Akhisar’ın merkez  çarşısında bulunan  adeta viraneye dönen tarihi Dombaycıoğlu hanı Akhisar Ticaret Borsası tarafından restore edildi. Borsa yönetim kurulu başkanı Alper Ahlat ve bazı yönetim kurulu üyeleri fiziki  restorasyonu biten  Dombaycıoğlu  Hanını basın mensuplarına  tanıttı ve gezdirdi.

Başkan Alper Ahlat, çok kısa, bir yıl gibi zamanda  merkez çarşının tam ortasında olan Dombaycıoğlu Hanının restorasyonunu sonuçlandırdıklarını belirterek, “Aslına tam uygun olalar  gerçekleştirilen yapıda borsa yönetimi içinde bir bölümde bulunuyor. Şehrimiz için araştırma yapacak kişilerinde faydalanacakları özel odalar olacak. Şehrimize gelen turistlerin beklentilerine  karşılayacak  işyerlerinde  seçici olacağız. Restorasyonunu gerçekleştirdiğimiz  Dombaycıoğlu  Hanın hemen yanında, çok eskiden Pamuk Hanı olan, daha sonra  açık yazlık  sinema olarak  kullanılan çevresinde dükkanlar olan, Vakıflara ait olan yeri de Ticaret Ve Sanayi Odamız Butik Otel yapmak için projelerini hazırlattı. 2-3 ay içersinde oranın temeli atılırken bizde her şeyi hazır olarak açılış töreni yapmayı planlıyoruz.” Dedi. 

DOMBAYCIOĞLU HANININ, TERİHÇESİ

1823  yılında  Dombaycıoğlu Mehmet Ağa  tarafından  yaptırılan, 1963 yılında  aynı adla vakıf adına  kayda geçen, 1980  yılında  İzmir 2 nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge  Müdürlüğü tarafından  tescillenmesi yapılan bu yıllardan sonra  adeta viraneye dönen, kimsesizlerin,  yatakhanesi olan hanın  yasal prosedürleri tamamladıktan sonra 2016 yılı içinde restorasyonu Akhisar Ticaret Borsası tarafından  üstlendi.

Şehir içi han özelliği taşıyan  Dombaycıoğlu  Hanı İzmir 2 Nolu  Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından  7 Şubat 1996 tarihinde  5552 sayılı kararı ile  tescillendi. Kurulun  17 Eylül 2001 tarih 12001 sayılı yazısı ile  Kentsel Sit alanı olarak belirlendi. Orta  avlulu  plan şemasına sahip olan han merkezde bir avlu ve etrafında  dizilen  odalardan  oluşmaktadır. 1980 yılında   Vakıf olarak tescillenen hanının avluya bakan odaları 1995 yılında  kurul tarafından  şahıslara  kiralandı. Tarihi süreç içersinde, modern karayollarının ulaşım kolaylığı  en üst düzeye çıkması, özel araç sayısının her geçen gün artması ile  Hanların özelliklerini kaybetmesi sonucu, vakıf kurcuları varislerinin gerektiği gibi sahip çıkmamaları üzerine, yerel yönetimlerinde ilgisizliği ile bakımsızlıktan viraneye döndü. (HA)