Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen Roman Çalıştayın açış konuşmasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptı. ilk defa bu çerçevede bir Çalıştayın yapıldığını ifade ederek, organizasyonu düzenleyenlere teşekkür eden Erbaş;" Bugün gençlerimizi, çocuklarımızı daha iyi nasıl yetiştirebiliriz, onları topluma ideal bir fert nasıl yapabiliriz, bunun çalıştayını yapıyoruz" dedi.

3 Oturum'da yapılan Roman Çalıştayın moderatörlüğünü  Diyanet İşleri Başkan yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Bülbül yaptı.

Roman Çalıştayında, Mevcut durum tespiti ve planlamalar, Başkanlığın Roman vatandaşlara yönelik çalışmalar. Roman vatandaşların Dini ve manevi açıdan yaşadıkları sorunlar, Gençlik ve Aile özelinde Diyanet İşleri Başkanlığından beklentileri üzerine konular konuşuldu.  

Ankara'da yapılan Roman çalıştayındaki çalışmaları anlatan RODA Onursal Başkanı Erdoğan Şener, şunları söyledi. Şener;"  Daha önce yaptığımız çalışmalarda bir çok roman derneği ve devlet yetkililerinin bilgisi olmadığı ortaya çıkmıştır. Bizzat benim davet edildiğim üniversitelerde olan konferanslara katıldım. Burada  Üniversite öğrencilerini bana yönetmiş olduğu sorular içerisinde romanların dini bilgisi var mı, dini inancı var mı, nasıl ibadet eder şeklinde sorular yöneltiyorlardı. Buna benzer bir çok  sorular yöneltiyorlardı ve biz bunun akabinde bakanlıktan, romanlar hakkında Diyanet İşlerinden, Müftülüklerden bir çalışma beklemiştik. Romanlar üzerindeki olumsuz olguyu kaldırmak için, bu çalışma isabet oldu. Bizim sosyal hayatta karşılaştığımız dini açıdan, ticari açıdan, siyasi açıdan evliliklerle ilgili karşılaştığımız bir takım olumsuz olaylar vardı. Bu olayları da dile getirme adına Roman Çalıştayı bir şans oldu.Ben roman sorunları Türkiye’de yaşadığımız roman sorunlarını beş başlık altında topladım ve bu beş başlıktan her birinden örnekler vererek anlattım. Çünkü Türkiye’de bilhassa Manisa bölgesinde dini açıdan bizi Müslüman olmadığımızı inanan kesim vardı yani Müslüman olduğumuzdan şüpheli bir kesim vardı. Maalesef biz dindarız diye geçinen dini bilmeyen dindarlar tarafından çok daha fazla dışlandığımızı hissettik. Evliliklerde roman olan bir gencin, roman olmayan bir bayanla evliliğinde kız anası babası müftülerle gidip tanışacağız caiz vereceğiz caiz değilse vermeyeceğiz dediklerinde müftülüklerden caiz değildir aldığında bu birliktelikler bu evlilikler maalesef bozulmuştur. Eğitimde karşılaştığımız problemler var. İşte bu Çalıştayda bunları paylaştık, dile getirdik bu konuda diyanet işlerinden çalışmalar beklediğimizi söyledik. Önerilerimiz oldu onları anlattık. Çok verimli bir Çalıştay olduğuna inanıyorum" dedi.