Akhisar Belediyesi önderliğinde Adnan Menderes Üniversitesi ve Kültür Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışmalarının üçüncü yılı başladı. Eski Hastane höyüğü adı verilen alanda başlayan çalışmalarda ilk bulgular yeryüzüne çıkmaya başladı. Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Engin Akdeniz çalışmalar hakkında kısa bilgiler aktardı. 3 yıl önce başlayan kazı çalışmalarını özetleyen Prof. Dr. Akdeniz, Akhisar’da bulunan eski hastane höyüğünü Kuzey Ege’nin en büyük höyüğü olduğunu iddia etti.

22 Temmuz’da başlayan kazıların üçüncü yılında çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Ali Ziyrek, Başkent Üniversitesi Görsel Sanatlar Grafik Tasarım Bölümü Prof. Dr. Billur Tekkök, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölümü Doç Dr. Serpil Eroğlu, Adnan Menderes Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Aydın Erön, Sosyolog Gülden Şahin’ de katıldı.

Kazı çalışmalarına turizm açısından büyük önem verdiklerini dile getiren Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı da çalışmaları yerinde inceleyerek bilgiler aldı. Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve Latif Çakmak, Meclis Üyesi Zafer Aşkın’ın da katıldığı kazı çalışmaları yerinde incelendi.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktaran kazı başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz “Kazılar 22 Temmuz’da başladı. İki ay devam edecek bu sene. Yaklaşık otuz kişilik bir ekibimiz var başta arkeolog olmak üzere jeolog jeofizik mimar sanat tarihi antropoloji gibi değişik bilim dallarından hocalar katılıyor, öğrenciler var. Aynı şekilde belediyenin yolladığı işçiler çalışıyor. Bu iki yıl içerisinde hem hastane hem tepe mezarında çalışılacak. Geçen sene kazıya başladığımız alanlar biraz daha derinleşecek. Bazı önlemlerimiz vardır, restorasyon ayağa kaldırma gibi onlar gerekli kurumlara yollandı, onların sonuçlarını bekliyoruz. Bu sene ki kazılarda yaklaşık 5000 yıllık bir tarihe rastlandı. Fakat çok kalın bir moloz tabakası var. Çok yoğun bir şekilde tahribe uğramış. Hastane höyüğü özellikle, buna karşın Ege’nin kuzey kesimlerinin en büyük höyüğü olduğunu gösteriyor. Bu kazılar sırasında çakmak taşı aletler, opsidiyen dediğimiz volkan camından aletler, seramik parçaları elimize geçti. Bunlarla ilgili ayrıntılı araştırmalar yapılıyor. Kültür Bakanlığı bakanlık temsilcisi olarak Ali Ziyrek Bey’i gönderdi. Oda bizim çalışmalarımıza iştirak ediyor” dedi.