Akhisarpress.com

 

Akhisar Belediyesi’nin; “marka kent” olma çalışmaları kapsamında yer alan ve Akhisar ‘ın sahip olduğu tarihi – kültürel zenginliklerin bilinmeyenlerinin gün yüzüne çıkarılarak, ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtımına yönelik olarak planlanan önemli tanıtım projelerinden biri olan “ Illuminare / Aydınlatmak “ adlı sergi, 22 Ağustos’ta Roma’da açıldı.

 

Daha önce; İstanbul, Antalya ve İzmir- Çeşme’de gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının son durağı olan Roma’da; Türkiye Cumhuriyeti Vatikan Büyükelçiliği himayesinde gerçekleştirilen “Illuminare” adlı fotoğraf sergisi, Roma Kültür ve Tanıtım Müşavirliği Sergi salonunda sanatseverlerin ve tarih meraklılarının beğenisine sunuldu. Akhisar – Thyateira Kazısı’nda bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmış buluntuların ve kent müzesinde bulunan eserlerden oluşan, sergide fotoğraf sanatçısı Mehmet  Okutan’ın  çektiği yirmi dört fotoğraf yer alıyor…

 

9000 yıllık bir tarihsel geçmişe, 5000 yıllık bir kentlilik bilincine sahip olan 

Akhisar ( Thyateira )’ın ; Hititlerden Akadlara, Romalılardan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar toprakları üzerinde hüküm sürmüş her medeniyetten izler taşımasının yanında, bugüne kadar pek de fazla bilinmeyen bir diğer özelliği de “dinler tarihi” açısından taşıdığı öneme ilişkindir. Anadolu’da; Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı ve İncil’de adı geçen kutsal ilk yedi kiliseden biri de Akhisar ( Thyateria )’da bulunmaktadır. Çalışmalarına geçtiğimiz yıl başlanan ve Anadolu tarihini aydınlatmaya yönelik en önemli 11 kazı içerisinde gösterilen “ Akhisar- Thyateira Kazısı” nın çalışma sahasında yer alan söz konusu kilisenin, gerektirdiği ölçüde tanıtımının ve  Akhisar’ın “inanç turizmi” açısından önemine vurgu yapılmasını hedefleyen  Akhisar Belediye Başkanı Salih HIZLI’nın, bu konudaki cabaları son derece önem arz etmektedir. Bergama- Pergamon, Salihli- Sardis, Alaşehir – Philadelphia ve

Akhisar – Thyateira’nın  coğrafi konumlarının da yakınlıklarından dolayı diğer “inanç turizmi” merkezlerine gelen turistlerin Akhisar (Thyateria) ‘ı görmeden gitmemeleri gerektiğine ve bu konuda farkındalık yaratmanın önemine vurgu yapan Başkan Hızlı, gerek yöneticiler gerekse de sivil toplum örgütlerinin bu konuya çok önem verdiklerini de dile getirmektedir.

 

Akhisar’ın “markalaşması”nı ve dinler tarihi açısından sahip olduğu önemin, Katolik dünyasının merkezi konumundaki Vatikan’ın içinde yer aldığı Roma’da açılan sergiyle daha da belirginleşmesini sağlayacak olması, bu konuda yürütülen tanıtım çalışmalarının en önemli bölümünü oluşturmaktadır. 22 Ağustos – 7 Eylül tarihleri arasında açık kalacak serginin Romalılar ve orada bulunan turistler tarafından ilgiyle takip edileceği umulmaktadır.