"Engin Akyüz ile konuşuYORUM" programı bu hafta Engelli vatandaşlarımızı konuk etti.

Manisa Medya TV'de Cuma günleri Saat 20.00 de canlı olarak yayınlanan programda Bedensel Engelli vatandaşlarımızı temsilen Barış Bayraktar, Görme Engellileri temsilen Adil Benibil, İşitme engellileri temsilen Levent Canseven ve İşitme engelliler tercümanı Canan Caner Erhün konuk olarak katıldılar.

Bedensel Engelli Barış Bayraktar, en büyük zorluğun öncelikle merdivenler olduğunu, kaldırımlarda engelliler için yapılan eğimli yerlerin önlerine koyulan araç ya da bisikletlerin kendilerini sıkıntıya soktuğunu ve engelli park yerlerine koyulan araçlardan dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirterek, sosyal hayatta azim ettikten sonra her işi yapabileceklerini, kendisinin halterde Türkiye 3. olduğunu ve önümüzdeki günlerde engelliler liginde basketbol oynayabileceğinden bahsetti.

Görme Engelli Adil Benibil ise, belediye otobüsleri ve dolmuşlarda metrolara benzer bir sistem getirilmesi gerektiğini, duraklara gelmeden bir kaç dakika öncesi sesli olarak gelinecek durağın adının söylenmesinin görme engellilere büyük fayda sağlayacağını, kaldırımların araçlar ile işgal edilmesinin kendilerini üzdüğünü ve kaldırım sonlarındaki su birikintilerinin görme engellilere zarar verdiğini söyledi.

Tercüman Canan Caner Erhün ile işaret dili vasıtasıyla anlaşıp dertlerini anlatmaya çalışan İşitme Engelli Levent Canseven ise işaret dilinin çoğu kimseler tarafından bilinmediğinden hiç kimse ile iletişim kuramadığını, ailelerinin bile zaman zaman işitme engellileri anlayamadığını, kamu kurumlarında ya da alışveriş esnasında çok sıkıntı çektiklerini ve çalışarak para kazanmak istediğini fakat bir türlü iş bulamadığını belirtti. Tercüman Canan Caner Erhün'ü günün her saati 3G sisteminden faydalanarak aradığını ve ondan çok yardım aldığını söyledi.

Programın yapımcısı ve sunucusu Engin Akyüz'de engelli ve engelsiz vatandaşlar arasında belki bir saniyeden bile az bir süre olduğunu, Engellilerin bir çok sorunu kendi kendilerine aştıklarını ama en büyük engelin empati kurmayan insanlar olduğunu söyledi.