Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 3 Aralık Dünya engelliler günü nedeni ile organize ettiği program belediye sinemasında gerçekleştirildi.

Akhisar Özel Eğitim Uygulama merkezi ve Kapaklı Zeliha Keskinoğlu özel eğitim iş uygulama merkezinin ortaklaşa hazırladığı programın açılış konuşmasını İlçe Milli Eğitim Müdür vekili ve şube müdürü Mustafa Akkuyu yaptı.

Konuşmasına engelliler ile ilgili yaşanmış hikayeler ile başlayan Akkuyu, “ Yer Mekke takvim yaprakları miladi 7 yüzyılın ilk çeyreğinde, Mekke de bir toplantı. Alemlere rahmet olarak gönderilen fahri kainat Mekke oligarşik site devletinin, bürokratlarına mesajlarını iletmektedir. Toplantı stratejiktir. İkna olurlarsa hareket güç kazanacaktır. Toplantının tam ortasında görme engelli Abdullah bin Ümmi Mektum içeri girip “Öğrettiklerini bana da öğret” diyerek birkaç kere abasından çekiştirip fahri kainatın sözünü keser. Fahri kainat bu durumdan huzursuz olur, gayri ihtiyari huzursuzluğu yüzüne akseder. Bu durumda onunla ilgilenmeyip, başını çevirir, toplantıdaki tebliğine devam eder.

Ve alemlerin rabbi gök sofrasından ikazını indirir.
1-2 Surat astı yüz çevirdi o âmâ geldi diye ...
3- Ne biliyorsun belki de o, arınacaktı.
Rabbin yanında ayrım yoktu, engel yoktu, tek bir ölçüt vardı o da kul olmak..

Yıl 1976, Seattle Özel Olimpiyatları Amerika Birleşik Devletleri. 9 zihinsel ve bedensel özürlü 100 metre koşusu için başlama çizgisine dizildiler. İçlerinde özel bastonu ile neredeyse normal yürüyüş hızında bile yürüyemeyen katılımcılar vardı. Başlangıç işareti alışık olunduğu üzere silah atışı ile yapılmamış, bir piyanonun tuşuna basılmak suretiyle yarış başlamıştı. Başlama işareti verildiğinde hepsi birlikte hamle yaptılar. Bu da alışık olunduğu gibi hızlı bir başlangıç değildi. Ama hepsi yüzlerindeki gülümseme ile yarışı kazanmak, en azından bitirmek istiyordu. Daha bu zorlu yarışın başında aralarından genç bir delikanlı tökezleyerek yere düştü. Hem can acısından hem de geride kalmanın verdiği üzüntüden avazı çıktığı kadar ağlamaya başladı. İşte o an izleyen tüm insanların gözlerini yaşartan bir olay yaşandı. Ağlama sesini duyan diğer 8 yarışmacı yavaşlayıp geriye baktılar. Sonra hep birlikte geriye dönüp yerdeki arkadaşlarının yanma geldiler. İçlerinden down sendromlu olan bir kızeğilip elinden tuttu ve ayağa kaldırdı. Sonra dokuzu birden kol kola girerek bitiş çizgisine doğru  birlikte  yürüdüler. Tribündeki izleyiciler elleri acıyana kadar onları alkışladılar ..O gün orada bulunanlar hayatlarının en güzel dersini almışlardı. Onlar başkasının kazanmasına yardım ettiler ve herkes kazandı.

Sevgili anne, babalar ve fedakar öğretmenler; işiniz zor, yükünüz ağır ama bir şeyi unutmayalım ki bu dünyada her şey imtihandır.ve bu imtihanlar bizim istikbalimizi belirleyecektir.

Ve bir şeyi daha unutmayalım sizin öneminizi kat kat arttıran, emeği fazlasıyla bekleyen bu özel çocuklar cennetteki saflığın dünyevi hayattaki resmidir. Çünkü bu çocuklar bir yeryüzü meleğidir. Sizler yeryüzü meleklerine emek veriyor ve onlara hizmet veriyorsunuz.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak özel eğitim noktasında engellilere hizmet etmenin bir gönül işi bir yürek işi olduğuna inanıyoruz. Biz diyoruz ki asıl engelli karşısına bir zorluk çıktığı zaman hemen pes eden, onu aşmak için mücadele etmeyendir. Engelliler için yaptığımız her hizmetin bir gün kendimize lazım olabileceğini unutmadan, engellileri sahiplendiğimiz sürece onların hayatını engelsiz hale getirebileceğimize inanıyoruz. Bu bağlamda Eğitim Uygulama birinci kademesinde 8 sınıfta 49 öğrencimize, ikinci kademesinde 5 sınıfta 33 orta ve ağır düzeyde öğrencimize eğitim imkânı veriyoruz. Müstakil bir Eğitim Uygulama Okulunun önümüzdeki yatırım programına alınmasıyla ilgili her türlü çalışmamızı yapıp bakanlığa teklifimizi sunduk. Her ne kadar şuanda Toki Zeytinkent İlkokulu bünyesinde fiziki olarak yeterli bir alan bulunsa da hem okulların dönüşümü  çerçevesinde hem de önümüzdeki yıllarda sayının artacak olması ve bu çocuklarımızın diğer öğrencilerle aynı ulamları paylaşmalarının uygun olmayacağı düşüncesiyle müstakil bir eğitim uygulama okuluna ihtiyaç olduğunu düşünüyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Aynı zamanda Kapaklı Zeliha Keskinoğlu Özel Eğitim iş Uygulama Merkezimiz açılmış ,ilk sene olmasına rağmen 21 öğrencimizle eğitim öğretime devam etmektedir.
Hafif düzeydeki öğrencilerimiz için 37 okulumuzda 1.ve 2.kademe olarak toplamda 189 öğrenciye eğitim tıkanı vermekteyiz.. Tam zamanlı kaynaştırma öğrencileri için 23 okulumuzda destek eğitim odası açılmış bulunmaktadır.

Bu sınıflarda derse giren tüm öğretmenlerle genişletilmiş zümre toplantıları yapıp sınıf imkânlarının iyileştirilmesi ve materyal bakımından zenginleştirilmesi çalışmalarım yapmaktayız. Okullarımızın tamamına yakınında engelliler için rampa sistemi, engelli tuvaleti ve lavaboların hazır olması noktasında hassasiyet gösteriyor, engellerin ortadan kalkması için çalışmalara devam ediyoruz. Amaç bizden hizmet bekleyen bir yüreğe dokunabilmektir. İlçemizdeki 6 Özel Rehabilitasyon merkezinde toplamda 875 engelli vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Bu merkezlerin denetimleri ve çalışmaları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından takip edilmektedir.

Engelliler söz konusu olduğunda, ilçe kaymakamlığımız, belediye başkanlığımız gerekse hayırsever sivil toplum kuruluşları bizlerden desteklerini hiç esirgememişlerdir. Onlara hizmet etmek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamaktadırlar.

Bir tebessümü, bir selamı, bir kucaklaşmayı, koluna girerek hatırını sormayı onlardan ihmal etmeyelim. Bunun için de, onlara hak ettikleri değeri vererek yardımcı olalım.” İfadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından engelliler tarafından hazırlanan sunum ve gösteriler sırası ile sergilendi. Programın devamında ise Engelliler günü nedeni ile düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Son olarak ta yine engelliler tarafından hazırlanan resim ve tasarım sergisinin açılışı yapıldı. 

Kutlama programına Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Ak Parti Akhisar İlçe Başkanı İ.Hakkı Şenyiğit ve yönetim kurulu üyeleri, Akhisar İlçe Emniyet Müdür vekili Ali Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Akkuyu, okul müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.