Mustafa ÖZDEMİR (Akhisarpress.com) - Geçtiğimiz günlerde Fanatik Gazetesinde yer alan bir makalede Akhisar Spor’u ve taraftarlarını rencide edici ifadeler kullanılmıştı. Bunun üzerine Tepkisiz kalmayan Akhisar spor Taraftarlar derneği basın açıklaması düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısında, açıklamayı Yönetim kurulu başkanı Nihat Uz yaptı.
Yönetim kurulunun da katıldığı basın toplantısında Başkan Nihat Uz Fanatik Gazetesini şidetle kınadı.


Uz Konuşmasına Basın Ahlak Kuralarını hatırlatarak başladı ve devam etti. "Ülkemizde spor ahlakının yerleşebilmesi ve bu konuda halkın bilinçlendirilebilmesi için, spor basınına ve dolayısıyla spor yazarlarına büyük sorumluluklar düşmektedir. Gazete yayınları her yaştan milyonlarca insana ulaşabilme imkânına sahiptir. Ülkemizde yaşayan insanların çoğunun gazeteyi ellerine aldıklarında ilk önce spor haberlerinin bulunduğu sayfayı okudukları bilinen bir gerçektir. Spor, centilmenliğe, dostluğa, barışa bir çağrıdır. Spor basınının bu konularda eğitici yazılar yayınlamaya yönelmeleri spor ahlakı açısından büyük önem taşımaktadır. Büyük kitlelere ulaşabilen spor basını seyirci ve taraftarlara eğitici yazılarla seslenebilmenin yanında sporun amaçlarıyla ilgili mesajlar yollayarak, onları taraftarların okudukları kulüp adına centilmenliğe davet etmelidirler. Ayrıca gazete yayınlarında bir haberi duyururken kullanılan dil, toplumsal ahlaki değerlerin göz önünde bulundurarak düzenlemelidir. Ancak üzülerek ifade etmeliyiz ki spor basınımız bu konuda yanlış bir tutum içerisindedir. Spor basını her şeyden önce olayları tarafsız olarak okuyucuya aktarmalı, tarafsızlık ilkesini kendine çıkış noktası olarak almalıdır.

Gazetecinin Ahlak Anlayışı;

Alain Echegoyen’ın açıkladığı gibi, medyadaki enformasyon bir monologa indirgenmiştir: Yüz yüze konuşma durumunun aksine, medyada alıcının yanıt verme yada farklı görüşte olduğunu açıklama fırsatı yoktur. Ayrıca haberi eksik ve yanlı bilgiyle vermek ya da büyük kulüplerin fanatik bir avuç taraftarının egolarını tatmin etmeye yönelik haberde adı geçen tarafın görüşünün yansıtılmaması, sorumlu gazetecilikle bağdaşmamaktadır. Fanatik gibi Türk spor medyasının önünde gelen bir yayın organının internet sitesinde Orhan yıldırım isimli bir spor yazarı son Beşiktaş yenilgisinin ardından kaleme aldığı yazıda Akhisar Spor’umuzu hiç yakışmayan bir biçimde adeta küçümsemiştir. Ligin güçsüz ekibi, bu klasmanda ne işi var, çürük rakip gibi spor ahlakına yakışmayan ifadeler yeşil siyah renklere gönül vermiş taraftar topluluğu olarak bizleri yaralamıştır.Herhangi bir gazetenin köşe yazarı olarak, köşe yazınızda yöneticileri, teknik heyeti, oyunu, oyun tarzını eleştirebilirsiniz. Ancak hiçbir takımı kelimelerle küçümseyerek ifade edemezsiniz. Maçları sizler kadar bizlerde izliyoruz. Bulduğumuz pozisyonları değerlendirebilseydik, şuan farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Akhisar Belediye spor Süper lig’e tesadüfen gelmemiştir. Akhisar spor 42 Yıllık tarihi ile süper lig’de temsil edilen takımlar kadar köklü bir kulüp ve camiadır. Arkasında milyonlar olmasa da binlerce gönül veren insanlar göz ardı edilemez. Fanatik gazetesinin internet sitesinde yayınlanan bu makalede geçen ifadeleri kabul etmiyoruz. Yazılan ifadelerin, Akhisar spor tarihine, yönetimine, teknik heyetine, futbolcularına, taraftarına ve şehir halkına bir hakaret olarak algılıyoruz. Bu ifadeler sporun dostluk, centilmenlik ve bir temaşa kanıtı olarak yaşanması ve yapılması ilkesine aykırı olduğu gibi basın meslek ilkelerinin de açıkça ihlalidir. Aslında Orhan Yıldırım’ın şahsında Fanatik Gazetesi’nin Anadolu kulüplerine bakış açısını yansıtması açısında da manidardır. Dilenecek hiçbir özür çirkin olarak kabul ettiğimiz bu ifadelerin yarattığı duyguyu önlemeye yetmez.

Bu açıklama ile spora gönül vermiş, şehrinin takımını canı gönülden destekleyen Akhisar halkı Akhisar spor taraftarı adına makaleyi yazan fanatik gazetesi köşe yazarı Orhan Yıldırım’ı kınıyor ve Fanatik gazetesini haddini bilmeyen ve bu tür yazıların tekrarlanmaması için duyarlı davranmaya davet ediyoruz.

Bizler Akhisar spor taraftarları derneği olarak Akhisar Belediye spor yönetimine, teknik heyetine sahada onuruyla mücadele ederek, alın teri döken futbolcularımıza güveniyoruz. Daha lig bitmemiştir. Daha oynanmayan maçlar vardır. Hiçbir takım sonsuza kadar kaybetmez, sonsuza kadar kazanmaz. Sahada her iki takım adına onbir futbolcu oynamaktadır. Elbet bu günler geçecektir. İlgililer devre arasında gerekli önlemleri alacaklardır.

Akhisar Spor Taraftarları Derneği olarak; dün, bugün, yarın onurlu ve gururlu bir şekilde Akhisar Belediye spor Armasının arkasında olduğumuzu Kamuoyuna bildiririz. Saygılarımızla, Akhisar Spor Taraftarları Derneği Yönetim Kurulu" diyerek konuşmasını bitirdi.

Açıklamanın ardından Akhisar Spor’un ligde küçümsenmeyecek bir takım olduğuna yeniden vurgu yapan Başkan Uz, Akhisar Spor’un futbol tarihinin 1923 yılına dayandığını belirtti. Araştırmalar neticesinde bazı önemli istatistikleri de aktardı, “1915 yılında Metin Oktay Güneş Spor’a karşı oynadı, 1961 yılında Ordu Milli Takım formasıyla Akhisar spor’a karşı Ziya Şengül, Selim Soydan mücadele etmiştir, 1956 yılında Ergun Öztuna Fenerbahçe’ye transfer oldu. Buna benzer bir çok detay var. At Gözlüğü ile lig’e bakıp, karalama yapmak basit, köşe yazarı arkadaşımız biraz da araştırma yapmalı” dedi.