Soma Sağlık , Sosyal ve Eğitim Vakfı ,Soma Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ve Oryantiring (Hedef Bulma) Federasyon Temsilciliğinin organizasyonu ile 10-14 Aralık 2012 tarihleri arasında Soma’da Oryantiring Eğitim Semineri düzenlendi.

Oryantiring Federasyonu Temsilcisi Özgür Morbel seminer hakkında; “SOSEV sosyal sorumluluk, sağlık, eğitim, kültür ve spor konularında öncü bir vakıftır. Ağustos ayında Soma Kara Elmas Festivalinde gerçekleştirilen Şehir Oryantiring yarışması ile İlçede dikkat çekmesiyle başlayan oluşumumuz. Bir süre önce Vakıf Başkanı Sayın Mustafa Bayraktar ve Vakıf Genel Sekreteri Sayın Ali Subaşı’nın davetleri üzerine Soma Sevişler Baraj Bölgesi ve ormanlık alanında incelemelerde bulunduk. Bölgenin bu sporu gerçekleştirecek özelliklere sahip olduğunu tespit ettik. Konuyu aktardığımız Oryantiring Federasyon Başkanı Sayın Tekin Çolakoğlu ve As Başkanı Sayın Koray Dever’in de konu ile yakından ilgilenmeleri ve davetimizi kırmayarak Soma’ya ziyarete gelecek olmaları Soma ‘da ki bu oluşuma verdikleri desteğin ve önemin bir göstergesidir.

Soma Belediye Başkanı Sayın Hasan Ergene ile bölgede yarışma potansiyeli konusunda istişarede bulunduk. Pozitif yaklaşımları bizleri Soma’da 2013 yılında bölgesel ya da Ulusal bir yarışma yapılması gerekliliğini hissetmiştir.Çoğunluğu Öğretmenlerden oluşan .Bunun yanı sıra içlerinde Doktor , Kamu Yönetimi Mezunu , Mühendis , Öğrenci, İşçi ve diğer mesleklerden bireylerin de bulunduğu 40 kişilik bir grubu; İHK başkanı Nagehan Kaya , üyeler Kadriye Oran , Seyrani Gül, Serdar Çengil , Süleyman Kollu ile beraber teorik ve uygulamalı eğitime tabi tuttuk.Yararlı ve bir o kadarda eğlenceli geçen seminerimize iştirak eden katılımcılara Katılım Belgeleri verilerek tamamlandı.Soma ‘da Oryantiring ateşini yakılmıştı , geçen kısa sürede ateşin güçlendiğini görmek bizle ziyadesi ile mutlu etmiştir.Bu bağlamda bu seminere ve düzenleyeceğimiz yarışmada tam destek sözü veren Soma Belediye Başkanı Sayın Hasan Ergene’ye , Soma Sağlık , Sosyal ve Eğitim Vakfı Başkanı Sayın Mustafa Bayraktar ,Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ali Subaşı’ya , Soma Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Sayın Dilek Kuruçay hanımefendiye, Bizlere göstermiş oldukları yakınlık , destek ve dostluklarından dolayı Federasyonumuz ve şahsım adına teşekkür ediyorum .dedi.

ORYANTİRİNG’İ TANIYALIM

Her türlü arazi ve iklim şartlarında harita ve pusula yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmek için sporcunun fiziki gücünü, taktik ve tekniğini geliştiren, ani ve doğru karar verebilme yeteneğini olgunlaştıran, bireysel veya takım olarak genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park ve yeni başlayan sporcular için açık alan ve spor salonlarında yapılabilen bir doğa sporudur.

Fiziksel ve zihinsel uyumun en güzel örneklerinden biri olan Oryantiring sadece fiziksel performansa dayalı bir koşu değil, beden ve zihnin uyumlu ve aynı anda çalışmasını gerektiren zevkli bir spor dalıdır.

- Oryantiring sporunun dalları nelerdir?1- Koşarak -Yürüyerek (gündüz ve gece yapılabilir) 2- Bisiklet İle (gündüz ve gece yapılabilir) 3- Kayak İle 4- Engelli Oryantiring

- Bu spor ile uğraşmanın kişide yaratacağı artı değerler nelerdir?-Oryantiring, fiziği olduğu kadar zihni de çalıştıran son derece sağlıklı bir spordur. Sadece fiziğinizi geliştirmekle kalmaz ek olarak baskı ve stres altındayken bağımsız olarak düşünme ve zorlukları çözme yeteneğinizi de geliştirir. Bu yüzden Oryantiring sporunun tarifi yapılırken bazı kimseler “Doğada oynanan Satranç oyunu” olarak tanımlarlar. -Oryantiring kişinin kendisine olan güvenini geliştirir, sporcunun yaban hayvanlarıyla barışık olmasını ve onlardan korkmamasını sağlar. -Oryantiring sayesinde harita okuma öğrenilir bilinmeyen bir şehir veya dağda kendi çabasıyla istenilen yere gidebilmeyi öğretir. -Oryantiring seçkin bir spordur, çünkü meydan okumalarla doludur. Hedefe en kısa zamanda ulaşmak için cesur olmayı, fiziki güç ve beyni kullanmaya zorlar. -Oryantiring bir aile sporudur. Aile üyeleri hafta sonunda, piknik alanlarında Oryantiring yaparak stresatabilir, eğlenebilir ve iyi vakit geçirebilirler. -Oryantiring çevreci bir spordur. Binlerce kişinin katıldığı yarışlardan sonra ertesi gün aynı araziye giderseniz ayak izlerinden başka hiçbir şey göremezsiniz. -Yetenek olarak önemli bir sivil ve askeri spor dalıdır, bir rekabet sporu olarak, heyecan verici ve sporcular arasında tatlı rekabet ortamı sağlayan müsabaka sporudur. -Oryantiring sosyal bir spordur. İnsanlar, yaş, cinsiyet, etnik köken ve sosyal statüden bağımsız olarak tanışır, iletişim kurarlar ve beraberce eğlenmekten zevk alırlar. - Oryantiring özen gösterme ve karar verme yeteneğini geliştirir. - Oryantiring yapılan hatanın önemini ve hayal kırıklığını bir tarafa atmayı öğretir. - Oryantiring yeteneklerin sınır tanımadığını öğretir. - Oryantiring tam bir öğrenci sporudur. - Oryantiring elit düzeyde kişilerin yaptığı bir spordur. - Oryantiring Müsabakalara katılan kişiler olarak eğitim seviyesi en yüksek branştır. - Oryantiring Takım olarak yapıldığında ise, gurup üyesi sorumluluğunu geliştirmeyi, dirayetli olmayı ve bir bütünün parçası olarak üzerine düşen görevin önemini benimsemek gibi yetenekleri geliştirir.

Kaynak:Oryantiring Federasyonu Eski Başkanı Mehmet Genç