinde  kurtuluş savaşında Türk Ulusu’nun yedi ayrı bölgede gösterdiği kahramanlık hikayeleri, fedakarlıkları farklı bir sanatsal etkinlikle sergilendi.

 

Değişim tiyatrosu, kurtuluş savaşı ve bu savaşta Anadolu da yaşanan yokluk, kıtlık ve çaresizlikler içindeki direnişi, dayanışmayı, yöresel halk kahramanlarının hayat hikayelerinde yola çıkarak kültürel öğeleri kullanarak sahneye koydu. Arka fonda çaldığı kemanla seyircinin gönlünde fırtınalar estiren küçük virtiöz Sıla Uçar, gösterdiği performans ve başarısının mükafatını alkış tufanı ile aldı.

 

Şehit Kamil, Nene Hatun, Kara Fatma, Gördesli Makbule, Halime Çavuş gibi kurtuluş savaşında yaptıkları ile adeta destanlaşan kahramanların fedakarlıklarını sahneye koyarken her kahramanın yöresine ait halk oyunlarından da örnekler sergileyerek Anadolu kültürünü sahneye, sahneden gönüllere taşıdı.

 

 Aziz şehitlerimizin ruhuna saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasının ardından sergilenen oyun tiyatro seyircisinin beğenisini kazanırken Misak-ı Milli Ali Şefik ilk Öğretim okulu bahçesini dolduran seyircilerin yoğun alkışını da aldı. Oyunu büyük bir dikkat ve beğeni ile izleyen seyircilerin bazı sahnelerde duygularını gizlemeyip, göz yaşlarına hakim olamadıkları görüldü.

 

programa protokol ve sivil toplum örgütlerinin katılmaması yadırganırken, sivil toplum kuruluşlarından sadece sebzeci, meyveci ve pazarcılar odası başkanının katıldığı dikkat çekti.

Oyundan çok etkilendiğini belirten  oda başkanı Ali Şakşak; “Değişim tiyatrosu bu akşam bize çok farklı ve güzel bir gece yaşattı. Kendilerine teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. Keşke 100 bin nüfuslu Akhisar daha yoğun bir katılımla 30 ağustos gecesini taçlandırsaydı. Ben buraya gelenlerin gelmeyenlere göre çok şanslı olduğuna inanıyorum. Bu duygu anlatılmaz ancak bu kadar yoğun yaşanabilir. Anadolu insanının kurtuluş savaşı sürecinde neleri başardığını vurgulaması bakımından oyunu çok başarılı buldum.” Dedi.

 

Oyun sonunda tebrikleri kabul eden değişim tiyatrosu oyuncuları; “Biz 30 ağustos Zafer Bayramını, bu zaferi yaşamamızda emeği geçenlerin anısını yaşatmak, onlara olan şükran ve sevgimizi göstermek, Türk insanının birçok tefrikaya rağmen, vatan, bayrak ve bağımsızlık uğruna canını nasıl feda edebileceğini ve ettiğini hatırlatmak için gecemizi burada geçirdik. Merak ediyoruz acaba gösteriye katılmayanlar gecelerini nasıl geçirdi. Umarım bundan sonra da güzel etkinliklerle halkımızla buluşuruz.” Yorumunu yaptılar.

 

Oyunun sonunda oyuncu ve oyunu sahneye koyanlara çiçek takdim ederek kutlayan Halk eğitimi Merkezi Müdürü Ufuk Çetinkaya, Değişim tiyatrosunun sergilediği oyundan başarı ile söz ederek; “ Bu gençleri bizlere böylesine bir güzel gece yaşattıkları için kutluyorum.” Dedi.

 

 Düzenlenen Tiyatro oyununu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ufuk Çetinkaya Sebzeciler Meyveciler Odası Başkanı Ali Şakşak öğretmenler öğrenciler ve Tiyatro severler birlikte izledi.