Akhisar’da 553. Yıldır kutlanan Geleneksel Çağlak Festivali kutlamaları, Akhisar Belediyesi’nin Manisa Şehzadeler Mehteri ‘nin sokak konserleri ve Şeh İsa Camiinde yapılan anma töreni başladı.

 

Festival Mehteran takımının Hergele Meydanı, Merkez Çarşı,  Çınarlı Kapı Meydanı ve Cumhuriyet Mahallesi Havuzlu Kahve mevkiinde verdiği konserler ile başladı. Mehteran konserlerinin ardından Şeh İsa Mahallesinde bulunan Şeh 

İsa Camiinde anma programına geçildi.


Şeh İsa’yı anma törenin sunuculuğunu Mahalle Muhtarı Zarif Süzgün yaptı. Programa Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Adalet Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Reisi Maksut Karakulak, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi,  Akhisar Emniyet Müdürü Abdurrahman Yolcu ve Akhisar Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer ve çok sayıda protokol üyeleri, dernek ve oda başkanları katıldı.


Programda ilk konuşmayı Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı Yaptı. Başkan Hızlı, “Bugün burada yüce bir şahsiyeti ve bilim adamını anmak için toplanmış bulunmaktayız. 553 yıldır bu festivali sürdürebilmek ve Şeh İsay’ı yaşatabilmek herkese nasip olan bir şey değildir. Bunlar da sizlerin güzelliği ve genişliği sayesinde olmaktadır. İnşallah bu festivalin bizler için taşıdığı bu büyük anlamı çocuklarımızda taşır. Hep söylediğimiz bir şey var, bu festivalin anlamının olması lazım ki bu kentte yaşamanın anlamına hep birlikte varabilelim. Bu kent insanlık var oldukça devam etsin”. Dedi.


Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın ardından AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir kürsüye geçti. Milletvekili Aydemir konuşmasına başlamadan önce Şeh İsa için fatiha okudu, yapılan duanın ardından Konuşmasına başlayan Aydemir, “Çoğu Toplumlar varlıklarını sürdürebilmeleri için kültürel miraslarına her zaman sahip çıkmak zorundadır. Biz de bugün burada bunun en güzel örneğini sergiliyoruz. 553 yıldır çok değerli hemşerilerim bu kültürel mirasa sahip çıkmışlar bugünlere getirmişler. O günden bugüne kadar bu şenlikleri sürdüren ve Çağlak Festivaline katkı sağlayan çok değerli muhtarlarımıza Akhisarlı hemşerilerimize, Belediye Başkanlarımıza ayrı ayrı huzurunuz da teşekkür ediyorum. Akhisarlılar her zaman ilime önem vermiştir ve bunun neticesinde alim kişilere de önem vermişlerdir. Biz de bugün burada Şeyh İsa Hazretlerine sahip çıktığımızın bir göstergesidir. Allah hepinizden razı olsun.” Diyerek konuşmasını bitirdi.


Akhisar Çağlak Festivalini ilk kez yaşayacak olan Akhisar Kaymakamı Kamil Köten ise konuşmasında heyecanını dile getirdi. Kaymakam Köten, “Akhisar’ın tarihi gerçekten de çok eskilere dayanıyor. Akhisar tarihte putperestlerin, musevilerin, hristiyanların yaşadığı binlerce yıl kökeni derine inen bir kent. Hatta hristiyanların ilk çıkış noktasında 7 kiliseden yani 7 hristiyan cemaatinden birinin de bulunduğu yerdir Akhisar. İşte böyle bir yerde Türk-İslam Kültürünü oturtabilmek yaşatabilmek çok önemli bir olay, eğer Şeyh İsa Hazretleri gibi büyük bir insan sevgisi olan, büyük bir ilmi derinliği olan bir Akhisar Türk-İslam evladı olmasaydı bu kadar büyük bir kültürün üzerine Türk-İslam kültürü oluşamazdı. Akhisarlılara bu güzel kültür mirasını yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Bizde elimizden geldiği kadar bu mirasa sahip çıkıp çocuklarımıza da aşılamak istiyoruz.” Dedi.


Yapılan protokol konuşmalarının ardından Gülbeyaz yemek fabrikasının hazırlamış olduğu Akhisar yöresine ait olan Keşkek ikram edildi. Yapılan ikramların hemen ardından ise Mehteran takımı sahne aldı. Müthiş marşlar eşliğinde kalabalığı coşturan mehteranlar ayakta alkışlandı.


Programın sonunda ise Protokol üyeleri mehteranların öncülüğünde kortej yürüyüşüne geçti. Yürüyüş Şeh İsa Cami’inden başlayarak yeni belediyenin önünde son buldu.