Akhisar Türk Sağlık-Sen İlçe Temsilci Başkanı Uğur Yalçınkaya ve ilçe temsilcilerinin ev sahipliği yaptığı kahvaltıda 2016 ve 2017 yılı değerlendirmeleri yapıldı. 
 
 
Sunuculuğunu Talip Akbaş'ın yaptığı İstişare toplantısı Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Kahvaltı sonrası günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu yaptı. Rıtvan Mutlu;" Bugün burada bulunan herkes, hak arayan, dik duran, onur ve şerefinden taviz vermeyen sendikamızın yiğit neferleridir. Toplantımıza katıldığınız için tekrar hepinize şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ederim. Bizler bu kutsal yuvada birlikte kaynaşarak, kucaklaşarak büyüdük ve büyüttük, beraber çalıştık, başarıları, hüzünleri ve mutluluğu birlikte yaşadık. Yaşamaya da devam edeceğiz. Çünkü biz aileyiz, biz çok büyük ve güçlü bir aileyiz
 
ÇÜNKÜ BİZ AİLEYİZ, BİZ ÇOK BÜYÜK VE GÜÇLÜ BİR AİLEYİZ
 
Arkadaşlar sizlere öncelikle kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve özlük haklarına değinmek istiyorum. Biliyorsunuz ki toplu sözleşme sürecinin üzerinden bir yıl geçti. Bu toplu sözleşme ile memurlara yüzde 5+6 zam verilmesi kararlaştırılırken Enflasyon farkının yüzde 1.8 ellerinden alınmıştır. Vergi dilimi nedeniyle memurların aylık zararı ortalama 50 TL.’yi buldu. Memur maaşlarını Enflasyon yüzde 8.9-Vergi ise yüzde 1.9 eritti.
Son bir yılda gelir 296.62 TL.olurken,Harcamalar 440.32 TL artış gösterdi. Memur maaşları zorunlu harcamalar karşısında yüzde 5.3 eridi. Sözde Toplu Sözleşme zaferi kağıt üzerinde kaldı, gerçekler ise memurun cebini yaktı. Döner sermayenin emekliliğe yansıtılması, yıpranma payının hayata geçmesi, tüm sağlık çalışanlarının kadrolu olması ve sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi gibi memurun yaşadıkları sorunlardı. Bu dört temel talep sağlık çalışanlarının çözülmesini istediği temel konulardı. Fakat imzalanan toplu sözleşme metninde bu taleplerin hiçbiri ile ilgili bir düzenleme yer almadı. Malum sen her zaman olduğu gibi çalışanın yanında olmadığını göstererek döner sermayede tavanın arttırılması gibi çok kısıtlı sayıda çalışanın yararlanacağı bir takım küçük iyileştirmelerle döner sermaye meselesini kapattılar.
 
YANİ 2017 İÇİNDE YAKLAŞIK 3 İSTEDİLER 1’E EVET DEDİLER
 
2016 yılı için memur-sen yüzde 6+5 razı oldu. Yani ortalama memur maaşına yüzde 11.3’lük bir zamma evet dedi. İstediğinin yaklaşık 3’te birine razı oldu.
2017 için 3+4’e evet diyerek ortalama memur maaşına yüzde 7.1 zam yapılmasına evet dediler. Yani 2017 içinde yaklaşık 3 istediler 1’e evet dediler.
Bu düzenin değişmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ve Bunun içinde hepimize görevler düşmektedir. Gitmediğin yer senin değildir düsturundan yola çıkarak, ulaşılmadık kimse kalmadan adaletsizliği, haksızlığı anlatarak, bilgilendirerek yılmadan hep birlikte çalışmalar yapmalıyız.
 
BİZ BU SÜREÇTE AÇIĞA ALINMALARDA TİTİZ DAVRANILMALIDIR
 
Biliyorsunuz 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan darbe teşebbüsü Türkiye Cumhuriyeti için kara bir gün olarak yaşanmıştır. Türk demokrasisinin bir kez daha derdest edilmek istendiği bu günde Türk Milletinin tüm fertlerinin gösterdiği kararlı ve asil bir duruşla bunun önüne geçilmiştir. Kesintisiz demokrasiyi savunmak ve demokrasi dışı her harekete karşı durmak sivil toplum olarak kuruluşumuzdan bugüne kadar taşıdığımız en önemli değerlerimizden birisidir.Türk Sağlık-Sen olarak dün olduğu gibi bugünde milletimize ve devletimize yapılan hainliğe karşı dik duruşumuzu bir kez daha gösterdik.Tavrımız ve duruşumuzla demokrasiden yana ve milletimizle birlikte olduğumuzu ilan ettik. Söz konusu darbe girişiminin ardından kamu kurum ve kuruluşlarında yoğun bir biçimde açığa almalar yaşandı. Darbe girişimi sonrası kamuda başlatılan açığa alma furyası tüm çalışanları endişeye sevk etti. Biz bu süreçte açığa alınmalarda titiz davranılmalıdır. Açığa alma işleminde hukuk devleti ilkeleri çiğnenmemelidir. Somut ve gerçeğe dayalı olmayan bilgi ve belgelere itibar edilmemeli, soruşturmalarda hassasiyet en üst seviyede olmalı,verilen her kararın çalışanın ve ailesinin bundan sonraki yaşamını derinden etkileyecek olması münasebetiyle, yapılan her yanlış açığa alma,haksız yere yapılan her soruşturma telafisi imkansız sonuçlar doğurabilecektir dedik.
Uzunca bir süreden beri kamu görevlilerinin iş güvencelerinin kaldırılması için bir takım çalışmalar yapıldığı hepimizin malumudur.
 
ADALETİN TESİSİ SAYESİNDE SUÇSUZ SUÇLUDAN AYIRT EDİLECEK
 
Bu alçak darbe girişiminin ve buna bağlı olarak yaşanan görevden almaların, memurların iş güvencelerinin kaldırılması için bir gerekçe olarak ortaya konulmaması; hukuk siteminin, adil ve tarafsız bir şekilde işletilerek darbeye karışan kişilerin cezalandırılması, ilgisi bulunmayanların ise görevlerine geri dönmesinin sağlanması hayati bir adım olacaktır.
Fakat gelinen son durumda 50 bine yakın kamu görevlisinin ihracına bakıldığında ısrarla vurgulamamıza rağmen savunma alınmadan, herhangi bir soruşturma yapılmadan ihraçlar yapılmış, kurunun yanında yaşta yanmıştır. Memuriyetten ihraç sebebinin vatan hainliği ile tasvir edildiği bu ortamda suçsuz bir kişinin bile vebali katlanılması imkansız bir sorumluluktur.İçinden geçtiğimiz süreçte, adaletin tesisi Mülkün (devletin)temeli olacaktır.Adaletin tesisi sayesinde Suçsuz suçludan ayırt edilecek devlete olan güven ve mensubiyet şuuru olacaktır.
 
KURUNUN YANINDA YAŞTA YANMASIN DİYORUZ
 
Kısacası İlahi, hukuki,örfi ne olursa olsun kuralları anlamlı kılarak ayakta tutan adalet vurgusuna sahip olmalarıdır. Adalet yok olursa her şeyin yok olacağını kamu vicdanının hatırlamasını bekliyor ve yapılan yanlışlardan vazgeçilmesini, masum insanların kurtulması
adına adaleti ve savunma hakkını bir an önce ve acilen verilmesini bekliyoruz. Kurunun yanında yaşta yanmasın diyoruz. Sizlerden, asla pes etmemenizi, asla eğilmemenizi, asla susmamanızı istiyoruz. Davamıza, devletimize, vatanımıza, haklarınıza sahip çıkmanızı istiyoruz. Haklı olduğumuz her yerde mutlaka kazanan biz olacağız. Bu duygu ve düşünceler ile İstişare toplantımızın bizlere ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni eder, katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, şahsım ve yönetim kurulum adına saygılarımı sunarım" dedi.
 
Türk Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu ve 17 İlçe temsilci başkanlarının katıldığı istişare toplantısında Türk Sağlık-Sen Genel başkan yardımcıları Mustafa Genç, İsmail Türk, Ümit Turhan, üyelere bilgilendirme konuşması yaptılar.
 
(KM-BG-MÖ)