Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği  (TÜSKOOP-BİR) ile  Çukurova  Sulama Birlikleri Derneği’ nin  Antalya Side’dE ortaklaşa düzenledikleri 3 gün süren  “BİLİNÇLİ SU  KULLANIMI SEMPEZYUMU” sona erdi.

Son gün  sempozyumun sonuç bildirgesinin tartışıldığı toplantıda son  konuşmayı yapan  TÜSKOOP-BİR Genel başkanı Halis Uysal, “Dünyadaki  siyasi ve ekonomik istikrarsızlık bitebilir. Orta Doğuda ki  savaşlar bile sona erebilir. Hatta Putin hatasını anlayıp bundan geri dönebilir. Ancak ÇEVREYE ve  SUYA  duyarsız kalırsak bu hepimizin sonunu hazırlar. Buradan  tüm dünyaya  sesleniyorum; Duyarsız kalınan su ve çevre sorunları sonumuzu hazırlamadan harekete geçmeliyiz.” Dedi.

Halis Uysal 3 gün süren, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, Su Politikaları Derneğinin katkıları ile yapılan  650 kişinin takip ettiği  sempozyumun sonuç bildirgesinin özeti olan  maddeleri tek tek okuyarak  sıraladı. 

Sonuç Bildirgesinin özeti olan maddeler:
Dünyanın toprak,su ve gıda kaynakları tehdit altındadır
Dünya kendini besleyebilme konusunda zorlanmaya başlamıştır
Tarım Stratejik bir sektör olmuştur
Türkiye tarımsal alandaki bazı yapısal sorunlarını hızla çözmelidir
Su Kanunu Tasarısında Su Kullanıcı örgütlerinin temsilcileri karar  kurumlarında asil üyeler olarak yer almalıdır
Su Kullanıcı Örgütlerinin  yapısal sorunlarının hızla çözülmesi,kurumsal yapılarının güçlendirilmesi   sağlanmalıdır.
Elektrik faturalarındaki KDV,Belediye hissesi, Kayıp kaçak  bedeli ve TRT payı , fonlar kaldırılmalıdır.
Sulama Kooperatiflerinin Tarım ve Kredi Kooperatifleri Tüzüğünde yazıldığı gibi  Kooperatifler Bölge Birliğine ,Bölge Birlikleri de Merkez Birliğine üye olma zorunluluğu getirilmelidir.
Sulama Kooperatiflerinin Genel Kurul tasdikleri Bölge Birlikleri, Bölge Birlikleri Genel Kurullarının tasdiinin  de Merkez Birliği tarafından yapılması zorunluluğu getirilmelidir.
Yer altı suyu kullanım izni almış olan kuyulara  su ölçüm sistemi takılması tesislerin yenilenmesi, diğer sorunların çözümü ile birlikte ele alınmalıdır. Aradan geçen 3 yılda çok az bir ilerleme  kaydedilmesi nedeniyle su kullanımının kaynakta denetimi yerine havza ölçeğinde planlanarak yönetimi ve denetimi esas alınmalıdır.
Bu nedenle yasada 2 Nisan 2016 olarak belirtilen süre Bakanlar Kurulunca ileride tekrar ele alınmak üzere süresiz  ertelenmelidir.
Tarım desteklerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin kredi başvurularında Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları gibi sulama kooperatiflerinden de borcu yoktur  yazısı alması zorunlu kılınmalıdır.
Sulama Kooperatiflerinin ortaklarının münavebe alanlarında kooperatif ortaklarına DSİ tarafından ayrıca su müsaadesi verilmemelidir.
Su Kullanıcı Örgütlerinin  kendi elektrik ihtiyaçlarını kendilerinin kuracağı  santrallerle yenilenebilir kaynaklardan üretebilmesi için Bölgelerde  “Tarımsal Amaçlı Güneş veya Rüzgar Bölge Enerji Üretim Santralleri “  kurmaları teşvik edilmelidir. Bu santrallerin  projelerinin  yapımı ELTEM TEK tarafından gerçekleştirilmeli  ve bağlantı izinlerinin alınması için belirli bölgelerde tarımsal enerji  kurulu güç kotaları tahsis edilmelidir. Bu projelere uygun kredi sağlanması  desteklenmelidir.
Bazı Sulama Örgütlerinin Belediye Başkanlıklarına devredilmesi konusundaki çalışmaların  çok sakıncalı sonuçlar doğurabileceği görülmelidir. Bu nedenle su kullanıcı örgütlerinin Yerel Yönetimlere devri yerine bu kuruluşların özerk katılımcı tüzel kişilikleri desteklenerek  daha etkin çalışması sağlanmalıdır.