Kara mayınları 1300 yıl önce çinde icat edilmiş. Amerikada iç savaşta kullanılması ardından tanklara zarar vermek daha sonrada insan hareketlerini engellemek için kullanılmış.

Kara mayınlarının bazıları gömülü iken aktif hale gelirken diğer taraftan oyuncakların içine yerleştirilerek toplumları yok etmek amacıyla adeta tuzaklama yapılmıştır.

Mayınlar insanların bacaklarını kopardığı gibi kör edip sağır etme özelliği ile de acımasızca bir savaş gerçeği olarak yıllardır üretilmekte. Günümüzde yapılan açıklamalara göre 350 çeşit mayın var. Şu an dünyada insanları yok etmek için daha da vahimi sakat bırakmak üzere 100 milyonun çok üzerinde mayın olduğu açıklanıyor.



STK geliştirme ve iletişim eğitmeni olan Sayın Serap Aşar Brown söylediklerine göre kendisi ihtilaf ve toplumsal kampanyalar projesi içinde Kamboçyada ilaç desteği almadan çocuklara müdahale yapıldığını 2004 yılında İzmirde anlattığında adeta kanım donmuştu. Kamboçyalı çok fakir bir ailenin çocuğu olan Plug ineklerini otlatmak için daha verimli bir araziye giderken bacağının tekini mayın patlaması sonucu kaybetmiş. O zaman on iki yaşında imiş Plug; Sayın Aşar Brown çocuğa ağrı kesici verilmeden olanaksızlıklar sebebiyle zorunlu yapılan bu operasyonu görünce o ortamda daha fazla kalamamış. Türkiyede çocuklarımızın bazılarının aynı durumla karşı karşıya kaldıklarını görmekteyiz. Diyarbakırda gözünü ve kolunu kaybeden Mehmet Nesim Öner var. Kendisi devletten eğitim ve psikolojik destek istemişti. Ve de destek aldı. Bosna Hersekli arkadaşım Kerim 1993 yılında anlatmıştı acıların nasıl dayanılmaz olduğunu. Şu an ise Afganistan da Irakta Filistinde Nijerde ve hala Kamboçyada yokluk sefalet bir yandan bir de dayanılması mümkün olmayan mayın patlamaları sonucu yaşanan acılar. Acılar.



Kara mayınlarının her türlü üretimi ve satışının yasaklanması için 1992 yılında dünyanın çeşitli devletlerinden 9O ülkenin sivil toplum kuruluş örgütlerinin bir araya gelmesiyle birliktelik sağlandı. Bu konuda etkin projeler üretildi. 



Kara mayınlarını yasaklamak için oluşturulan uluslar arası kampanya (ICBL) 1997 yılında Nobel barış ödülüne layık görüldü. Türkiye 12 Mart 2003 de Türkiye Büyük Millet Meclisi mayın yasaklama anlaşması geçişine olanak veren bu tasarıyı onayladı. Tasarı tüm partiler tarafından itiraz edilmeksizin kabul edildi.



Bu arada yıllardır dünyada birçok ülke tarafından birlikte sürdürülen Türk Devletini Türk Ulusunu bölgelere bölme amaçlı faaliyetlerde verdiğimiz Şehitlerimiz; Yaşayan Gazilerimiz, bizler için onur mücadelesi vermişlerdir. Gazilerimizin büyük çoğunluğu kara mayınları yüzünden uzuvlarını kaybetmişlerdir. Ekonomik, politik amaçlı sürdürülen ve dünyada hiçbir devlete yapılmayan bu parçalama bölme stratejileri hala ne hikmetse devam etmektedir. Türk askerine ve Türk ulusuna karşı sürdürülen bu eylemlere iç ve dış düşmanlarımızın birlikte hareket ederek ülkemizde kaos ortamı oluşturmayı hedefledikleri gün ışığı gibi ortadadır. Şehit ailelerin acısına ise medyada gördüğümüz kadarıyla yada katılım yaparak tek yürek oluyoruz.



Dünyada işlenen birçok yok edilişin cinayetin yaratıcısı olan kara mayınları umuyoruz ki toprak altında 50 ile 100 yıl arasında olan yaşam sürelerini çok daha kısa sürede tamamlar. Ama bir tek canlıya bile zarar vermeden.



18.01.2012 

- - - -