Akhisar’da çektiği kısa metrajlı film ‘Yokuş’ ile  adını duyuran 28 yaşındaki genç yönetmen  Mehmet Can Mertoğlu  Mayıs  ayı içinde yapılan  69. Cannes Film Festivalinde  ilk uzun metrajlı filmi, “Albüm” ile “En Yenilikçi ve Yaratıcı” dalda birinci olmuştu. Mertoğlu Ağustos ayı içinde yapılan 22. Saraybosna Film Festivalinde de “Saraybosna’nın Kalbi” (Of Sarajevo) olarak adlandırılan büyük ödülü  kazandı.

Bu yıl adındaki “Altın Koza” ibaresi kaldırılan  Adana Uluslararası Film Festivalinin  ödül töreni Çukurova Kültür Merkezinde yapıldı. 2 bin kişinin katıldığı ödül töreni  Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Cem Davran yaptı. 

Sinema ve sanat dünyasının önemli isimlerinin yer aldığı ve 12 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanlığını ünlü yönetmen ve senaryo yazarı Tayfun Pirselimoğlu yaptı. Jüride ayrıca yönetmen Emin Alper, görüntü yönetmeni Türksoy Gölebeyi ve oyuncular Hatice Aslan ile Muhammet Uzuner görev yaptı. Festivalin en önemli ayağı olarak gösterilen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, Erhan Tuncer'in 'Ağustos Böcekleri ve Karıncalar', Mehmet Can Mertoğlu'nun 'Albüm', Kıvanç Sezer'in 'Babamın Kanatları', Handan Öztürk'ün 'Bana Git De', Hiner Saleem'in 'Dar Elbise', Çağdaş Çağrı'nın 'Geçmiş', Yüksel Aksu'nun 'İftarlık Gazoz', Reha Erdem'in 'Koca Dünya', Güven Beklen'in 'Mehmet Salih', Çağan Irmak'ın 'Nadide Hayat', Derviş Zaim'in 'Rüya' ve Cemil Ağacıkoğlu'nun 'Tarla' adlı eserleri yarıştı.

                  ADANA ULUSLARARASI  FİLİM FESTİVALİNDE 
                  ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ:

SİYAD En İyi Film Ödülü: Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)
Film - Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Reha Erdem (Koca Dünya)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Ilgaz Kocatürk (Tarla)
Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Koca Dünya)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Musap Ekici (Babamın Kanatları)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Kübra Kip (Babamın Kanatları)
En İyi Müzik Ödülü: Bajar (Babamın Kanatları)
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Meral Efe - Yunus Emre Yurtseven (Albüm)
En İyi Kurgu Ödülü: Umut Sakallıoğlu (Babamın Kanatları)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Koca Dünya)
Tarık Akan En İyi Erkek Oyuncu: Menderes Samancılar (Babamın Kanatları)
En İyi Kadın Oyuncu: Gizem Erdem (Rüya)
Jüri Özel Ödülü: Tarla (Cemil Ağacıkoğlu) 
*(En İyi Senaryo: Mehmet Can Mertoğlu (Albüm))
Adana İzleyici Ödülü: Yüksel Aksu (İftarlık Gazoz)
 *(En İyi Yönetmen Ödülü: Mehmet Can Mertoğlu (Albüm))
Yılmaz Güney Ödülü: Babamın Kanatları (Kıvanç Sezer)

En İyi Film Ödülü: Koca Dünya (Reha Erdem)

Akhisar Devlet Hastanesi Baştabibi, uzman doktor Muammer Mertoğlu’nun tek oğlu olan Mehmet Can Mertoğlu, Akhisar Kolejindeki eğitiminden sonra Boğaziçi üniversitesi Edebiyat Fakültesinden sonra  Sineme ve Televizyon eğitiminden sonra ilk kısa metrajlı filmini babasının  başhekim olarak görev yaptığı, “Köşk” denen bir tepenin üzerinde bulunan   eski Akhisar Devlet Hastanesine ulaşan  yokuş yollarda “Yokuş” adlı filmini çekti. Mertoğlu’nun çektiği ilk uzun  metrajlı film “Albüm” de  baş rolleri Şebnem Bozoklu ve  Murat Kılıç oynadılar. “Albüm” filmi Kayserili bir ailenin evlat edinmek istediği öyküsüne dayanıyor. Aile, evlatlık edinecekleri çocuğa ileride gerçek anne ve babası  olduklarını anlatmak üzere sahte bir hamilelik ve doğum albümü hazırlarlar. Ancak gerçek er ya da geç ortaya çıkıyor. Mertoğlu evlat edinen ailelerin gerçeği çocuklarından saklamalarının ileride daha büyük  sorun ve travmalara neden  olabileceğinden hareketle filmi çekmiş. (Haldun AKYÜZ)