1797 yılında Akhisar’ın tanınmış ailelerinden Zeynelzade Hacı Ali Efendi tarafından yaptırılan, 1805 yılında 923 cilt el yazması kitaba sahip olan Zeynelzade Halk Kütüphanesi olarak 1966 yılına kadar hizmet veren tarihi bina Belediye ve İl Özel İdaresi tarafından 430 bin lira harcanarak restore edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğünden 49 yıllığına kiralanan tarihi bina, Akhisarlıların ortak aklı ile belirlenecek bir projeyle önümüzdeki aylarda açılışı yapılacak.

Tarihi Binanın restorasyonuna öncülük yapan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar’ın tarihinin bazı tarihçilere göre 5, bazı tarihçilere göre 9 bin yıl öncesine dayandığını belirterek, “Belediye olarak, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile işbirliği yaparak, tepe mezarımızda ve eski Devlet Hastanemizin bulunduğu yerde kazılar devam ediyor. Çok önemli tarihi eserlerin gün yüzüne çıkmasını gerçekleştirmek istiyoruz. Bu arada şehrimizde bulunan Osmanlı dönemine ait tescilli binaları da restore edilmesi için çaba sarf ediyoruz. Hashoca Mahallesi sınırları içinde aynı adı taşıyan Cami ile karşı karşıya bulunan 1978 yılında yaptırılan ve 1966 yılına kadar Akhisarlıların yararlanması için kullanılan Zeynelzade Halk Kütüphanesini Vakıflar Genel Müdürlüğünden 49 yıllığına kiralayarak İl Özel idaremizin de katkıları ile Restore ettirdik. Akhisar’da sahip olduğumuz kültür varlıklarına sahip çıkarak, topluma kazandırmak istiyoruz.” dedi.

Eski Akhisar Tarihi ile ilgili kitaplardan alınan bilgilere göre 1805 yılında resmen tescil edilen Zeynelzade Halk Kütüphanesi, tek kubbeli tavanında alçı süslemeler bulunan bir binaya sahiptir. İlk sayımlara göre 923 cilt elyazması kitap bulunmaktaydı. Bu kitaplar arasında Kâtip Çelebi'nin Keşfizzünun gibi çok değerli kitapları da vardı. Hacı Ali Efendi'nin kurduğu kütüphanenin zorunlu giderleri için, vakfiyesine gelir olarak Akhisar çarşısında; üstünde 12 oda, altında üç mağaza ve dört dükkân bulunan bir han, bir bardakçı imalathanesi ve ayrıca çarşının değişik semtlerinde sekiz dükkan ve Karaköy civarında Gördük Deresi kenarında su ile çalışan bir un değirmeni ve önünde elli dönüm tarla bırakmıştır. Ancak, bu vakıf mülklerinin çoğu Akhisar çarşısının genel yangınında yanmış, zamanla gelir toplanması olanaksızlaşmıştır. Kütüphanenin tescilinden sonra ölünceye kadar Hacı Ali Efendi mütevelli olarak görevini yürütmüştür.Hacı Ali Efendi, aynı zamanda siyasi ve idari yönleri de bulunan bir kişiydi. 1779 yılında Akhisar Voyvodalığı (Kaymakamlığı) ve belediye başkanlığı yapmıştır. Hacı Ali Efendi, 1814 yılında ölmüş ve kurduğu kütüphanenin avlusuna gömülmüştür. Aynı yerde iki oğlunun ve eşinin de mezarları bulunmaktadır.

220 bin 575 lirası belediye, 208 bin 195 lirası İl Özel idaresi tarafından karşılanarak restore edilen tarihi binanın 50 metre kapalı alanı, içinde işleme yazıları bulunan kubbeli bir yapı, bahçesinde idari binası, tuvaletleri, bahçesinde peyzaj çalışmaları da yapılarak mezar taşları bulunuyor.