Akhisarpress.com - Mustafa ÖZDEMİR

 

Yer seçimi ve ihale aşamasında sorunlar yaşanan Akhisar Müzesi Bakan Ertuğurul Günay’ın da katılımı ile açıldı.


                    1933 yılında Ali Şefik Hastanesi olarak yapılan  aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığına devredilerek 1992 yılına kadar Ali Şefik Orta okulu olarak hizmet veren, 1994-2007 yılları arasında Öğretmen Evi olarak kullanılan, öğretmenlerin karşı çıkmasına ve yürüyüşler yapmasına rağmen 4 Eylül 2006 tarihinde Akhisar Müzesi yeri olarak karar verilen, 2007 yılında  onarımına başlanan ve iki ayrı ihale döneminden sonra 2011 yılında bitirilen Akhisar Müzesi’nin açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı  Ertuğurul Günay, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Kaymakam Kamil Köten, Milletvekili Uğur Aydemir Belediye başkanı Salih Hızlı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Manisa’ya Müze kazandıracak Anemon Otelleri Onursal Başkanı İsmail Akçura ile il ve ilçe daire amirleri,Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve Akhisarlılar  katıldılar.


                   Spor bir kıyafetle gelen Bakan Günay Belediye bandosu ve protokol tarafından karşılandı. Tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Müze’nin açılması için büyük emek sarf eden İl Genel Meclisi Üyesi Kefayettin Öz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Milletvekili Uğur Aydemir, Vali Halil İbrahim Daşöz’den sonra konuşan  Bakan Ertuğurul Günay, “Bu mütevazi Akhisar  Müzesi’nin  yapımının 6 yıl olması biraz uzun olmuş. Bunun 5 yılından ben sorumluyum. Fakat ülkemizin her yerinde kültür hazinelerimizin gün yüzüne çıkması için çok büyük projeler yürütüyoruz.” Bakan Günay son  bir haftadır başta Ege bölgesi olmak üzere yaptığı gezilerde yapılan eserlerin takibini yaptığını, Bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında geniş açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanı Salih Hızlı Bakan Günay’a şehrin anahtarını ve Süper Lige çıkan Akhisar Belediyespor formasını verdi. Bakan Günay’da  Müzenin açılmasına büyük emek veren  Belediye başkanı Salih Hızlı’ya  İl Genel Meclisi Üyesi Kefayettin Öz’e, Müzeyi eser kazandıran ELİ İşletmesi temsilcisi  Hakkı Duran’a , Öğretmen Mustafa Kuzucuk’a ve inşaatı tam ve eksiksiz bitiren son müteahhit firma sahibi Oğuz Koçoğulları’na Bakanlığın şiltlerini verdi. Şiltlerin verilmesinden sonra  Bakan , Vali, Milletvekili, Belediye Başkanı müzenin açılış kurdelesini kestiler. Ve müzeyi gezdiler.


                 6 yılda bitirilen, 2972 metre karelik bir alanda 1000 metre kapalı alanı bulunan, 3 ayrı binadan oluşan Akhisar Arkeolojik ve Etnografik Müzesi  toplam  1.537.897 TL. mal oldu. Müzede  434 Arkeolojik eser, 90 adet Etnografik eser, 117 adet Etütlük  eser toplam 541 eserin yanında, Akhisar Belediyesi, Ege Linyitleri, Akhisar Esnaf ve vatandaşlar tarafından bağışlanan 410 adet arkeolojik ve etnografik eser olmak üzere müzede 1051 eser yer almakta ve sergileniyor.