Manisa Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Veteriner Hekim Doğan Ensivri, kurbanlık alımı ve kesimi konusunda önerilerde bulundu. 

Başkan Ensivri, Kurban Bayramı öncesinde hayvan hareketleri nedeniyle hayvan hastalıklarının yayılma olasılığının olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların önce muayene ve gerekli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak muayene ve kontrolden sonra sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek vatandaşlarımızın kurbanlarını kesmelerini öneriyoruz” diye konuştu. 

Hayvandan insana geçen 200’den fazla bulaşıcı hastalık olduğunu vurgulayan Ensivri; “Kurban bayramında gerekli önlemler alınmazsa insan sağlığı açısından risk daha da artabilir” dedi. Başkan Ensivri kurbanlıklarda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek; “Üreticinin elinde istenildiği kadar kurban mevcut. Manisa ve ilçelerinde büyükbaş hayvan satışlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı” diye konuştu.

HAYVAN VARLIĞININ DEVAMI İÇİN DİŞİ HAYVAN KESİLMEMELİ

Kurban kesiminin önemine de değinen Manisa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Doğan Ensivri, “Kurban kesimi gerçekleştirilen yerlerde çevre temizliğine uygun olarak kesim yapılması gereklidir. Ayrıca dişi hayvan kesilmemesi için gösterilecek hassasiyet de hayvan varlığının devamının sağlanması için son derece önemlidir” dedi.

Kurbanlık satışlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığının altını çizen
Ensivri; " Üreticinin elinde istenildiği kadar kurban mevcut. Birlik olarak kurban öncesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını gözlemledik. Bazı gazete ve televizyonlarda kurbanda sıkıntı çekileceğini beyan ediyorlar. Kesinlikle böyle bir şey yok. Kurban kesecek olan vatandaşlarımız üreticilerden 15-20 gün önce alımlara başladı" diye konuştu.

ET BİRLİĞİNDEN KESİM YÖNTEMLERİ

Birlik Başkanı Veteriner Hekim Doğan Ensivri; kesimde dikkat edilmesi gereken önemli konuları şöyle dile getirdi: “Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. 

KURBANLIK ETİN DAYANMA SÜRESİ

Ensivri, kurban etlerinin muhafazası konusunda da şunları söyledi:
“Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.
Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir”


Akhisar Haber, Press Haber