Özel Mavi Hospital Psikoloji Servisi’den Uzman Psikolog Fatih Eyi, yaşamın içinde zorlayıcı hatıraların bugünümüze dayattığı duyguların derin korku, suçluluk, tiksinti, utanç, öfke, derin üzüntü gibi duygular olduğunu ve bu duygularla yaşamak zorunda olmadığımızı belirtti ve buna yönelik bir psikoterapi tekniği olan “Duyarsızlaştırma terapisi”ni tanıttı:

“Duyarsızlaştırma terapisi, güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca kişinin farklı tiplerde psikolojik semptomlarının ortadan kalkmasını sağlamıştır. Araştırmalar duyarsızlaştırma terapisinin bazen yıllar süren psikoterapi çalışmaları kadar fark yarattığını gösteriyor. Duyarsızlaştırma terapisi, hem zaman açısından hem maddi açıdan oldukça ekonomik bir yöntem. Zorlayıcı bir hatıranın bu teknikle öğütülmesi 4 ile 6 saatlik bir çalışmayla oldukça mümkündür.

Duyarsızlaştırma terapisinin herhangi bir yan etkisi yoktur. İlaç kullanmak zorunda kalmadığınız bir yöntemdir. Anılarımızı silmez, hipnoz veya ilaç tedavisi değildir. Sizi duyarsız bir insan yapmaz. Danışanın bilinçli olduğu bir terapi sürecidir. Danışanın hissettiği duyguları ifade edebilmesi ve kendisini dışarıdan bir gözle izleyebilir olması yeterlidir.

Hayatımızdaki bazı zorlayıcı hatıralar/travmalar kendilik gelişimimizi, günlük işlevselliğimizi, odaklanmamızı, hayat kalitemizi zora sokar ve uyum güçlükleri yaratır. Psikolojik semptomların çoğunun kökeni hatıralarımızdır. Psikolojik semptomlar sadece yaşadığımız zorlanmanın bugüne yansımasıdır. Sorunun çıkış noktası olan hatıraya karşı duyarsızlaşırsak bu hatıraya bağlı sorunları bugün yaşamayız. 

 Duyarsızlaştırma Terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.

Uygulamada danışanı zorlayan anıya ve hissettirdiği duygulara odaklanılır. Danışanın hissettiği duyguları ifade edebilmesi ve kendisini dışardan bir gözle izleyebilir olması yeterlidir. 

 Geleceğe yönelik çeşitli durumlarda zorlanmamak için de etkisi devam eder.  Örneğin sporcularda performans kaygısı için, sınava hazırlıkta kaygı problemi için etkili sonuçlar verir.

 Stres/Zorlanma yaratan cinsel/fiziksel taciz, kompleks travmalar, başarısızlık korkusu, sosyal fobi, reddedilme/bırakılma korkusu, ayrılık anksiyetesi, panik bozukluk, kaygı  bozukluğu, depresyon, yas, migren – fibromiyalji ve kronik ağrılar, yeme bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları gibi tüm psikolojik semptomlarda kullanılabilir. “