Akhisarlı bazı sivil toplum kuruluşları Mısır da seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mürsî Îsa el-Eyyat için verilen idam kararını kınamak için basın açıklaması düzenledi.

Akhisar Ensar Vakfı, Akhisar Eğitim Bir-Sen, AKİMDER ve Özgür Der üyeleri, Yeni Gül Ruh Camiinde kılınan teravih namazı çıkışında Mursi’ye destek için basın açıklaması düzenledi.

Özgür Der üyesi olan Hüsamettin Yılmaz; “Yer yüzünde Müslümanlar Afrika’da, Orta Asya’da, Balkanlar’da, Doğu Türkistan’da da olmak üzere dünyanın birçok yerinde zulüme uğruyorlar kardeşlerim. Bu vesile ile yine bu akşam teravih namazından sonra bir Akhisarlı Müslümanlar olarak bu kaygımızı, bu derdimizi dile getirmek için buradayız. Sevgili kardeşlerim, biliyorsunuz ki Mısır’da Mursi ve arkadaşlarına idam kararı onaylandı. Bütün dünya buna seyirci kaldı. Batı demokrasi diyor, batı insan hakları diyor ama maalesef bu konuda bir kılını bile kımıldatmıyor. Eğer kendi memleketlerinde, kendi şehirlerinde olursa kıyamet kopartıyorlar ama İslam aleminde olursa maalesef en ufak duyarlılık göstermiyorlar. Sevgili kardeşlerim bir Müslüman olarak bu olaylar karşısında duyarsız kalmamız imkansız. Bu vesile ile Yeni Gül Ruh camiinin önünde teravih çıkışında protesto etmek amacıyla toplanmış bulunmaktayız. Duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederim. Bu ramazan ayında Doğu Türkistan’da oruç tutmaları, namaz kılmaları yasak olan bir dünyada yaşıyoruz.” Dedi.

Düzenlenen basın açıklamasını Mehmet Yılmaz okudu;

“Bu gün darbeci cuntanın sözde mahkemelerinin onamış olduğu idam kararlarını protesto etmek için buradayız ve katil Sisi başta olmak üzere onunla birlikte hareket eden tüm zalimleri ve müstekbir güçleri lanetlemek için buradayız.

Mursi’nin şahsında İslam’a ve onun yüce değerlerine sahip çıkan ümmet bilincini taşıyan tüm muvahhit ve mazlum Müslüman kardeşlerimizin yanında olduğunu göstermek için buradayız. Yeryüzünde küfre karşı direnip, Allah’ın istediği bir yeryüzü düzeni inşa etmek için Çorum’dan “Adil Şehitler” olarak zalimlerinin zulmünü lanetlemek ve Müslüman kardeşlerimizin haklı davalarına sahip çıkmak için buradayız.

Bu gün Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi için darbeci cunta mahkemesi, bir idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirmiş, diğeri ise onamıştır.
Ayrıca; üç İhval yöneticisi Muhammed Biltaci, Hayrat Şatır ve Ahmet Muhammed Abdulati’nin yazı sıra 106 kişiye geçen ay verilen idam cezalarının, onanmasını şiddetle kınıyoruz. Mursi’ye verilen idam cezası hukuki değil, siyasi bir karardır.

Mursi’nin keyfi, uluslararası standartları karşılamaktan uzak ve hukuki sayılamayacak bir süreç sonucunda böyle bir hükümle karşı karşıya bırakılması, şüphesiz Mısır’ın ihtiyaç duyduğu toplumsal barış ve istikrarın sağlanmasına hiçbir şekilde katkı sağlamayacaktır.

Bu karar şüphesiz Mısır’da icra olunan hukuksuzluğu, zulmü ortaya koyduğu gibi aynı zamanda Sisi cuntasının çaresizliğini de ifşa etmektedir. Cunta elinden gelen her şeyi yapmış, katliamla, işkenceyle, yasakla, zulümle ihvan’a boyun eğdirmeye, İslami hareketi susturmaya, sindirmeye çalışmış ama başarısız olmuştur. Kardeşlerimiz esir olsa da asla teslim olmamışlardır. Ve şimdi cunta bir türlü boyun eğdirmediği Müslümanların boynuna idam ipini geçirerek teslim almaya çalışmaktadır.

Oysa Müslümanlar Rableriyle ahiretlerine sadıktırlar. Bir kısmı ahdini yerine getirmiş ve şahadete yürümüş, diğerleri de sıralarını beklemektedirler ama asla sözlerinden dönmemişler, dönmeyeceklerdir.

Ayrıca Türkiye’de Mısır üzerinden cuntacılığı, darbeciliği meşrulaştırmaya kalkan, Mısır’da ki bu zalim kararı Türkiyeli Müslümanlara karşı bir sop gibi sürmeye çalışan laik darbeci zihniyeti de buradan lanetliyoruz. Mursi’ye darbe yapıldığında buna içten içe sevinen ve aynı sürecin Türkiye’de gerçekleşmesinden, seçilmiş Cumhurbaşkanlarına darbe yapılsa ve idam edilse bundan hoşnut olacağı belli çevrelerin yayın organlarından attıkları manşetlerin kendilerini ele vermiştir.

Bu çerçevede Türkiye’de 7 Haziran genel seçim sonuçları Orta Doğu Darbeci Sisi, Katil Esad ve onların destekçileri İran ve İsrail başta olmak üzere ABDİ BM ve Batı Dünyası tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. 

Türkiye’de ki AK Parti iktidarının Filistin’de, Suriye’de, Mısır’da ve diğer coğrafyalarda akan kana sessiz kalmaması, BM ve küresel egemenlerin ikiyüzlü politikalarını ifşa etmesi bu güçleri rahatsız etmiştir.
Türkiye’de istikrarsızlık, kaos ve kargaşa çıkarmak isteyen zihniyet ile Mısır’da Mursi yönetimini darbe ile deviren zihniyet aynıdır.
Bizler Sisi gibi zalimleri, Beşşar gibi kasapları, Maliki gibi despotları ve destekçisi İran’ı ve Suud’u ayrıca; tüm katil diktatörlerin patronluğunu yapan ABD’sini, İsrail’i, BM’nin 5’li çetesini, Rusya’sını lanetlemeyi sürdüreceğiz.
Zillete boyun eğene yazıklar olsun! İzzete talip olan tüm Müslüman kardeşlerimize selam olsun! Müslümanlar olarak, tevhidi ilkemizle adaleti tesis etmek ve özgürlüğünün kapılarını açmak için mücadelemiz arzın tamamında devam edecektir.
Bu vesile ile İhvan’a karşı gerçekleştirilen bu haksız, hukuksuz ve alçakça saldırıları, bir komediden farksız olan idam kararlarını, cuntanın baskı ve despotizmini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.
Mısır halkını ve Müslüman kardeşler teşkilatının haklı davalarında sonuna kadar destekliyoruz.” Dedi.
Basın açıklamasının sonunda hoca Mehmet Çuval dua okudu ve grup olaysız bir şekilde dağıldı.

MUHAMMED MUHAMMED MÜRSÎ ÎSA EL-EYYAT KİMDİR?

Mısır'ın seçimle ilk defa başa gelen, devrik 5. cumhurbaşkanı olan siyasetçi. 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetlerinin askeri darbe yapması sonucu devrildi. 

Muhammed Mursi, 8 Ağustos 1951 tarihinde, Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğdu. Beş kardeşin en büyüğü olan Muhammed Mursi ilk eğitimini orada aldı. Babası çiftçi annesi ise ev hanımıydı. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı (1975 ve 1978). Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne geldi.

İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.

2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu.

2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.

16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı. 16 Haziran 2015 günü hakkında açılan "casusluk" davasından mühabbet hapse mahkum olurken, "cezaevi baskınları" davasında ise mahkeme idam kararını onadı.