Akhisarpress.com

 

Akhisar’da bu yıl Ahilik haftası her yıl olduğu gibi Akhisar Belediyesi, Esnaf Odaları ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımı ve destekleri ile gerçekleştirildi. Hafta boyunca çeşitli etkinlikler ile kutlanan ahilik haftası etkinlikleri yılın ahisinin seçilmesi ile devam etti. 


İlk olarak Esnaf Odalarından oluşan bir komisyon Akhisar Kaymakamı Kamil Köten’i ve Belediye Başkanı Salih Hızlı’yı ziyaret ederek programlarına başladı. Ardından Akhisar Kaymakamı başta olmak üzere Esnaf Odaları başkanlarının ve sivil toplum örgütlerinin de katılımı ile Akhisar Müzesine kadar uzanan bir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Burada müzeyi gezip Akhisar’ın tarihini inceleme fırsatı bulan protokol üyeleri, gerçekleştirilen kokteylde bir araya geldi. 

 

 

Kutlamaların ikinci günündeise Merkez Çarşı’da ahilik duası, pilav, ayran ve helva dağıtımı yapıldı. Merkez Çarşı’da yapılan Ahilik Haftası kutlama programına Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, ATSO Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, Siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ve çok sayıda esnaf katıldı.  

 

Program Akhisar Devran Tasavvuf Grubu’nun ilahileri ile başlayıp yapılan pilav ikramı ile devam etti. İkramın ardından Akhisar Müftüsü Ramazan Orhanlı ahilik duasını yaptırdı. Duanın ardından Akhisar  sonra  Akhisar İlçe Müftüsü Ramazan Orhanlı Ahilik Duasını yaptı. Akhisar Bakkalar Odası Başkanı Zafer Kara’nın kürsüde iyi dileklerini iletmesi ile protokol konuşmaları başladı. 

Kürsüye ilk olarak Manisa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter çıktı. Geriter konuşmasında ahiliği önemine ve kökenine vurgu yaptı. Başkan Geriter, “Ahiliğin Kardeşlik olduğuna vurgu yapan Biz düşünmesek de düşünen beyinlerin ürettiği bilgi, tarladaki fabrikadaki üretimi ve okullardaki eğitimi değiştiriyor. Bütün bu değişim içerisinde insanlar bencilleşiyor. Eserler yozlaşıyor, daha çok kazanma uğruna yüz binler ölüyor, milyonlar açlığa sefalete sürükleniyor. Dünyanın her yerinde görülen bu manzara karşısında bu haftanın ismindeki çağrışım tün insanlığın ihtiyacını en iyi şekilde ortaya koyuyor, İhtiyacın adı ahiliktir. Ahilik kardeşliktir. Ahilik; günümüz evrensel değerlerinin özüdür. Dünyada eşi benzeri olmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Ne yazık ki bu hazine tarihin acımasız yorgun ve sisli örtüsü altında çürümeye, unutulmaya terk edilmiştir. Bu nedenle Ahilik Haftası etkinliklerini önemsiyor ve yeni bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz.” dedi.


Geriter’in ardından Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel söz aldı. Özel’de yaptığı konuşmada birlik ve beraberlikten yola çıktı. “ bu hafta koruduğumuz değerleri yeniden hatırlamayı, yıpranmış bazı değerleri, eski saf haline getirmek için bunlara olan ilgimizi ve özlemimizi ifade etmeyi birlikte olmayı, birlikte olmanın tadını ve tuzunu yeniden tatmayı önemsediğimiz çok kıymetli bir haftanın içerisindeyiz. Ahilik kelime anlamıyla hem kardeşlik hem de değerdir.” Dedi. 

Özel’in ardından Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Erkan Akçay da konuşma yaptı. Akçay, “ Değerli katılımcılar bildiğiniz üzere burada ahilik haftası nedeni ile toplanmış bulunmaktayız, ve burada sizlerle bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğumu dile getirmek istiyorum. Ahiler Haftası başta esnaf ve sanatkarımız olmak üzere, hepimize kutlu olsun hayırlı uğurlu olsun. Bu gün aynı zamanda, gaziler günü, gazilerimizi ve şehitlerimizi  her gün yad etmemiz gerekiyor. Bende buradan şehitlerimizi rahmetle gazilerimizi ise şükranla anıyorum.” Dedi.  

 

Konuşmaların ardından Geçen yılın ahisi seçilen İrfan Sarnıç Bu yılın ahisi ödülüne layık görülen Şevki Ali Vardar’a peştamal kuşattı. 

 

Programın sonunda 2012 Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen yılın kadın girişimcisi ödülünü Özlem Bozacı, Genç Girişimcilik ödülünü ise Turgut Beyhan kazandı.