Akhisarpress.com

 

Akhisar Belediyesi’nin marka kent olması yolunda yürütülen çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor. Daha önce; İstanbul, Antalya ve İzmir- Çeşme’de gerçekleştirilen tanıtım çalışmaları bu kez Roma’da yapılacak. Akhisar’da aydınlanan Hristiyanlık tarihi, "İlluminare" Fotoğraf Sergisi ile Roma’da yankılanacak.


Akhisar yani antik adıyla Thyateira, Anadolu’da Hristiyanlığın yayılmaya başladığı ve İncil’de adı geçen ilk yedi kutsal kiliseden birinin ev sahibi. Hristiyanlık tarihinin bu önemli merkezini gün yüzüne çıkarmak için geçtiğimiz yıl başlatılan kazı çalışmaları, Mehmet Okutan’ın objektifiyle belgelendi. Belge fotoğraflar, Hristiyanlığın merkezi Roma’da sergilenecek.


Vatikan Türk Büyükelçiliği himayesinde, Roma Kültür ve Tanıtım Müşavirliği Sergi Salonu’nda 22 Ağustos’ta açılacak olan “ Illuminare” sergisi, Akhisar’ın tarihini ve öyküsünü anlatacak.


7 Eylül’e kadar açık kalacak sergi ile Selçuk, Bergama, Salihli ve Alaşehir’den sonra Akhisar da inanç turizminin merkezlerinden biri haline gelecek. 


Konu ile ilgili Akhisar Belediyesi Encümen salonunda yerel basın mensuplarına Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Ömer İşçi ve Latif Çakmak bilgi verdi.


Belediye Başkanı Salih Hızlı; “Değerli basın mensupları Sayın konuklar düzenlemiş olduğumuz tanıtım toplantısına hepiniz hoş geldiniz.

Sözlerime; Akhisar'ın, ulusal ve uluslararası ölçekte bir marka olması amacıyla yürüttüğümüz çalışmaların Roma destinasyonunda yapılacak bölümünün tanıtımında siz, değerli konuklarımızla birlikte olmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade ederek başlamak istiyorum.

Uzun ve anlatılası bir geçmişe, çok katmanlı tarihi ve kültürel bir dokuya sahip her kentin bir öyküsü vardır. Ve bu açıdan da kentler ve insanlar arasında bir benzerlik söz konusudur. Her kent; sahip olduğunun öykünün başkaları tarafından da bilinmesini, öğrenilmesini ister. O öyküde; Farklılıklar "renklere", ayrıntılar "dokulara" ve geçmiş "yaşanmışlıklara" dönüşmüş detaylar olarak kent hafızasına kazınmıştır.

Değerli konuklar;

Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren şehrimizin alt yapı ve fen işleri çalışmalarına verdiğimiz önemin aynısını sanat, kültür ve spor alanlarında da vermeye azami özen gösterdik. Çünkü şunu çok net biliyoruz ki bir belediyenin vermesi gereken temel hizmetler arasında vatandaşlarının kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak da en az diğerleri kadar önemli bir yere sahiptir. Vatandaşlann sosyo - kültürel ihtiyaçlarının karşılanması, günümüz sosyal belediyecilik anlayışının olmazsa olmaz şartıdır.


Tarımdan sanayiye, kültür-sanattan spora, kentsel altyapıdan imara, turizmden tanıtıma kadar pek çok alanda yaşama geçirilen projelerin sayısının her geçen gün artması ve çeşitlilik kazanması marka şehir olma yolunda atılan adımlara büyük bir ivme kazandırmış, Akhisar'ın markalaşma sürecini hızlandırmıştır. Ortak aklın ve katılımcı yönetim anlayışının, demokratik bir ortamda "yönetmek ve yönetilmekten" "yönetişime" dönüşmesini arzuladığımız, belediyecilikte inovasyonu hedefleyen bakış açımızla ve Akhisar için, Akhisarlılar için hep daha iyi, hep daha faydalı daha yapacak çok işimiz olduğu düsturuyla hizmet etme arzumuzu huzurlarınızda bir kez daha vurgulamak isterim.

9 bin yıllık bir geçmişe ve 5 bin yıllık bir kentlilik bilincine sahip olan Akhisar; gerek ekonomisi, gerek nüfusuyla Batı Anadolu'nun en büyük ve en önemli ilçelerinden biridir. Bunda, Akhisar'ın önemli bir tarımsal sanayi merkezi olmasının katkısı büyüktür.

Bir zamanlar; ürettiği şark tipi tütünüyle tanınan ve oldukça talep gören ilçemiz, son yıllarda "sağlıklı yaşam trendinin" yükselişe geçmesiyle birlikte değişime hızla uyum sağlayarak zeytin ve zeytin ürünlerinin üretimine ve sanayileşmeye yönelmiştir. Ülkemiz zeytin rekoltesinin 1/4 'nün Akhisar ve çevresinde üretiliyor, tarım, ticaret ve tarımsal sanayi sektörlerine ev sahipliği yapıyor olması şehrimizin öneminin her geçen gün daha da artmasını sağlamaktadır.

Akhisar'ın; son yıllarda, modern toplumların en temel medeniyet parametrelerinden olan kültür, sanat ve spor alanlarındaki faaliyetleri ve başarılarıyla sıkça anılıyor, dahası bu alanlardaki faaliyetlerin kentimizde yaygın olarak icra ediliyor olması nedeniyle de adından daha çok söz edilmeye başlanmıştır.

Kentimiz, tarihi boyunca Hititler 'den Akadlara ,Lidyalılardan Romalılara ,Bizans'tan Osmanlı İmparatorluğu'na kadar pek çok medeniyete ve devlete ev sahipliği yapmıştır.Bu gün olduğu gibi geçmişte de önemli bir tarımsal sanayi merkezi olma özelliğini korumasından ötürü, yönetiminde kaldığı medeniyetlerin en önemli kentlerinden biri olmuştur Şimdiye kadar kısaca değinmeye çalıştığım özelliklerinin yanı sıra Akhisar'ın yakın tarihe kadar pek de bilinmeyen bir diğer özelliği de inanç turizmi açısından taşıdığı öneme ilişkindir

Değerli basın mensupları,

Bildiğiniz gibi; "inanç turizmi" denince ülkemizde ilk akla gelen isimlerden bazıları Selçuk, Bergama, Salihli olmaktadır. Oysa ki kentimizin, en az adı geçen yerler kadar hatta belki de biraz daha fazlaca bir öneme sahip olduğunu ve bugüne kadar pek de fark edilmemiş bu özelliğini huzurlarınızda bir kez daha vurgulamak isterim. Akhisar; Anadolu'da Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı, İncil'de adı geçen ilk yedi kiliseden birine ev sahipliği yapmaktadır. Bu bilgi, dinler tarihi açısından son derece önemli bir bilgidir.

Söz konusu bu bilginin somut hale getirilmesi ve gün yüzüne çıkarılmış arkeolojik bulguların alanının daha da genişletilmesi amacıyla 2011 yılında çalışmalarını başlattığımız "Akhisar Thyateira Kazısı" Anadolu'nun tarihini aydınlatmaya yönelik en önemli 11 kazı arasında gösterilmektedir.


Sizlerin de bildiği gibi "turizm" hangi çeşidiyle olursa olsun günümüzün en önemli kalkınma unsurlarından birisidir. Bir ilin, ilçenin kalkınması, tarım, sanayi ve turizm alanlarında ortaya koyduğu performansla doğru orantılıdır. Tarım ve sanayi alanlarında yapılan çalışmalar meyvelerini orta ve uzun vadede verirken, turizm alanında kısa ve orta vadede sonuç almak yaptığınız başarılı tanıtım çalışmalarına paralel olarak son derece mümkündür. Belediyemiz, bu alanda son dönemde yapmış olduğu profesyonel tanıtım çalışmaları ile turizm konusunda da bir marka kent olma yolunda sağlam ve emin adımlarla ilerlemektedir. Turizmin kalkınma açısından taşıdığı önemden yola çıkarak, Akhisar'ın sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası duvarlar arasından çıkarıp, daha geniş kitlelere tanıtabilmek, başka bir deyişle sınırları genişletebilmek ve başkalarını da kentimizin tarihi önemi ve özellikleriyle tanıştırabilmek amacıyla 22 Ağustos - 7 Eylül tarihleri arasında Roma'da açacağımız " illumimare" adlı fotoğraf sergimizin sevincini de burada sizlerle paylaşmak isterim.

Dünyanın en çok turist alan şehirlerinden biri olan Roma'da, Romalılara ve dünyanın her yerinden Roma'yı görmeye gelen turistlere bu sergi aracılığıyla Akhisar'ı ve dinler tarihi açısından taşıdığı önemi anlatmanın, kentimizin tarihi ve kültürel mirasını oradakilere tanıtmanın Akhisar'ın uluslararası turizm pastasından hak ettiği lakin bugüne kadar ne yazık ki alamadığı payı alabilmesini amaçlamaktayız. Bununla beraber; mart ayından bu yana; gerek yurt içinde açtığımız sergiler gerekse de Roma'da açacağımız bu sergi ile ilçemize gelen turist sayısının artacağına, yapılan bu tanıtım çalışmalarından kısa sürede çok olumlu geri dönüşler alacağımıza inanmaktayız.

Modern yüzlü, bilge kent Akhisar'ın çok yakın bir gelecekte çok daha fazla insan tarafından tanınması ve turizmle daha da gelişmesi dileklerimle birlikte sözlerimi burada noktalarken, değerli katılımlarınızla bu organizasyona "önem" kattığınız için siz değerli konuklarımıza ve bu çalışmada emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunuyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.” Dedi.