Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda, Akhisar Sanayici ve İş Adamlar Derneği Somali’den gelen inşaat, gıda, ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren işadamları Akhisar’da AKİSAD’ın misafiri oldu.


Akhisar’a gelen misafirler ilk gün fabrika ziyareti ve arazi ziyaretleri yaptılar. AKİSAD üyelerinden Sn Bülent Birel’e ait Meridyen gıdayı ziyaret ettiler, zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgi alan Somali’liler Meridyen gıdayı çok beğendiklerini en kısa sürede birlikte iş yapacaklarını söylediler.

Daha sonra ziyaretlerine AKİSAD üyesi Hilal Helva firmasını gezen misafirler firma yetkilisi Hüseyin Ölmez beyden firma hakkında bilgi aldılar ve helvanın yapım aşamasını incelediler, Hüseyin ölmez’de misafirlerinden ülke kelerin de yetişen susam hakkında bilgi aldı ve Somali den susam getirilebilir dedi.

İşadamları Mobilya üretimi yapan Akisad üyesi Ethem Kurnaz beyin Firması Kurnazlar Mobilyayı gezdi, Mobilya Üretimini İnceleyen iş adamları firmayı çok beğendiklerini bu ürünlerin ülkelerinde satılabileceklerini ve en kısa sürede sipariş vereceklerini belirtiler. Somali den gelen işadamları Öğlen yemeğini Keskinoğlu şirketler Grubunda (TAVVUK) yedi ve kesinoğlu dış ticaret ve pazarlama sorumluları ile görüştüler, yumurta, tavuk ürünleri ve ileri işlem tavuk ürünlerini inceleyen işadamları Keskinoğlu firmasını çok beğendiklerini ve ürünlerinin somalide çok rağbet göreceklerini belirtiler.Ardından Akhisar’ın tarihi ve turistik yerlerini gezerek alışveriş yaptılar. Ertesi gün Sındırgı OBAM otelde 1 gece kalan yetkililer, Pazar günü Akhisar’ın Söğütçü Köyü köy hayrına katıldılar, burada çok sıcak karşılanan misafirlere köy yemekleri ikram edildi.

Program sorumlusu AKİSAD Genel Sekreteri Hayrullah Demirel bu tür organizasyonlar Akhisar Bölgesindeki AKİSAD’a üye işyerlerinin birçok İşadamını konuk ederken, bu vesile ile Akhisar da Somali ülkelerini misafir ederek, hem ticari hem kültürel yakınlaşmanın temellerine bir basamak daha koymuş oluyoruz. Ticarette genelde maalesef, ben kazanayım da gerisi ne olursa olsun anlayışı var. Biz öyle düşünmüyoruz. Biz diyoruz ki “kaybedeni olmayan bir dünya” olsun arzu ediyoruz.

Biz kazanırken karşımızdakinin de kazanmasını istiyoruz. Böylece karşılıklı dostluklar oluşmuş olur

Birlikteliğin temeli ve sürekliliği para ile olmaz dostluklar kurulmakla olur, dedi.

Türk İnsanın Sıcaklığı Ticaretlerine de Yansımış

Programa katılan, İbrahim Magan Amid, Türkiye’ye gelene kadar olan tereddütlerimin hepsi sizlerin sıcak misafirperverliğiniz ve dostluğunuzu görünce gitti. Sizin sıcaklığını ticaretinize de yansımış.

Beraberimde getirdiğim işadamları ile ümit ediyorum güzel birliktelikler sağlar ve bu birliktelikleri ticarete dönüştürürsünüz.

Tekrar şahsım ve ülkem adına göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve alakanız için teşekkür ediyor, AKİSAD’a de böylesi program ve organizasyon gerçekleştirdiği için şükranlarımı sunuyorum. ’dedi.