Soma davası ara karar duruşmasında tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Yasin Kurnaz ile Hilmi Kazık tahliye edilirken, duruşma 16 Şubat 2016'ya ertelendi.

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin görülen davanın beşinci duruşmasında ara karar verildi. Sanıkların ve avukatların taleplerinin alındığı ara karar duruşmasından tahliye çıktı. Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan'ın mütalaasında da verdiği iki tutuklu maden mühendisi Yasin Kurnaz ile Hilmi Kazık tahliye edilirken, duruşma 16 Şubat 2016 tarihine ertelendi.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Her iki sanığın da tahliyesi boyunca yurtdışına çıkma yasağı ve haftada iki gün en yakın kolluk birimine giderek imza vermeleri şartı getirildi. Her iki sanığın tahliye edilmesinin açıklanması üzerine aileler tepki gösterdi, mahkeme salonu bir anda karıştı. Maden şehidi aileleri 'Hayır tahliye edemezsiniz. Senin çocuğun yok mu hakim bey' diyerek fenalık geçirdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşmasında mahkeme heyeti diğer kararlarını da sıraladı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, bilirkişilerle ilgili suç duyurusunda bulunulmasının ve duruşmada dinlenmesinin reddine karar verdi.

KAYYUM TALEBİNE RED

Mahkeme heyeti Soma Kömür İşletmelerine kayyum atanması talebini de reddederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu'na olayın meydana geldiği yerde herhangi bir idari soruşturma yapılıp yapılmadığını sorulmasına karar verdi. Heyet ayrıca maden ocağında delil olabilecek yerlere müdahale olmaması için Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verildiğini açıkladı.

Duruşma çıkışında ise madenci aileleri karara tepki gösterdi. Çok sayıda madenci yakını sinir krizi ve baygınlık geçirdi. 

Tahliye kararına CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ve Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı yaptıkları açıklamalar ile tepkilerini dile getirdiler.