Haber Merkezi - Akhisar Çevre Hizmet Birliği (AKÇEB) tarafından hazırlanan,Kayalıoğlu Kasabası sınırları içinde yer alan,mülkiyeti Kayalıoğlu Belediyesi’ne ait 2989 parsel numaralı taşınmaz üzerine yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisine halk tepki gösterdi.

26 Aralık2013 tarihinde Akhisar Belediyesi meclis salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına katılan az sayıdaki duyarlı vatandaşa projenin sunumu yapıldı.Tesise Akhisar,Gördes,Gölmarmara,Soma,Kırkağaç ve bu ilçelere bağlı köy ve beldelerden atıkların geleceği,tesiste bu yerleşim birimlerinde ikamet eden 357.543 kişinin ürettiği atığın bertaraf edileceği anlatıldı.IPARD (InstrumentforPre-Accession Assistance Rural Development) kapsamında hazırlanan projenin 28.000.000 Euro’ya mal olacağıve %70 oranında hibe alınacağı,bu kapsamda bahsi geçen yerleşim birimlerini konu alan 50 km. yarıçapındaki bölgenin en uygun,kolay ve çabuk ulaşımın sağlanacağı yer olarak Kayalıoğlu Kasabası’nın uygun görüldüğü belirtildi.

Katılımcılar arasında yer alan Kayalıoğlu halkı söz verildiğinde tesisin kurulması planlanan bölgenin etrafının 1. Sınıf tarım arazileri ile çevrili olduğunu,250.000 dönüm tarım arazisi ve buralara ekilecek tarım ürünlerinin tesisten olumsuz etkileneceği konusunda görüşlerini bildirdi.Çöpten beslenmek için gelecek kuşların tarım ürünlerini talan edeceğini belirten halk,içme suyu kuyularının,arıtma tesisinin,kayıtlı ve kayıt dışı tarımsal sulama amaçlı kullanılan su kuyularının bölgeye yakınlığından bahsederek olası sızıntı tehlikesi sonucunda oluşabilecek etkilerden yakındı.Tesisten kaynaklanacak koku ve gazlardan başta Kayalıoğlu olmak üzere Rahmiye ve Akhisar Hürriyet Mah. sakinlerinin olumsuz etkileneceği,atık bertaraf tesisi olması sebebiyle mikrop ve hastalıkların artabileceğini düşünen halk tesisin yerinin yanlış olduğu konusuna değindi.

Ayrıca Kayalıoğlu halkı böyle bir toplantının duyurulmaması,1. Derecede etkilenecek olan yerleşim birimi ve mülkiyeti Kayalıoğlu Belediyesi’ne ait bir bölgede yapılması planlanan tesisle ilgili bilgilendirme toplantısının Kayalıoğlu’nda; Kayalıoğlu halkı ile beraber etkilenecek çevreye yapılması gerektiğini savundu.Son olarak halk katı atık bertaraf tesisine karşı olmadıklarını,tesisin yerinin yanlış olduğunu düşündüklerini ve bu kapsamda yetkilileri duyarlı olmaları gerektiği,yerseçim kriterlerini tekrar değerlendirerek tesisin en az zarar görecek bölgelere yapılması konusunda uyardı.